Debianprojektet sörjer förlusten av Ian Murdock

5 januari 2016

Debianprojektet tillkännager sorgset att det har förlorat grundaren av sin gemenskap och sitt projekt, Ian Murdock.

Debian är bara en del av Ian's arv men kanske den del som han är mest känd för.

Ian introducerades till datorer tidigt i sitt liv, och hans nyfikenhet förvandlades till kunskap vilket ledde honom till att börja programmera aktivt vid nio års ålder. Senare som ung vuxen vid Krannert School of Management återföddes hans fascination med programmering av datorer tillsammans med en idé och en möjlighet att skapa något bättre.

Ian startade Debianprojektet i Augusti 1993, och den första versionen släpptes senare samma år. Vid den tidpunkten var hela konceptet med en distribution av Linux nytt. Inspirerad av Linus Torvalds egna idé att dela med sig av Linux, släppte han Debian med intentionen att distributionen skulle skapas i det öppna, i samma anda som Linux och GNU.

Med denna simpla gest startade Ian en rörelse i mjukvaruvärlden. Många utvecklare gick med honom i denna uppgift att skapa bättre mjukvara i en bättre värld.

Från hans Debianmanifest: Debians designprocess är öppen för att kunna säkerställa att systemet är av bästa möjliga kvalitet och att det reflekterar behovet i användargemenskapen. Genom att blanda in andra med en bredd av förmågor och bakgrunder, har Debian möjligheten att utvecklas på ett modulärt sätt. […] Att blanda in andra säkerställer även att värdefulla förbättringsförslag kan inkorporeras i distributionen under utvecklingen; och därmed skapas en distribution som baseras på behoven och önskemålen hos användarna istället för behoven och önskemålen hos konstruktören.

Han skarpa fokus var på att skapa en distribution och gemenskapskultur som gjorde rätt saker, både etiskt och tekniskt.

Utgåvor släpptes när de var redo, och projektets pålitliga hållning till mjukvarufrihet var och är fortfarande en guldstandard inom frimjukvaru- och öppenkällkodsvärlden.

Debian 0.01 till Debian 0.90 släpptes mellan Augusti och December 1993. Ian Murdock skriver:

Debian 0.91 släpptes i Januari 1994. Den hade ett primitivt paketsystem […]. Vid denna tidpunkt var det några dussin personer som jobbade på Debian, även om jag fortfarande satte samman utgåvorna själv. 0.91 var den sista utgåvan som gjordes på detta sätt.

Det mesta av 1994 spenderades genom att organisera Debianprojektet så att andra kunde bidra mer effektivt, så väl som att arbeta på dpkg […].

Debian 0.93 Release 5 skedde i Mars 1995 och var den första "moderna" utgåvan av Debian: det fanns många flera utvecklare då (även om jag inte kan komma ihåg exakt hur många), var och en ansvarig för sina egna paket, och dpkg användes för att installera och underhålla alla dessa paket efter att ett bassystem hade installerats.

Debian 0.93 Utgåva 6 skedde i November 1995 och var den sista a.out-utgåvan. Det fanns ungefär sextio utvecklare som underhåller paket i 0.93R6. Om jag kommer ihåg rätt, dök dselect upp först i 0.93R6.

Ian Murdock noterar även att Debian 0.93R6 … alltid har varit min favoritutgåva av Debian, även om han medger att det finns en möjlighet att han är partisk, eftersom han slutade jobba aktivt med projektet i Mars 1996.

Ian Murdock ledde Debian till Mars 1996, när han tilldelade Bruce Perens som nästa ledare av projektet.

Hängivenhet till rätt sak guidade Ian's arbete, både i Debian och efterföljande år, med den bästa framtiden möjligt som mål.

Debian kom att utvecklas till att bli världens Universella Operativsystem, och hittas på allt från de minsta inbäddade maskinerna till de största klustersystemen, till rymdstationen eftersom självklart kör det Debian som har anpassats till flera olika arkitekturer och typer av hårdvara.

Ians dröm lever vidare: Debian skapas av en stark gemenskap som har främjat utveckling, tillväxt, och underverk. Det fortsätter vara fantastiskt aktivt med tusentals utvecklare som jobbar oräkneliga timmar för att ge världen ett pålitligt och säkert operativsystem. Debian har väckt intresset, nyfikenheten, och passionen hos dem som vill skapa något bättre. Då, nu och långt in i framtiden.

Från djupet av våra hjärtan, tackar vi dig Ian.

Genom Debianinfrastrukturen markerar våra webbplatser och tjänster våran reflektion och sorg med en mörk hemsidebanner och sorgbindlar på våra loggor. Debiangemenskapens tankar är med Ians familj i denna svåra tid.

Hans familj har efterfrågat avskildhet och vi vill starkt respektera deras önskemål.

I våran Debiangemenskap och för Linuxgemenskapen kan kondoleanser skickas till to in-memoriam-ian@debian.org där de kommer att behållas och arkiveras.

Denna e-postadress kommer att vara aktiv tills slutet av Januari 2016. Debianprojektet kan då tillhandahålla arkivet till familjen och publicera innehållet senare detta år om det är familjens önskan.

Om Debian

Debianprojektet är en sammanslutning av utvecklare av fri mjukvara som ger frivilligt av sin tid och insats för att producera det helt fria operativsystemet Debian.

Kontaktinformation

För mer information, besök vänligen Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.