Debian Weekly News - 15 augusti 2000

Välkommen till Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianfolk.

Debian GNU/Linux 2.2 är officiellt släppt! Utgivningen gick enligt planen, trots några sista minuten-problem. Offentliggörandet av utgivningen berättar om stöd för PowerPC- och ARM-maskinvaruarkitekturerna, en strömlinjeformad installationsprocess, massvis med nya och uppdaterade paket, fullt PAM-stöd och förbättrad internationalisering som nyckelförändringar i denna version av Debian. Samt självklart att den är tillägnad utvecklaren Joel ”Espy” Klecker som dog strax före utgivningen. Debian 2.2 är kulmineringen på 18 månaders utveckling, mycket av vilken går att läsa här i Debian Weekly News, och alla i projektet är förtjänta av ett stort tack för sitt hårda arbete.

Linuxworld Expo är i full gång nu, och Debians monter där är fylld med massvis av besökare. En webbkamera finns på monterns webbplats. Debian fick utmärkelsen IDG/Linus Torvalds Community Award idag, och helt utan tidigare motstycke hölls en presskonferens för att kungöra utgivningen av Debian 2.2 till världen. Festligheterna på LinuxWorld fortsätter, med en utgivningsfest planerad till onsdag kväll.

VA Linux Systems har kungjort på sin webbplats att Debian kommer att finns förinstallerat på deras datorer ”i slutet av 2000”.

Säkerhetsrättelser: Ett hål i Zope tillät fjärranvändare att få oauktoriserad åtkomst. En uppdatering till mailxprogrammet släpptes för att hindra attackerare att lura mail att köra andra program. Eftersom inga kända utnyttjanden av det problemet är kända att fungera på Debian är detta huvudsakligen en förebyggande åtgärd, men att uppgradera till det rättade paketet är fortfarande ett smart drag.

Det har inte riktigt varit en tyst vecka på Debians sändlistor, men nyhetsbrevets redaktör är på LinuxWorld och har inte hunnit läsa och rapportera om diskussioner lika ingående som vanligt. Nästa vecka kommer saker och ting att återgå till det normala och vi kommer att upptäcka hur det går för Debian 2.2, och antagligen skifta fokus till utvecklingen av woody. För en första smakbit av det finns här Anthony Towns funderingar över vad han gjorde rätt och fel den här gången, och några av de större projekten som planeras för woody.


För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.

Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.

Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.