Debian Edu / Skolelinux Buster — en komplett Linuxlösning för din skola

7 juli 2019

Behöver du administrera datorlabb eller hela skolnätverk? Skulle du vilja installera servrar, arbetsstationer och laptops som sedan kommer att arbeta tillsammans? Vill du ha Debians stabilitet med nätverkstjänster redan förkonfigurerade? Vill du ha ett webbaserat verktyg för att hantera system och hundratals eller till och med ännu fler användarkonton? Har du frågat dig själv om och hur gamla datorer kan användas?

I sådana fall är Debian Edu för dig. Lärarna själva eller deras tekniska support kan rulla ut en komplett multimaskinsstudiemiljö för flera användare på bara några dagar. Debian Edu kommer med hundratals program förinstallerade, men du kan alltid lägga till fler program från Debian.

Utvecklargruppen bakom Debian Edu tillkännager stolt Debian Edu 10 Buster, Debian Edu- / Skolelinuxutgåvan som baseras på utgåvan Debian 10 Buster. Vänligen testa den och rapportera till (<debian-edu@lists.debian.org>) för att hjälpa oss att ytterligare förbättra den.

Om Debian Edu och Skolelinux

Debian Edu, även känd som Skolelinux, är en Linuxdistribution baserad på Debian som tillhandahåller en out-of-the-box-miljö för ett fullständigt konfigurerat skolnätverk. Direkt efter att du har installerat en skolserver som kör alla tjänster som behövs för ett skolnätverk är det redo och väntar på användare och maskiner som läggs till via GOsa², ett bekvämt webbgränssnitt. En nätstartsmiljö förbereds, så efter den första installationen av huvudservern från CD / DVD / BD eller USB-minne kan alla andra maskiner installeras via nätverket. Äldre datorer (till och med upp till runt 10 år gamla) kan användas som LTSP - tunna klienter eller disklösa arbetsstationer, som startar från nätverket utan någon installation eller några inställningar alls. skolservern Debian Edu tillhandahåller en LDAP-databas och autentiseringstjänsten Kerberos, centraliserade hemkataloger, en DHCP-server, en webbproxy och många andra tjänster. Skrivbordet innehåller mer än 60 pedagogiska mjukvarupaket och fler finns tillgängliga i Debianarkivet. Skolor kan välja mellan skrivbordsmiljöerna Xfce, GNOME, LXDE, MATE, KDE Plasma och LXQt.

Nya funktioner för Debian Edu 10 Buster

Följande är några punkter från versionsfakta för Debian Edu 10 Buster, baserad på utgåvan Debian 10 Buster. Den fullständiga listan som inkluderar mer detaljerad information är en del av den relaterade Debian Edu manualen.

Hämtningsalternativ, installationssteg samt manual

Separata CD-avbildningar för Nätverksinstallation för 64-bitars och 32-bitars PCs finns tillgängliga. 32-bitarsavbildningen är endast nödvändig i sällsynta fall (för PCs som är äldre än runt 12 år). Avbildningarna kan hämtas från följande platser:

Alternativt finns utökade BD-avbildningar (större än 5 GB) tillgängliga. Det är möjligt att sätta upp ett fullständigt Debian Edu-nätverk utan en internetanslutning (alla skrivbordsmiljöer med stöd, alla språk som stöds av Debian). Dessa avbildningar kan hämtas på följande platser:

Avbildningarna kan verifieras med hjälp av signerade kontrollsummor som tillhandahålls i hämtningsmappen.
När du har hämtat en avbildning kan du kontrollera att

För ytterligare information om hur man utför dessa steg, läs verifieringsguiden.

Debian Edu 10 Buster baseras fullständigt på Debian 10 Buster; så källkoden för alla paket finns tillgänglig från Debianarkivet.

Vänligen se statussidan för Debian Edu Buster för uppdaterad information om Debian Edu 10 Buster inklusive instruktioner för hur du använder rsync för att hämta ISO-avbildningarna.

När du uppgraderar från Debian Edu 9 Stretch var vänlig läs det relaterade kapitlet i Debian Edu-manualen.

För installationsanvisningar vänligen se det relaterade kapitlet i Debian Edu-manualen.

Efter installationen måste du ta dessa första steg.

Vänligen se Debian Edu's wikisidor för den senaste engelska versionen av Debian Edu Buster-manualen. Manualen har kompletta översättningar till tyska, franska, italienska, danska, holländska, norskt bokmål och japanska. Delvis översatta versioner finns för spanska och förenklad kinesiska. En översikt över de senast översatta versionerna av manualen finns tillgänglig.

Mer information om Debian 10 Buster självt kommer att tillhandahållas i versionsfakta och installationsmanualen; se https://www.debian.org/.

Om Debian

Debianprojektet är en sammanslutning av utvecklare av fri mjukvara som ger frivilligt av sin tid och insats för att producera det helt fria operativsystemet Debian.

Kontaktinformation

För ytterligare information, var vänlig besök Debians webbplats på http://www.debian.org/ eller skicka e-post till <press@debian.org>.