Äganderätt för domänen debian.community

7 augusti 2022

World Intellectual Property Organization (WIPO), under dess policy för tvistlösning av domännamn (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy - UDRP), beslutade att äganderätten för domänen debian.community skall överföras till Debianprojektet.

Den utsedda panelen fann att det omtvistade domännamnet är identiskt med ett varumärke där målsägande har rättigheter.

I sitt beslut noterade panelen:

[...] det omtvistade domännamnet är identiskt till DEBIAN-varumärket, vilket medför en hög risk av underförstådd anknytning till målsägande, [...] Givet att målsägande framträdande beskriver Debian på sin hemsida som en 'gemenskap' och inte bara som ett operativsystem, [.community-] suffixet förstärker att det omtvistade domännamnet kommer att leda till en webbplats som drivs eller stöds av [Debian]. Det omtvistade domännamnet innehåller inga kritiska eller andra termer för att skingra eller kvalificera detta felaktiga intryck.

Panelen fortsatte att observera att:

Bevisen som lämnats av målsägande visar att vissa inlägg presenterar DEBIAN-varumärket med information om en ökänd sexkult, ökända sexförbrytare, och förslavning av kvinnor, och ett inlägg visar fotografier av fysiska märken som påstås vara på offrens genitaliehud. Skillnaderna på informationen från målsägande till denna typ av information är konstruerat och omfattningen av denna information är inte bara tillfällig på webbplatsen. Enligt panelens uppfattning är dessa inlägg medvetet avsedda att skapa en falsk association mellan DEBIAN-varumärket och stötande fenomen för att därmed smutskasta varumärket.

och drog vidare slutsatsen att:

inget i Debians sociala kontrakt eller på annan plats indikerar att målsägande någonsin har samtyckt till typen av falska associationer med varumärket som publicerats av svarande på deras webbplats. Svarande påpekar att DEBIAN-varumärket endast är registrerat gällande mjukvara. Men medan de relevanta inläggen attackerar medlemmar av målsägande som gör DEBIAN-mjukvaran tillgänglig, till skillnad från själva mjukvaran, använder dessa inlägg varumärket i kombination med det bestridda domännamnet på ett sätt som avsiktligt försöker skapa falska associationer med själva varumärket.

Debian är hängivet till korrekt användning av sina varumärken enligt deras varumärkespolicy och kommer att fortsätta att ta åtgärder när denna policy bestrids.

Innehållet i debian.community har nu ersatts av en sida som förklarar situationen och besvarar ytterligare frågor.

WIPO's fullständiga beslutstext finns tillgänglig online: https://www.wipo.int/amc/en/domains/search/case.jsp?case_id=58273

Om Debian

Debianprojektet är en sammanslutning av utvecklare av fri mjukvara som ger frivilligt av sin tid och insats för att producera det helt fria operativsystemet Debian.

Kontaktinformation

För mer information, besök vänligen Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller skicka e-post (på engelska) till <press@debian.org>.