Debian Edu / Skolelinux Bullseye — een volledige Linuxoplossing voor uw school

15 augustus 2021

Moet u een computerlabo of een volledig schoolnetwerk beheren? Wilt u servers, werkstations en laptops installeren die onderling samenwerken? Wenst u de stabiliteit van Debian met reeds vooraf geconfigureerde netwerkdiensten? Wilt u systemen en verschillende honderden of zelfs meer gebruikersaccounts beheren met een webtoepassing? Heeft u zich al afgevraagd of en hoe u oudere computers kunt blijven gebruiken?

Dan is Debian Edu iets voor u. Leerkrachten zelf of de technische dienst van de school kunnen op enkele dagen tijd een volledige leeromgeving ontplooien voor veel gebruikers en met veel computers. Debian Edu wordt geleverd met honderden vooraf geïnstalleerde toepassingen, maar u kunt er steeds nog andere pakketten uit Debian aan toevoegen.

Het team van ontwikkelaars van Debian Edu is verheugd Debian Edu 11 Bullseye te kunnen aankondigen, de uitgave van Debian Edu / Skolelinux die gebaseerd is op de uitgave van Debian 11 Bullseye. Misschien kunt u deze uitgave uittesten en ons uw bevindingen laten weten (<debian-edu@lists.debian.org>) om ons zo te helpen ze nog verder te verbeteren.

Over Debian Edu en Skolelinux

Debian Edu, ook bekend als Skolelinux, is een op Debian gebaseerde Linux-distributie met een kant-en-klaar en volledig vooraf geconfigureerd schoolnetwerk. Onmiddellijk na installatie wordt een schoolserver opgezet waarop alle diensten actief zijn die men in een schoolnetwerk nodig heeft. Er moeten dan nog enkel gebruikers en computers in het systeem ingevoerd worden via GOsa², een comfortabele webinterface. Er staat een omgeving ter beschikking om computers over het netwerk op te starten, waardoor na de initiële installatie van de centrale server via een cd/dvd/BD of USB-stick, alle andere computers over het netwerk geïnstalleerd kunnen worden. Oudere computers (zelfs tot ongeveer tien jaar oud) kunnen gebruikt worden als LTSP thin clients of schijfloze werkstations, die over het netwerk opstarten en geen enkele installatie of configuratie behoeven. De schoolserver van Debian Edu gebruikt een LDAP-databank en een Kerberos authenticatiedienst, heeft gecentraliseerde persoonlijke mappen, een DHCP-server, een webproxy en vele andere diensten. De grafische werkomgeving bevat meer dan 70 pakketten met educatieve software en in het Debian-archief zijn er nog meer te vinden. Scholen kunnen kiezen uit de grafische werkomgevingen Xfce, GNOME, LXDE, MATE, KDE Plasma, Cinnamon en LXQt.

Nieuwe functionaliteit in Debian Edu 11 Bullseye

Hierna volgen enkele elementen uit de aantekeningen bij de uitgave van Debian Edu 11 Bullseye, die gebaseerd is op de uitgave van Debian 11 Bullseye. Een volledige lijst met meer gedetailleerde informatie is opgenomen in het betreffende hoofdstuk van de Handleiding bij Debian Edu, die ook in het Nederlands beschikbaar is.

Downloadmogelijkheden, installatiestappen en handleiding

Officiële Debian netwerkinstallatie-cd-images voor 64-bits en 32-bits pc's zijn beschikbaar. Slechts in uitzonderlijke situaties (voor pc's die ouder zijn dan 15 jaar) zal het 32-bits image nodig zijn. De images kunnen gedownload worden van de volgende locaties:

Er zijn eveneens officiële Debian BD-images (meer dan 5 GB) beschikbaar. Het is hiermee mogelijk om een volledig Debian Edu netwerk in te stellen zonder toegang tot het internet (met alle ondersteunde grafische werkomgevingen en alle door Debian ondersteunde talen). Deze images kunnen gedownload worden van de volgende locaties:

De images kunnen geverifieerd worden aan de hand van de ondertekende controlegetallen die in de downloadmap ter beschikking gesteld worden.
Na het downloaden van een image, kunt u controleren

Meer informatie over het uitvoeren van deze controlestappen vindt u in het verificatievademecum.

Debian Edu 11 Bullseye is volledig gebaseerd op Debian 11 Bullseye. Bijgevolg is de broncode van alle pakketten beschikbaar in het archief van Debian.

Raadpleeg ook de Debian Edu Bullseye statuspagina. voor steeds up-to-date informatie over Debian Edu 11 Bullseye en voor instructies over het gebruik van rsync om de ISO-images te downloaden.

Als u opwaardeert van Debian Edu 10 Buster, lees dan het betreffende hoofdstuk uit de handleiding voor Debian Edu.

Lees voor installatie-informatie het betreffende hoofdstuk uit de handleiding voor Debian Edu.

Na installatie moet u deze eerste handelingen stellen.

Raadpleeg de Debian Edu wiki pagina's voor de recentste Engelstalige versie van de handleiding voor Debian Edu Bullseye. De handleiding werd volledig vertaald naar het Duits, het Frans, het Italiaans, het Deens, het Nederlands, het Noorse Bokmål, het Japans, het vereenvoudigd Chinees en het Protugees (Portugal). In het Spaans, het Roemeens en het Pools is er een gedeeltelijke vertaling beschikbaar. Er bestaat ook een overzicht van de recentste vertaalde versies van de handleiding.

Meer informatie over Debian 11 Bullseye zelf wordt gegeven in de notities bij de release en de installatiehandleiding; zie https://www.debian.org/.

Over Debian

Het Debian Project is een samenwerkingsverband van ontwikkelaars van Vrije Software die op vrijwillige basis tijd en energie investeren in het vervaardigen van het volledig vrije besturingssysteem Debian.

Contactinformatie

Raadpleeg voor bijkomende informatie de Debian webpagina's op https://www.debian.org/ of stuur een e-mail (in het Engels) naar <press@debian.org>.