Debian Weekly News - 3 augusti 1999

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare. Detta är en kombinerad tvåveckorsutgåva av Debian Weekly News.

Ian Jacksons första reaktion angående postningen av DpkgV2-specifikationen var extrem: ”Ett av de främsta skäl inte lämpar sig för mediokra programmerare är att det måste utföra ett komplext arbete med en väldigt hög tillförlitlighetsgrad”. Efter att ha tänkt igenom det hela en stund kom han dock fram till att ”det troligen är bäst för både min och din dpkg att båda projekten finns. Kanske kan vi sporra varandra att arbeta vidare.” Och faktum är att Ian denna vecka för första gången på länge skickade in en version av dpkg till experimental.

Ytterligare en Debianbok kommer snart ges ut: Debian Gnu/Linux 2.2 Unleashed. Detta ökar antalet engelska Debianböcker till tre; Debian GNU/Linux; Guide to Installation and Usage som nu finns att köpa från Amazon.com, och The Debian Linux User's Guide har funnits ett tag nu. Det intressanta och oroväckande om den nya boken är att den ska komma att publiceras i september, och säger sig innehålla en Debian 2.2-cd. Kommer Debian 2.2 ens ha släppts då?

Josip Rodin har arbetat på listan över kritiska fel som hindrar nästa version från att släppas. Han skickade brev till alla utvecklare som har sådana fel registrerade med en fråga om hur deras planer på att hantera det ser ut, något som resulterade i omedelbara förändringar – strax efter utskicket minskade antalet fel drastiskt (trots att 230 kvarstår).

Bland säkerhetsnyheterna kan märkas att samba har ett antal säkerhetshål som har rättats till i den senaste versionen.

Att bli utvecklare tar längre och längre tid, om man kan tro berättelser som denna eller denna. Folk som känner sig väldigt motiverade att arbeta med Debian har fastnat i kön i flera månader, och har på sistone letat efter sätt att bidra även fast de inte kan ladda upp paket. Raphaël Hertzog har ett sätt att komma runt problemet: registrerade utvecklare kan ”sponsra” en ickeutvecklares arbeta, se till att det fungerar och ladda upp det. Idén börjar få genomslag trots att den inte försöker rätta till de verkliga problemen med kön.

Vi förlorade en utvecklare under veckan. Leon Breedt sade upp sig från projektet, och angav som skäl flera problem med Debian vilka vi bör ta under noggrant beaktande.

På den lite ljusare sidan kan noteras att Debian är en av de två finalisterna i LinuxWorlds ”editor's choice award” vad gäller ”Distribution/server”, och att Associated Press i Tyskland har släppt två nyhetsartiklar om Debian.

Marc A. Volovic uppdaterade sin Debian Alpha HOWTO. Det är ett pågående arbete, men det är redan en bra källa för information om du planerar att installera Debian på en Alpha.

Vi har fått två veckors sammanfattningar av Debian JP-nyheter. En sak som de nämner är två nya förenklade japanska Debianinstallationer, Dice Linux och Debimaru.

Nya paket i Debian denna vecka inkluderar följande, och 8 andra paket:

Uppföljningar till tidigare nyheter:

Tack till Randolph Chung, Katsura S. Yoshio, och Christian Meder för bidrag. Dessutom speciella tack riktade till Jason Gunthorpe, Christoph Lameter, och speciellt Sean Perry som möjliggjort denna utgåva av DWN eftersom jag har brottats med DNS-problem, flytt, och döda moderkort.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.