Mededeling in verband met Daniel Pocock

17 november 2021

Debian is op de hoogte van een aantal publieke berichten over Debian en haar leden op een aantal websites door ene Daniel Pocock, die beweert een Debian-ontwikkelaar te zijn.

De heer Pocock is niet verbonden aan Debian. Hij is geen Debian-ontwikkelaar en ook geen lid van de Debian-gemeenschap. Hij was vroeger een Debian-ontwikkelaar, maar werd enkele jaren geleden uit het project gezet omdat hij zich schuldig had gemaakt aan gedrag dat schadelijk was voor de reputatie van Debian en voor de Debian-gemeenschap zelf. Hij is sinds 2018 geen lid meer van het Debian-project. Het is hem ook verboden deel te nemen aan de Debian-gemeenschap in welke vorm dan ook, inclusief door middel van technische bijdragen, deelname aan onlinefora of het bijwonen van conferenties en/of evenementen. Hij heeft niet het recht of de status om Debian in welke hoedanigheid dan ook te vertegenwoordigen, of om zichzelf voor te doen als een Debian-ontwikkelaar of een lid van de Debian-gemeenschap.

Sinds hij uit het project is gezet, heeft de heer Pocock uit wraakzucht een voortdurende en uitgebreide beschadigingscampagne gevoerd door een aantal opruiende en lasterlijke berichten online te plaatsen, in het bijzonder op een website die zich voordoet als een Debian-website. De inhoud van deze berichten heeft niet alleen betrekking op Debian, maar ook op een aantal van haar ontwikkelaars en vrijwilligers. Hij is ook doorgegaan met zichzelf ten onrechte voor te stellen als een lid van de Debian-gemeenschap in veel van zijn communicatie en publieke presentaties. Raadpleeg dit artikel voor een lijst met de officiële communicatiekanalen van Debian. Er wordt overwogen om juridische stappen te ondernemen voor onder meer laster, kwaadwillige leugens en intimidatie.

Debian is eendrachtig als gemeenschap en gekant tegen pesterijen en intimidatie. We hebben een gedragscode die als leidraad fungeert voor onze reactie op schadelijk gedrag in onze gemeenschap, en we zullen blijven optreden om onze gemeenschap en onze vrijwilligers te beschermen. Aarzel niet om contact op te nemen met het gemeenschapsteam van Debian als u zich zorgen maakt of ondersteuning nodig heeft. In afwachting worden alle rechten van Debian en haar vrijwilligers gevrijwaard.

Over Debian

Het Debian Project is een samenwerkingsverband van ontwikkelaars van Vrije Software die op vrijwillige basis tijd en energie investeren in het vervaardigen van het volledig vrije besturingssysteem Debian.

Contactinformatie

Raadpleeg voor bijkomende informatie de Debian webpagina's op https://www.debian.org/ of stuur een e-mail (in het Engels) naar <press@debian.org>.