Debian Edu / Skolelinux Stretch — en fullständig Linuxlösning för din skola

18 juni 2017

Måste du administrera ett datorlabb eller ett helt skolnätverk? Skulle du vilja installera servrar, arbetsstationer och laptops som sedan kommer att jobba tillsammans? Vill du ha stabiliteten från Debian med nätverkstjänster redan förkonfigurerade? Vill du ha ett webbaserat verktyg för att hantera system och hundratals eller till och med fler användarkonton? Har du frågat dig själv om och hur gamla dator som kan användas?

I så fall är Debian Edu för dig. Lärare själva eller deras IT-avdelning kan rulla ut en fullständig fler-användar multi-maskin-lärmiljö på några få dagar. Debian Edu kommer med hundratals applikationer förinstallerade, men du kan alltid lägga till fler paket från Debian.

Utvecklargruppen bakom Debian Edu är glad att tillkännage Debian Edu 9 Stretch, den första Debian Edu / Skolelinux-utgåvan baserad på utgåvan Debian 9 Stretch. Vänligen testa och återkoppla (<debian-edu@lists.debian.org>) för att hjälpa oss att ytterligare förbättra det.

Om Debian Edu och Skolelinux

Debian Edu, även känd som Skolelinux, är en Linuxdistrubtion som baseras på Debian som tillhandahåller en miljö som är färdig att använda som ett fullständigt konfigurerat skolnätverk. Direkt efter installation sätts en skolserver som kör alla tjänster som behövs för ett skolnätverk som bara väntar på användare och maskiner att bli tillagda via GOsa², ett bekvämt webbgränssnitt. En nätverksstartande miljö förbereds, så att efter initial installation av huvudservern från CD eller USB kan alla andra maskiner installeras via nätverket. Äldre datorer (till och med upp till ungefär tio år gamla) kan användas som LTSP-tunna klienter eller disklösa arbetsstationer, som startar upp från nätverket utan någon installation alls. Debian Edu-skolservern tillhandahåller LDAP-databas och Kerberos autentiseringstjänst, centraliserade hemkataloger, en DHCP-server, en webbproxy och många andra tjänster. Skrivbordsmaskinerna innehåller mer än 60 utbildningsmjukvarupaket och mer finns tillgängligt via Debianarkiven. Skolor kan välja mellan skrivbordsmiljöerna KDE Plasma, GNOME, LXDE, MATE och Xfce.

Nya funktioner i Debian Edu 9 Stretch

Detta är några av punkterna från versionsfakta för Debian Edu 9 Stretch, baserad på utgåvan Debian 9 Stretch. Den fullständiga listan är en del av manualen.

Hämtningsalternativ, installationssteg och manual

En multi-arkitekturs-CD / USB-minnesavbildning (647 MiB) för nätverksstart kan hämtas på följande platser:

Alternativt finns en utökad DVD / USB-minnesavbildning (5.45 GiB) också tillgänglig, med mer mjukvara inkluderad (vilket sparar ytterligare hämtningstid under installationer):

Avbildningarna kan verifieras med hjälp av filen SHA256SUMS.asc som innehåller signerade checksummor av avbildningarna, se http://ftp.skolelinux.org/skolelinux-cd/SHA256SUMS.asc


När du har hämtat en avbildning, kan du kontrollera att

För mer information om hur du utför dessa steg, läs verifieringsguiden.

Debian Edu 9 Stretch är helt baserad på Debian 9 Stretch; så källkoden för alla paket finns tillgänglig från Debianarkivet.

Vänligen notera statussidan för Debian Edu Stretch.

Vid uppgradering från Debian Edu 8 Jessie vänligen läs det relaterade kapitlet i Debian Edu-manualen.

För installationskommenterar, se det relaterade kapitlet i Debian Edu-manualen.

Efter installation behöver du ta dessa första steg.

Vänligen se Debian Edus wikisidor för den senaste Engelska versionen av Debian Edu Stretch manualen. Manualen har blivit fullständigt översatt till tyska, franska, italienska, danska, hollänska, norsk bokmål och japanska. En delvis översatt version finns för spanska. En översikt över de senast översatta versionerna av manualen finns tillgänglig.

Mer information om Debian 9 Stretch självt finns tillgänglig i versionfakta och installationsmanualen; se https://www.debian.org/.

Om Debian

Debianprojektet är en sammanslutning av utvecklare av Fri Mjukvara som bidrar med sin tid och arbetskraft för att producera det helt fria operativsystemet Debian.

Kontaktinformation

För ytterligare information, vänligen se Debians webbsidor på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.