DebConf24 beëindigd in Busan en DebConf25 data aangekondigd

11 augustus 2024

Op zaterdag 3 augustus 2024 werd de jaarlijkse conferentie van ontwikkelaars en medewerkers van Debian afgesloten.

Ruim 339 deelnemers uit 48 landen van over de hele wereld kwamen bijeen voor in totaal 108 evenementen, bestaande uit meer dan 50 lezingen en discussies, 37 Birds of a Feather-sessies (BoF - informele ontmoeting tussen ontwikkelaars en gebruikers), 12 workshops en activiteiten ter ondersteuning van het verder ontwikkelen van onze distributie en vrije software (25 patches ingediend bij de Linux-kernel). Het was een gelegenheid om te leren van onze mentoren en collega's, onze community op te bouwen en een beetje plezier te hebben.

De conferentie werd voorafgegaan door het jaarlijkse DebCamp, een hackingsessie die van 21 tot en met 27 juli werd gehouden. Tijdens deze sessie kwamen Debian-ontwikkelaars en -medewerkers bijeen om zich te richten op hun eigen Debian-gerelateerde projecten of om te werken in teamsprints gericht op persoonlijke samenwerking bij de ontwikkeling van Debian. Dit jaar werd er een BootCamp gehouden voor nieuwkomers met een GPG-workshop en een focus op een inleiding tot het maken van .deb-bestanden (Debian pakketten), georganiseerd door een team van toegewijde mentoren die praktische ervaring met Debian deelden en een dieper inzicht boden in hoe men in die gemeenschap kan werken en eraan kan bijdragen.

De daadwerkelijke conferentie van Debian-ontwikkelaars begon op zondag 28 juli 2024. Naast de traditionele lezing van de projectleider, 'Bits from the DPL', het doorlopend ondertekenen van sleutels, korte presentaties in de vorm van lightning talks en de aankondiging van de DebConf25 van volgend jaar, vonden er verschillende sessies plaats waarin interne projecten en teams een update gaven. Veel van de vergadersessies die plaats vonden werden geleid door onze technische kernteams met het gebruikelijke en nuttige Kennismaking met het Technisch Comité en het Ftp-team en een aantal BoF's over verpakkingsbeleid en Debian-infrastructuur, inclusief een lezing over APT en het Debian Installatiesysteem, en een overzicht van de eerste elf jaar van het project Reproducible Builds (deterministische compilatie). Er werden verschillende lezingen gehouden over internationalisering en lokalisatie. De teams van de programmeertalen Python, Perl, Ruby en Gol evenals het Med-team gaven updates over hun werk en hun doelstellingen. Meer dan vijftien BoF's en lezingen over gemeenschap, diversiteit en lokale mobiliseringsactiviteiten zetten het werk van verschillende teams die betrokken zijn bij het sociale aspect van onze gemeenschap in het licht. Ook dit jaar deelde Debian Brazilië met ons hun strategie en acties om nieuwe medewerkers en leden aan te trekken en te behouden en welke mogelijkheden er zowel in Debian als in F/OSS liggen.

Het programma werd elke dag bijgewerkt met geplande en ad-hocactiviteiten die door deelnemers tijdens de conferentie werden aangebracht. Er vonden verschillende traditionele activiteiten plaats: een jobbeurs, een poëzievoorstelling, de traditionele kaas- en wijnavond, de groepsfoto's en de daguitstappem.

Voor wie er niet bij kon zijn, werden de meeste lezingen en sessies live uitgezonden en opgenomen en werden de video's beschikbaar gesteld via een link bij de samenvatting in het programmaschema. Bijna alle sessies maakten deelname op afstand mogelijk via IRC-berichtenapps of online collaboratieve tekstdocumenten. Hierdoor konden deelnemers op afstand 'in de zaal' zijn en vragen stellen of opmerkingen delen met de spreker of het aanwezige publiek.

Tijdens DebConf24 werd er meer dan 6,8 TiB (4,3 TiB in 2023) data gestreamd, stonden er 91,25 uur (55 in 2023) lezingen gepland, waren er 20 netwerktoegangspunten, werden er 1,6 km glasvezelkabels (1 kapotte glasvezelkabel...) en 2,2 km UTP-kabels aangelegd, waren er geogelokaliseerde kijkers uit meer dan 20 landen, werden er 354 T-shirts verspreid, vonden er 3 dagtochten plaats en werden er tot wel 200 maaltijden per dag gepland. Al deze evenementen, activiteiten, gesprekken en streams in combinatie met onze liefde voor, interesse in en deelname aan Debian en F/OSS hebben deze conferentie zeker tot een algemeen succes gemaakt, zowel hier in Busan, Zuid-Korea, als online over de hele wereld.

