Debian Weekly News - 1 mars 1999

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare. Denna vecka rapporterar vi från LinuxWorld-mässan i San Jose, Kalifornien. Det här numret av DWN är en dag sen, vi ber om ursäkt för förseningen.

Debian 2.1 har försenats en vecka. Ett irc-party för att fira den nya versionen hölls på irc.debian.org i måndags, men trots vad som sades där släpptes inte Debian i tid. ”Förseningen har flera orsaker, från interna strider till uppgraderingsproblem som upptäcktes i sista minuten.” För ytterligare detaljer, se Wicherts och Guys meddelanden.

Debians monter på LinuxWorld är uppe och kör. Om du är i stan för LinuxWorld, stanna till vid monter 1445 för några gratis cd-skivor. Nyheter från LinuxWorldmontern kommer att komma hit. Här finns en artikel från Wired News om Debianmontern och den Mac SE körandes Debian vi har där. Förresten, enligt ett skript Lars Wirzenius skrev så innehåller Debian ungefär 62.895.190 rader kod. Och alla de kodraderna rullar förbi på en monitor på LinuxWorld.

Debian är nu den distribution som används i bil-mp3-spelaren Empeg. En av dessa läckra små lådor finns faktiskt i Debians monter på LinuxWorld. För mer information om Empeg, se deras hemsida.

Brian White avgår från posten som Debians ansvarige för utgåvor. Richard Braakman, eller en annan frivillig kommer att ta hans plats. De bakomliggande händelserna, vilka skedde under frysningens sista dagar, var otrevliga, hårda ord utväxlades. Förhoppningsvis kan de inblandade parterna lägga det här bakom sig och fortsätta att arbeta på andra delar av Debian.

Gimplogotyptävlingen är över. ”Nästa vecka kommer logotypgruppen presentera de bästa logotyperna, från vilka alla utvecklare kan rösta fram en vinnare. Den nuvarande logotypen kommer finnas med som alternativ.” En diskussion pågår även om vilken licens som ska användas för den vinnande logotypen.

Joel Klecker skrev om glibc 2.1, vilket kommer dyka upp i unstable strax efter det att slink släppts. En viktig förändring i glibc 2.1 är att den använder en utmpd, så att program som en gång behövde ha setuid-rättighet för att skriva till utmp (såsom xterm) inte längre behöver ha speciella rättigheter.

Vad gäller säkerhetshål, så har ett säkerhetshål angående temporära filer hittats i mutt. En fix finns i Incoming.

Jonathan Walther har skrivit en kort HOWTO angående signering av PGP-nycklar, en bra referens att använda när du slutligen möter en annan utvecklare bara för att upptäcka att ingen av er har någon aning om hur man utbyter PGP-signaturer (vilket jag upptäckt är rätt vanligt).

Ytterligare en Debiankonvertit: Mike från serien User Friendly är kanske den första uppdiktade Debiananvändaren, vilket kan ses i denna seriestripp.

Om du föredrar nyheter i ett format liknande det på slashdot, istället för veckovis, se netgod.net, vilka numera har Debiannyheter i ett slashdotliknande format.

Nya paket som lagts till Debian denna vecka är bland andra:

Servernyheter

Uppföljningar till tidigare nyheter:

Veckans offtopic-brev (på tal om Debianlogotypen, efter en konversation som hamnat väldigt offtopic):

we could compromise: a bumblebee attempting intimate relations with an orca.
i'm glad that's settled. now the only question remaining is ”which one of them should be in drag?”


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.