Debian GNU/Linux har tagits i bruk i Extremadura

3 augusti 2006

Fullmäktige för infrastrukturell och teknologisk utveckling, Luis Millán Vázquez de Miguel, tillkännagav att inom ett år kommer samtliga datorer i Junta de Extremadura (styrelsen för den autonoma regionen Extremadura, Spanien) att använda kontorsverktyg som är fri programvara samt gnuLinEx, den lokala varianten av Debian GNU/Linux 3.1, som föreskrivet operativsystem. Det kommer att gradvis introduceras i samtliga administrativa organisationer i Junta de Extremadura.

Från och med nu kommer samtliga anställda inom den offentliga administrationen även att använda öppna dokumentformat (Open Document Formats, ISO/IEC DIS 26300) för sina kontorsverktyg, såväl som PDF/A (Portable Document Format, ISO 19005-1:2005) för dokumentutväxling då garanterad oföränderlig visualisering krävs.

Vázquez de Miguel förklarade att vid slutet av denna tidsperiod måste all ytterligare programvara distribueras under en fri licens. ”Detta är ett viktigt initiativ som Junta de Extremadura har arbetat på under en lång tid, då man samlat erfarenheter och analyserat hur detta påverkar vår organisation, för att garantera framgång”, förklarade fullmäktige. Enligt Vázquez de Miguel förbättrar även fri programvara säkerhet, autonomi och rationaliserar de offentliga utgifterna.

Genom att använda öppna dokumentformat garanteras att alla administrativa dokument kommer att kunna bevaras över längre tidsperioder. Det kommer även förbättra relationerna med allmänheten eftersom det inte påkräver att man anskaffar stängd programvara för att kunna nå officiella dokument.

Om Extremadura

Extremadura är en autonom region i västra Spanien, med cirka en miljon invånare. Det är välkänt på grund av dess uppfinningsrika insatser för att bringa informationssamhället till alla invånare, vilket erkänts genom utmärkelser såsom 2004 års europeiska pris för regional innovation, vilket delas ut av den europeiska kommissionen.

Om gnuLinEx

gnuLinEx baseras på Debian GNU/Linux 3.1, med GNOME som standardskrivbord. Under 2004 hade det redan idriftsatts i alla offentliga skolor i Extremadura, och användes i andra miljöer, såsom samfundscentra. gnuLinEx följer nära utvecklingen inom Debian, med speciellt fokus på översättning till spanska, samt att det skall vara lätt att använda och underhålla.

Om Debian

Debian är ett fritt operativsystem som utvecklas av mer än tusen utvecklare från hela världen som samarbetar via Internet. Debians hängivenhet till fri programvara, dess ideella natur och dess öppna utvecklingsmodell gör den unik bland GNU/Linux-distributioner.

Debianprojektets huvudstyrkor är dess bas av frivilliga, dess hängivenhet till Debians sociala kontrakt och dess förpliktelse att tillhandahålla det bästa möjliga operativsystemet.

Kontaktinformation

För ytterligare information, besök Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller sänd e-post till <press@debian.org> (på engelska).