Debian Weekly News - 15 mars 1999

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare.

Med Slink släppt är det dags för ytterligare en svindlande utvecklarrunda. Till att börja med har glibc 2.1 skickats in till unstable, och kommer med största sannolikhet orsaka flera intressanta inkompatibiliteter, av vilka problem med prcs, rvplayer, libtricks och ett antal andra redan har visat sig. Härnäst kommer version 5.005 av perl att skickas upp väldigt snart, något som kan innebära problem för ytterligare ungefär 47 paket. För att förtydliga, ”unstable kallas för instabil på goda grunder”, och du bör inte uppgradera nu om du inte är villig att ta itu med problemen.

Santiago Vila fortsatte diskutera om hur man blir av med det inte längre använda 'base'-paketet. Många intressanta aspekter på dpkg-systemet diskuterades, speciellt hur man går till väga för att ta bort detta viktiga paket utan att skada systemet. Självklart har detta diskuterats tidigare utan resultat – men förhoppningsvis leder denna diskussion så småningom till kod i ett paket som kan låta oss bli av med base-paketet till slut.

Här finns början på en intressant tråd om att titta på registerfilen från en Windowsinstalltion för att förenklar automatdetektering av maskinvara vid en Debianinstallation, en tråd som även kom att innehålla andra sätt att utföra automatdetektionen.

Ett program vid namn ”swim” utannonserades under veckan. Det är en pakethanterare liknande dpkg (och är verkligen kompatibel med dpkg), men använder en binär databas för att snabba upp hanteringen, och har även annan intressant funktionalitet.

Här finns ett exempel på användning av dpkg:s nya källkodsformat, vilket kan stöda multipla patchar och tar-bollar.

Bör Debian protestera mot företag som använder ”Debian” som en del av deras namn, deras domännamn, eller en produkt de säljer? Wichert frågar efter kommentarer om denna viktiga fråga som vi måste bestämma över.

En ny version av APT har släppts. Den innehåller en ny arkitektur för insticksprogram, en ny konfigurationsfil, och mycket dokumentation.

För de som tillverkar egna cd-skivor med Slink kan denna ”enkla med smakfullacd-konst vara intressant.

Vi har inte pratat om Hurd-anpassningen på ett tag. Här finns en rapport om Hurds status.

Veckans pajkastningskrig började med en diskussion om olika sätt att separera non-free- och contribdelarena från ”riktiga” Debian. Ett sätt att göra detta vore att flytta dem till en server kallad nonfree.debian.org. Men, som jag sa, ett pajkastningskrig följde, så läs försiktigt.

Nya paket som lagts till Debian denna vecka är bland andra:

Uppföljningar till tidigare nyheter:

Tack till veckans bidragslämnare: Michael Dahlberg, Randolph Chung och Brandon Mitchell.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.