Langetermijnondersteuning van Debian 10 bereikt einde levensduur

15 juni 2024

Het langetermijnondersteuningsteam (LTS) van Debian kondigt hierbij aan dat de ondersteuning voor Debian 10 buster het einde van zijn levensduur bereikt op 30 juni 2024, bijna vijf jaar na de initiële release op 6 juli 2019.

Vanaf juli zal Debian geen beveiligingsupdates meer leveren voor Debian 10. Een beperkt aantal buster-pakketten zal worden ondersteund door externe partijen. Gedetailleerde informatie is te vinden op de wiki-pagina Extended LTS over deze voortgezette beperkte langetermijnondersteuning.

Het Debian LTS-team zal daarna de overgang naar Debian 11 bullseye, de huidige, oude stabiele release, voorbereiden. Dankzij de gezamenlijke inspanning van verschillende teams, waaronder het beveiligingsteam, het releaseteam en het LTS-team, zal de levensduur van Debian 11 ook vijf jaar bedragen. Om de levenscyclus van de releases van Debian gemakkelijker te kunnen volgen, zijn de betrokken Debian-teams het volgende schema overeengekomen: drie jaar reguliere ondersteuning plus twee jaar langetermijnondersteuning. Het LTS-team zal op 14 augustus 2024 de ondersteuning overnemen van het beveiligings- en het releaseteam, drie jaar na de eerste release op 14 augustus 2021. De laatste tussenrelease voor bullseye zal worden uitgebracht kort nadat het laatste Debian 11 Security Advisory (DSA - beveiligingsadvies) is gepubliceerd.

Debian 11 zal langetermijnondersteuning krijgen tot 31 augustus 2026. De ondersteunde architecturen blijven amd64, i386, arm64 en armhf.

Voor meer informatie over het gebruik van bullseye-LTS en het opwaarderen vanuit buster-LTS, raadpleeg de wikipagina LTS/Using.

Debian en het LTS-team willen graag alle gebruikers, ontwikkelaars, sponsors en andere Debian-teams bedanken die een bijdrage hebben geleverd en het mogelijk hebben gemaakt om de levensduur van eerdere stabiele releases te verlengen.

Als u aangewezen bent op Debian-LTS, overweeg dan om u bij het team aan te sluiten, patches te leveren, tests uit te voeren of bij te dragen aan de financiering van het project.

Over Debian

Het Debian-project werd in 1993 opgericht door Ian Murdock als een echt vrij gemeenschapsproject. Sindsdien is het project uitgegroeid tot een van de grootste en meest invloedrijke opensource-projecten. Duizenden vrijwilligers van over de hele wereld werken samen om Debian-software te creëren en te onderhouden. Debian is beschikbaar in 70 talen en ondersteunt een groot aantal computertypes. Het noemt zichzelf het universele besturingssysteem.

Contactinformatie

Ga voor verdere informatie naar de webpagina's van Debian op https://www.debian.org/ of stuur een e-mail naar <press@debian.org>.

Inschrijven / Uitschrijven

Aanmelden of afmelden voor de mailinglijst met aankondigingen van Debian