Debian Weekly News - 4 januari 1999

Välkommen till den första utgåvan av Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare som ogenerat imiterar Linux Weekly News. Det här numret är ett experiment, och kommer att fortsättas beroende på läsarrespons och hur mycket fritid jag har.

RMS använder Debian! Han har installerat det på sin bärbara Toshibadator, och har varit aktiv på listorna med kommentarer och frågor (han behöver hjälp för att få PCMCIA att fungera, verkar det som). RMS är också oroad över att Debian gör för mycket reklam för ”non-free”-delen genom att låta fria paket (såsom tetex) föreslå icke-fria paket (såsom tetex-nonfree). Flera möjliga lösningar har förslagits, och diskussion pågår. Betyder detta, sammantaget med Debians Hurd-anpassning, att FSF kommer delta mer i Debianprojektet i framtiden?

Ni vet säkert redan att Linux 2.2 är nära att släppas, då 2.2pre-serien har påbörjats. De flesta verkar vara överens om att det är ett för stort steg att inkludera version 2.2 av kärnan i slink som det är nu, men alla paket bör anpassas så att de fungerar tillsammans med den. Relaterat till detta är att nya startdisketter för slink finns ute, vilka använder kärna 2.0.36.

Vad är nytt i Debian 2.1? Martin Schulze söker bidrag att användas i ett pressmeddelande, men har ännu inte fått så mycket gensvar.

John Goerzen gav ett djärvt förslag: hoppa över slink, frys potato och skeppa den som version 2.1. Han tycker att arbetet på att få slink möjlig att släppa går för långsamt, och att det under tiden snabbt blir gammalt. Reaktionen på detta är väldigt blandad.

Kommer Debian ha en egen monter på uppkommande Linuxkonvent? På LinuxExpo kostar det USD 1200, och LinuxWorld ligger på rund USD 15000, att jämföra med TheBazaar som kan ge en monter gratis, på samma sätt som Atlanta Linux Showcase gjorde. James LewisMoss (alias Dres) skrev på Slashdot och frågade efter hjälp för att samla ihop USD 1200 för LinuxWorld-montern, med goda resultat – vi kanske kan få en gratis monter som en ideell organisation ändå, och om det misslyckas, har flera personer visat sig villiga att donera pengar. (Detta för också på tal om Debian fortfarande har pengar på banken? Svaret är ja, men vi vill inte spendera dem på saker som konvent.)

Viss diskussion har pågått om att göra så att paket loggar viktig information under installationen till en fil istället för att bara visa det på skärmen, och hur det bäst implementeras. Flera prototyper för loggningsverktyg har skrivits.

Några nyheter om Debianservrar som kom upp den här veckan:

Intressanta och viktiga paket som släppts denna vecka inkluderar:


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.