Debian Edu / Skolelinux Wheezy — en komplett Linux-løsning for din skole

28. september 2013

Skolelinux er et komplett operativsystem for skoler. Ved hjelp av de ulike installasjonsprofilene kan du installere tjenere, arbeidsstasjoner og bærbare datamaskiner som fungerer sammen i skolenettverket. Med Skolelinux kan lærerne selv eller deres tekniske støttepersonell rulle ut en komplett læringsomgivelse for mange brukere og maskiner i løpet av timer eller noen få dager. Skolelinux kommer med hundrevis av programpakker ferdig installert, men en kan også legge til flere pakker fra Debian.

Utviklergruppen til Skolelinux er glade for å annonsere Skolelinux 7.1+edu0 Wheezy basert på Debian 7, (også kjent som Wheezy). Dette er den den sjette Skolelinuxutgaven og mens en har beholdt løsningens unike egenskaper og enkle vedlikeholdbarhet, så er den oppdatert og nennsomt forbedret sammenlignet med den forrige Squeezeutgaven.

Noen nylige tilbakemeldinger:

Om Debian Edu og Skolelinux

Debian Edu, også kjent som Skolelinux, er en Linux-distribusjon basert på Debian som tilbyr et komplett miljø rett ut av boksen, inkludert oppsatt nettverk. Umiddelbart etter installasjonen venter en skoletjener, som tilbyr alle tjenestene som trengs i et skolenett, på at brukere og maskiner skal bli lagt inn via det komfortable webgrensesnittet GOsa². Oppstart (boot) av maskiner over nettverk via PXE er også forberedt, slik at alle de andre maskinene kan installeres via nettverket etter at installasjon av hovedtjeneren er foretatt fra CD eller USB-minnepinne. Skoletjeneren som tilbys inneholder en LDAP-database og Kerberos-autentiseringstjeneste, sentraliserte hjemmeområder, en DHCP-tjener, en web-proxy og mange andre tjenester. Skrivebordsomgivelsen inneholder mer enn 60 læringsprogrampakker og flere er i tillegg tilgjengelig fra Debian-arkivet. Skoler kan velge mellom skrivebordsomgivelsene KDE Plasma, GNOME, LXDE og Xfce.

Komplette versjonsmerknader og brukerhåndbok

Under nedlastings-URLene er det en liste med noen av den nye funksjonaliteten i Skolelinux 7.1+edu0 Wheezy. Den komplette listen er tilgjengelig som del av brukerhåndboken. Se den Engelske utgaven på wikien og de oversatte bruksansvisningene tilgjengelig på maintainer.skolelinux.org).

Hvor kan det hentes ned

For å laste ned multi-arkitektur-CD for nettinstallasjon (655 MiB) kan du bruke:

SHA1-summen for dette avtrykket er: bebcb64d38e34e7c9f04db9f251a5e55bdb56670

For å laste ned multi-arkitektur-ISO for USB-minnepinne (5.4 GiB) kan du bruke:

SHA1-summen for dette avtrykket er: a86ec62c06890dc0d32a82ebaca093e72b35e09c

Ny funksjonalitet i Skolelinux 7.1+edu0 Wheezy

Dette er de (forkortede) utgivelsesnotater for Skolelinux 7.1+edu0, basert på Debian 7.1 med kallenavn Wheezy.

Installasjons-endringer

Programvareoppdateringer

Alt som er nytt i Debian Wheezy 7.1, for eksempel:

Mer informasjon om Debian Wheezy 7.1 er tilgjengelig i utgivelsesnotatene og installasjonsveiledningen.

Oppdateringer av dokumentasjon og oversettelser

Andre endringer

Hvordan rapportere feil

Rapporter feil til Skolelinux-prosjeket.

Hvordan få tak i kildekoden

Kildekoden for pakkene på ISO-ene for CD og USB-minnepinne er tilgjengelig som en ISO for USB-minnepinne (7.6 GiB). For å laste den ned kan du bruke:

SHA1-summen for dette avtrykket er: 1e926e49fdd1076f332c7c4abce3fb43049cddb7

Om Debian

Debian-prosjektet ble stiftet i 1993 av Ian Murdock for å være et ekte fritt fellesskapsprosjekt. Siden da har prosjektet vokst til å bli en av de største og mest innflytelsesrike fri programvareprosjektene. Tusenvis av frivillige fra hele verden arbeider sammen for å skape og vedlikeholde programvare i Debian. Tilgjengelig på 70 språk og med støtte for en rekke ulike datamaskintyper, kaller Debian seg selv det universelle operativsystem.

Kontaktinformasjon

For mer informasjon, besøk Debians nettsider på https://www.debian.org/ eller send epost til <press@debian.org>.