Debian Weekly News - 1 februari 1999

Välkommen till den femte utgåvan av Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare. Debian Weekly News har nu publicerats i en månad. Vad tycker ni om oss? Skriv till redaktören och berätta vilka delar av nyhetsbrevet du tycker bäst om, och vilka som behöver förbättras.

Viktigt meddelande till alla utvecklare: Valet av Debians projektledare stänger den 3:e, så skynda på och rösta om du inte redan gjort så. Bara du inte röstar som Netgod.

Gimptävlingen för att utse nya Debianlogotyper har påbörjats, och kommer att pågå under en månad, varefter ett logotypgrupp på fem personer kommer att gallra ut de bästa logotyperna vilka sedan resten av Debian kan rösta på. ”Vinnaren får en e-postadress hos debian.org, en uppsättning av cd-skivor med Debian GNU/Linux 2.1 för valfri maskinvaruarkitektur (Alpha, i386, m68k eller Sparc) och evig berömmelse för att ha skapat Debians logotyper.”

Utveckling av dpkg kommer snart att återupptas. Ian Jackson säger att han planerar att arbeta på den när han inte längre är projektledare. Dessutom planerar Guy Maor att arbeta på det, och dessutom har den sedan en tid försvunne Klee Dienes återvänt och letar även han efter dpkg-kodning att göra. Guy har redan implementerat en ny, trevlig funktion: När ett nytt experimentellt dpkg-dev-paket installerat kan dinstall (programmet som installerar paket till ftp-platsen) utannonsera uppladdade paket till rätt lista, och de felrapporter som stängts i samband med uppladdningen.

Det har föreslagits att rensa upp dselects åtkomstmetoder. Ett förslag var att plocka bort hårddisk, monterad, cd-rom och nfs, genom att antingen ta bort dem helt, eller att dela upp dem i ett separat paket, något som skulle förhindra den förvirring vissa nykomlingar upplever när de först använder dselect, åtminstone tills de kommer till paketvalsdelen.

Naturligtvis är det slutgiltiga slutet på förvirringen om dselect apt. Gnome-apt, GUI-framdelen till apt har slutligen släppts som en .deb. ”Vem säger att pakethantering inte kan vara sexig?”. Den finns här.

De länge efterväntade X-paketen har släppts till frozen, och de har slagit rekordet för längsta Debian-changelog-post någonsin, med hela 189 rader. (Detta har verifierats genom att leta igenom hela distributionen.) Dessutom planerar Stephen Crowleya att paketera Red Hats Xconfigurator som en del av Debian.

Ett kapitelutkast till O'Reillyboken Open sources nämner Debian på flera ställen. Kapitlet är skrivet av Bruce Perens och beskriver definitionen av Öppen källkod (eng. Open Source). ”Debians riktlinjer för fri programvara var rätt dokument för att beskriva öppen källkod”

Darren Benham letar efter ny programvara för sändlistearkivering. Förhoppningsvis stöder det PGP-/MIME-signaturer, och det måste vara DFSG-fritt. Bland andra problem har den programvara som nu används för att arkivera sändlistorna på Debians webbplats ett år 2000-problem. Och, på tal om Debian och år 2000, finns det numera en år 2000-webbsida.

Sist, men inte minst, den längsta tråden denna vecka på sändlistorna var en frustrerande dialog med libtools författare angående dess användning av -rpath. Måna utvecklare är överens om att detta är en dålig idé för Linuxsystem, men libtool-författaren håller inte med. Efter att ha argumenterat runt i cirklar i flera dagar har vi ännu inte nått någon lösning, men ett ld.so-hack verkar troligare än en ändring i libtool.

Hjälp sökes:

Uppföljningar till tidigare nyheter:


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.