Debiangemenskapen firar sin 19:e födelsedag

16 augusti 2012

Debiangemenskapen är stolta att kunna fira sin 19de födelsedag sedan Ian Murdock's ursprungliga grundläggande tillkännagivande. Citat från den officiella projekthistoriken: Debianprojektet grundades officiellt av Ian Murdock den 16 Augusti 1993. Vid den tidpunkten var hela idén med en 'distribution' av Linux ny. Ian idé med Debian var att vara en distribution som kunde göras öppet, i Linux och GNU's anda.

Mycket har hänt med projektet och dess gemenskap under de 19 år som gått. Det har getts ut elva utgåvor - senast Debian 6.0 Squeeze i Februari 2011 - och en enorm mängd mjukvara har paketerats. Den nuvarande instabila grenen består av mer än 37000 binärpaket för endast arkitekturen amd64 - mer än 46 GB Fri/Libre-mjukvara! Sedan förra årets födelsedag har nya steg för portabilitet tagits; 11 officiella anpassningar finns nu tillgängliga, och däribland förtjänar Debian/kFreeBSD speciellt att nämnas för dess framgångsrika integration av en icke-Linuxkärna i projektet.

Debian 7.0, med kodnamnet Wheezy, frystes i Juli 2012, enligt en tids-baserad frysningspolicy, och för närvarande är den huvudsakliga aktiviteten i projektet rättningar av de kvarvarande RC-felen. Återigen kommer Debian sträva efter att nå sina mål; teknisk excellens, ansvarstagande, och framför allt, frihet.

Detta har gjorts möjligt tack vare ansträngningarna som den starka gemenskapen runt Debian har gjort. Utöver de mer än 1000 Debianutvecklarna och underhållarna från hela världen, finns det mer än 12000 registrerade konton på samarbetsplatformen Alioth, och detta inkluderar inte heller de som bidrar till översättningar eller felrapporter (och ibland patchar för dessa) eller alla dessa användare som hjälper andra via våra sändlistor, forum och IRC-kanaler.

Som ett projekt skulle vi även vilja ta detta tillfälle till att tacka alla våra användare och bidragslämnare, och självklart våra utvecklare uppströms. Alla dessa hjälper till att göra Debian till en fantastisk upplevelse och ett fantastiskt projekt!

Debianprojektet fortsätter att välkomna bidragslämnare i alla former, från alla, och uppmuntrar folk att ladda hem, använda, modifiera och distribuera dess källkod med förhoppningen att den är användbar.

Kontaktinformation

För mer information, vänligen besök Debians webbsida på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.