Debian Edu / Skolelinux Jessie — en komplett Linuxlösning för din skola

2 juli 2016

Måste du administrera ett datorlabb eller ett helt skolnätverk? Vill du installera servrar, arbetsstationer och laptops som sedan skall fungera tillsammans? Vill du ha Debians stabilitet med nätverkstjänster förkonfigurerade? Vill du ha ett webbbaserat verktyg för att hantera system och flera hundra eller fler användarkonton? Har du frågat dig själv om och hur äldre datorer kan användas?

Då är Debian Edu rätt val för dig. Lärarna själva eller deras tekniska support kan rulla ut en komplett fleranvändar och flermaskinsstudiemiljö på några få dagar. Debian Edu kommer med hundratals applikationer förinstallerade, men du kan alltid installera fler paket från Debian.

Utvecklargruppen bakom Debian Edu tillkännager stolt Debian Edu 8+edu0 Jessie, den senaste utgåvan av Debian Edu / Skolelinux, som helt baseras på Debian 8 Jessie, punktutgåva 8.5. Uppgraderingar från tidigare betautgåvor av Debian Edu Jessie till denna utgåva är möjliga och uppmuntras!

Om Debian Edu och Skolelinux

Debian Edu, som även är känt under namnet Skolelinux, är en Linuxdistribution baserad på Debian som tillhandahåller en out-of-the-box-miljö av ett komplett konfigurerat skolnätverk. Direkt efter installation på en skolserver har du alla tjänster som behövs för ett skolnätverk som bara väntar på användare och maskiner att bli tillagda via det bekväma webbgränssnittet GOsa². En nätverksstartande miljö är förberedd, så efter den ursprungliga installationen av huvudservern från CD eller USB-minne kan alla andra maskiner installeras via nätverket. Äldre datorer (till och med upp till ungefär tio år gamla) kan användas som LTSP-tunna klienter eller disklösa arbetsstationer, och starta från nätverket utan någon installation alls. Skolservern Debian Edu tillhandahåller en LDAP-databas och autentiseringstjänsten Kerberos, centraliserade hemkataloger, en DHCP-server, en webbproxy, och många andra tjänster. Skrivbordet innehåller mer än 60 utbildningsmjukvarupaket och mer finns tillgängligt från Debianarkivet. Skolor kan välja mellan skrivbordsmiljöer som KDE Plasma, GNOME, LXDE, MATE och Xfce.

Lite aktuell återkoppling:

Giorgio Pioda, systemadministratör, som använder Debian Edu på SPSE (Scuola per Sportivi d’Élite) i Tenero, Schweiz (Contact Ticino, Italienskatalande delen), säger: Vi använder Debian Edu Jessie sedan Juli 2015 och uppskattar dess stabilitet sedan första dagen.

Matthias Hierweck, Studienrat (lektor), på Mildred-Scheel-Berufskolleg i Solingen, Tyskland rapporterar: Sedan september 2015 kör en Debian Edu Jessie combiserver i ett datorrum som nyligen sattes upp av mig. 34 något äldre datorer och laptops används som disklösa arbetsstationer; dessa fungerar alldeles utmärkt med LXDE.

Uwe Blahowsky, rektor på Schule im Pfeifferhof i Graz, Österrike, skrev: Sedan 2011 hanteras skolans datorsystem med hjälp av Skolelinux. I februari 2016 bytte vi (Mario Fetka och jag) till Debian Edu Jessie. Systemet består av en huvudserver, 10 Linuxarbetsstationer för både lärare och elever, och 2 Window7-datorer för skoleadminstrationen, och allt kör väldigt stabilt. Eleverna och lärarna är väldigt tillfreds med det; De använder huvudsakligen webbläsaren Chromium för att göra webbefterforskningar och Libre Office för ordbehandling. Libre Office-uppdateringen är klart märkbar i det dagliga arbetet. En annan stor lättnad för mig som administratör är webbgränssnittet GOsa² för att hantera användare och system.

Nya funktioner i Debian Edu 8+edu0 Jessie

Dessa är några punkter från versionsfakta för Debian Edu / Skolelinux 8+edu0, baserat på Debian 8.5 med kodnamnet Jessie. Den kompletta listan är en del av manualen.

Hämtningsalternativ, installationssteg och manual

En multiarkitektursavbildning för CD / USB-minne (649 MiB) för nätverksuppstart kan nu hämtas på följande platser:

SHA1SUM för denna avbildning är: b82eea8a47f471a2ead0434279e2d3e2e66eed53

Alternativt finns en utökad avbildning för DVD / USB-minne (5 GiB) tillgänglig, med mer mjukvara inkluderad (vilket sparar ytterligare nedladdningstid under installationer):

SHA1SUM för denna avbildning är: cffac38cca13a7e6be5888c21088fd6b57398f88

Källkod finns tillgängligt från Debianarkivet, se cdimage.debian.org för några hämtningsalternativ.

Vänligen notera statussidan för Debian Edu Jessie.

För installationsfakta, läs det relaterade kapitlet i Debian Edu-manualen.

Efter installation behöver du ta dessa första steg.

När du uppgraderar från wheezy, vänligen läs det relaterade kapitlet i Debian Edu-manualen.

Vänligen se Debian Edus wikisidor för den senaste Engelska versionen av manualen för Debian Edu Jessie. Manualen har kompletta översättningar till tyska, franska, italienska, danska, hollänska, och norsk bokmål. En delvis översatt version finns för spanska. Se manuella översättningar som har installerats på maintainer.skolelinux.org.

Du kan även besöka jenkins.debian.net för de senaste översatta versionerna av manualen.

Mer information om Debian 8 Jessie finns tillhandahållen i versionsfakta och installationsmanualen; se https://www.debian.org/.

Om Debian

Debianprojektet är en sammanslutning av utvecklare av fri mjukvara som ger frivilligt av sin tid och insats för att producera det helt fria operativsystemet Debian.

Kontaktinformation

För mer information, besök vänligen Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.