De DebConf24 website blijft actief voor archiveringsdoeleinden en zal links blijven aanbieden naar de presentaties en video's van lezingen en evenementen.

Volgend jaar zal Debconf25 plaats vinden in Brest, Frankrijk, van maandag 7 juli tot en met zondag 20 juli 2025. Zoals de traditie het wil, zullen de lokale organisatoren uit Frankrijk vóór de volgende DebConf de conferentie-activiteiten beginnen met DebCamp met bijzondere aandacht voor individueel en teamwerk om de distributie te verbeteren.

DebConf streeft naar een veilige en gastvrije omgeving voor alle deelnemers. Zie de webpagina over de gedragscode op de DebConf24-website voor meer informatie hierover.

Debian dankt de inzet van tal van sponsors ter ondersteuning van DebConf24, met name onze Platinum Sponsors: Infomaniak, Proxmox, en Wind River.

We willen ook graag dank zeggen aan ons video- en infrastructuurteam, het DebConf24- en DebConf-comité, ons gastland Zuid-Korea en iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit evenement en aan Debian in het algemeen. Dank aan allen voor jullie inzet om Debian "het universele besturingssysteem" te laten blijven. Tot volgend jaar!

Over Debian

Het Debian-project werd in 1993 opgericht door Ian Murdock om een echt vrij gemeenschapsproject te zijn. Sindsdien is het project uitgegroeid tot een van de grootste en meest invloedrijke opensourceprojecten. Duizenden vrijwilligers van over de hele wereld werken samen om Debian-software te creëren en te onderhouden. Beschikbaar in 70 talen en een groot aantal computertypes ondersteunend, noemt Debian zichzelf het universele besturingssysteem.

Over DebConf

DebConf is de ontwikkelaarsconferentie van het Debian-project. Naast een volledig programma van technische, sociale en beleidslezingen biedt DebConf de mogelijkheid voor ontwikkelaars, medewerkers en andere geïnteresseerden om elkaar persoonlijk te ontmoeten en nauwer samen te werken. Sinds 2000 vindt het jaarlijks plaats op verschillende locaties als Schotland, Argentinië, Bosnië en Herzegovina en India. Meer informatie over DebConf is beschikbaar op https://debconf.org.

Over Infomaniak

Infomaniak is een onafhankelijke cloudserviceprovider die in heel Europa erkend wordt om zijn inzet voor privacy, de lokale economie en het milieu. Het bedrijf registreerde een groei van 18% in 2023 en ontwikkelt een reeks online samenwerkingstools en oplossingen voor cloudhosting, streaming, marketing en evenementen. Infomaniak gebruikt uitsluitend hernieuwbare energie, bouwt zijn eigen datacenters en ontwikkelt zijn oplossingen in Zwitserland zonder delokalisatie. Het bedrijf voedt de website van de Belgische radio- en tv-dienst (RTBF) en verzorgt streaming voor meer dan 3.000 tv- en radiostations in Europa.

Over Proxmox

Proxmox biedt krachtige en gebruiksvriendelijke opensourceserversoftware. Bedrijven van alle groottes en industrietakken gebruiken Proxmox-oplossingen om efficiënte en vereenvoudigde IT-infrastructuren te implementeren, de totale eigendomskosten te minimaliseren en leveranciersafhankelijkheid te vermijden. Proxmox biedt ook commerciële ondersteuning, trainingsdiensten en een uitgebreid partnerecosysteem om de bedrijfscontinuïteit voor haar klanten te garanderen. Proxmox Server Solutions GmbH is opgericht in 2005 en heeft zijn hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk. Proxmox bouwt zijn productaanbod bovenop het Debian besturingssysteem.

Over Wind River

Wind River. Wind River is al bijna 20 jaar toonaangevend in commerciële Open Source Linux-oplossingen voor hoogwaardige bedrijfskritische rekenkracht voor ondernemingen. Met expertise in de lucht- en ruimtevaart, de automobielsector, de industrie, de telecomsector, enzovoort, zet het bedrijf zich in voor Open Source via initiatieven als eLxr, Yocto, Zephyr en StarlingX.

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de DebConf24-webpagina op https://debconf24.debconf.org/ of kunt u een e-mail sturen naar <press@debian.org>.