Debian Weekly News - 17 november 1999

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare.

Wichert Akkerman skrev en policy för användning av maskiner, en omfattande beskrivning av vad som är, och vad som inte är, acceptabel användning av Debianprojektets maskiner för utvecklare. Den emottogs med blandade känslor, vissa tycker att det är ett onödigt dokument, eftersom folk borde göra rätt för sig ändå. Andra tycker att projektet har växt sig för stort för att inte ha den här sortens användningspolicy, och pekar på faktumet att det har överträtts förr i tiden.

Ytterligare en Bugsquash-fest kommer att anordnas under helgen. Delta på lördag och hjälp oss ”stänka ’bugg-juice’ över hela distributionen!

Bland säkerhetsnyheterna kan nämnas att en ny version av BIND har släppts, vilken rättar ett säkerhetshål som gjorde det möjligt att utifrån få rootbehörighet. Dessa rättelser har även anpassats tillbaka mot stable. Dessutom har en ny version av proftpd släppts till stable, vilken rättar ett antal säkerhetshål. Och slutligen har en rättelse till ett buffertspill i nfs-server släppts till stable.

Vincent Renardias har gjort en år 2000-uppdatering för Slink tillgänglig, vilken rättar alla kända år 2000-problem i Slink, förutom ett mindre problem i nethack (vilket fortfarande saknar rättning).

Corel Linux har släppts. Några av utvecklarna har tittat på den och de första intrycken sträcker sig från ”känslan jag får är att det inte är ett nytt operativsystem, utan en nedbantad version av Debian med KDE och flashig grafik” till ”den kommer att bli en bra skrivbordsprodukt för att hålla användarna glada, och att den använder Debian under skalet håller oss administratörer glada”. Det är viktigt att poängtera att detta är ett Debiansystem med ett fåtal modifierade paket och att apt-get och dpkg fortsatt kommer att fungera.

En ny sektion ”science” (vetenskap) har lagts till på ftp-platsen, vid sidan av existerande sektioner såsom mail (e-post) och games (spel). Alla de som ansvarar för paket som hör till den nya sektionen bör kontakta James Troup.

Felrapporteringssystemet har passerat 50000 inrapporterade fel. Lite mer än åtta tusen av dessa fel kvarstår olösta, så Debian har rättat 41 tusen fel. Duktigt jobbat allesammans!

En del Debianprylar har dykt upp hos Copyleft. Inga tröjor än, men de har fina svarta och vita frisbeear med Debians logotyp på.

Tonvis med nya paket har lagts till i Debian under veckan, och den nya, större, arkivgruppen arbetar hårt på att få nya paket in i Debian på rekordtid.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.