Debian GNU/Linux 4.0 uitgebracht

8 april 2007

Het Debian Project is trots om na 21 maanden ononderbroken ontwikkeling de vrijgave van de officiële release van Debian GNU/Linux versie 4.0 (codenaam etch) te kunnen aankondigen. Debian GNU/Linux is een vrij besturingssysteem dat een totaal van elf processor-architecturen ondersteunt. Het bevat KDE, GNOME en GNUstep desktopomgevingen, cryptografische software, is compatibel met de FHS v2.3 en ondersteunt voor LSB versie 3.1 ontwikkelde software.

De nu volledig geïntegreerde installatieprocedure van Debian GNU/Linux 4.0 ondersteunt nu ook het tijdens de installatie opzetten van cryptografisch versleutelde partities. Deze release introduceert een nieuw ontwikkelde grafische interface van het installatiesysteem, met ondersteuning voor scripts die gebruikmaken van samengestelde tekens en complexe talen; het installatiesysteem van Debian GNU/Linux is nu vertaald naar 58 talen.

Met Debian GNU/Linux 4.0 is ook het pakketbeheersysteem verbeterd voor wat betreft veiligheid en efficiëntie. Beveiligd APT maakt het mogelijk om de integriteit van pakketten die worden opgehaald van mirrors te controleren. Bijgewerkte pakket-indexen worden niet in hun geheel opgehaald, maar in plaats daarvan bijgewerkt op basis van kleinere bestanden die enkel de verschillen bevatten met voorgaande versies.

Debian GNU/Linux werkt op allerlei computers, van palmtops en draagbare systemen tot supercomputers, en op bijna alles daartussen. Een totaal van elf architecturen wordt ondersteund: Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) en IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm), IBM S/390 (s390) en – nieuw in Debian GNU/Linux 4.0 – AMD64 en Intel EM64T (amd64).

Debian GNU/Linux kan geïnstalleerd worden vanaf uiteenlopende media zoals DVD's, CD's, USB-sticks en floppy's, of via het netwerk. GNOME is de default desktopomgeving en staat op de eerste CD. De K Desktop Environment (KDE) en de Xfce desktopomgeving kunnen geïnstalleerd worden vanaf twee nieuwe alternatieve CD's. Ook nieuw in Debian GNU/Linux 4.0 zijn multi-arch CD's en DVD's waarmee het mogelijk is vanaf één enkele schijf installaties uit te voeren op verschillende architecturen .

Debian GNU/Linux nu kan opgehaald worden via bittorrent (de aanbevolen manier), jigdo of HTTP; zie Debian GNU/Linux op CDs voor meer informatie. Het zal binnenkort ook beschikbaar zijn op DVD en CD-ROM bij talloze verkooppunten.

Deze release omvat een aantal bijgewerkte softwarepakketten, zoals de K Desktop Environment 3.5.5a (KDE), een bijgewerkte versie van de GNOME desktopomgeving 2.14, de Xfce 4.4 desktopomgeving, de GNUstep desktop 5.2, X.Org 7.1, OpenOffice.org 2.0.4a, GIMP 2.2.13, Iceweasel (een merkloze versie van Mozilla Firefox 2.0.0.3), Icedove (een merkloze versie van Mozilla Thunderbird 1.5), Iceape (een merkloze versie van Mozilla Seamonkey 1.0.8), PostgreSQL 8.1.8, MySQL 5.0.32, GNU Compiler Collection 4.1.1, Linux kernel versie 2.6.18, Apache 2.2.3, Samba 3.0.24, Python 2.4.4 en 2.5, Perl 5.8.8, PHP 4.4.4 en 5.2.0, Asterisk 1.2.13, en meer dan 18.000 andere direct bruikbare softwarepakketten.

Met het programma voor pakketbeheer aptitude – en in zekere mate ook apt-get – is voor de meeste configuraties een automatische opwaardering mogelijk van de voorgaande release (Debian GNU/Linux 3.1, met codenaam sarge, naar Debian GNU/Linux 4.0. Zoals altijd kunnen Debian GNU/Linux-systemen vrijwel pijnloos opgewaardeerd worden, ter plekke, zonder nodeloze onbeschikbaarheid. Het is sterk sterk aanbevolen om de Release Notities te lezen voor mogelijke aandachtspunten. Voor gedetailleerde instructies voor het installeren en opwaarderen van Debian GNU/Linux leest u best de Release Notities. Merk op dat de Release Notities in de komende weken verder verbeterd en naar meer talen vertaald zullen worden.

Over Debian

Debian GNU/Linux is een vrij besturingssysteem dat wordt ontwikkeld door bijna duizend vrijwilligers over de hele wereld die via het internet samenwerken. Debians toewijding aan Vrije Software, de non-profit achtergrond en het zeer open ontwikkelingsmodel maken het project uniek onder de GNU/Linux distributies.

De sterkste kanten van het Debian Project zijn de vrijwilligers, de toewijding aan het Debian Sociale Contract en de betrokkenheid om een zo goed mogelijk besturingssysteem te ontwikkelen. Debian 4.0 is een volgende belangrijke stap in die richting.

Contactinformatie

Nadere informatie kan gevonden worden op de website van Debian: https://www.debian.org/. Ook kunt u een e-mail sturen naar <press@debian.org>.