Debians projektnyheder - 28. februar 2011

Velkommen til årets tredje udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emnerne i denne udgave er blandt andre:

Debian 6.0 Squeeze udgivet

Næsten to år efter udgivelsen af Debian 5.0 Lenny, blev Debian 6.0 Squeeze udgivet den 6. februar 2011. Blandt øvrige forbedringer, leveres Debian nu med en helt fri Linux-kerne, som hilses velkommen af Free Software Foundation (FSF).

Adam D. Barratt, Release Team-manager, har allerede annonceret at en første punktopdatering er planlagt i næste måned og gav råd til vedligeholdere om yderligere uploads til unstable: Folk har allerede Wheezy i tankerne.

Nyt udseende til webstedet og relaterede nyheder

Det nye udseende til Debians websteder er allerede tilgængeligt på nogle af Debian-projektets primære webgrænseflader. Gerfried Fuchs sendte en rapport om den seneste WWW-sprint hvor medlemmer af holdet forberedte det nye udseende, udryddede og undersøgte nogle fejl indsendt mod pseudopakken www.debian.org, samt diskuterede andre emner, så som hvorvidt der er interesse for at gå bort fra CVS. Martin Zobel-Helas, medlem af DSA-holdet, som aktivt arbejdede for at det kunne lade sig gøre, takkede holdet for at gøre det nye udseende, foreslået af Kalle Söderman, tilgængeligt samtidig med udgivelsen af Debian Squeeze.

Backports til Squeeze er blevet lettere for brugerne

Alexander Wirt annoncerede begyndelsen på den næste generation af backports. Brugere af Squeeze (og Lenny) vil få tilbudt nye versioner af pakker, som er tilgængelige i testing (Wheezy) via squeeze-backports (og lenny-backports-sloppy). Han forklarede også vedligeholderne, hvordan man uploader pakker til backports-arkivet. En nylig ændring i APT gør det lettere end nogensinde før, uden videre at anvende squeeze-backports, uden behov for at opsætte pinning af backports-arkivet, for at kunne håndtere opgraderinger til nye versioner af pakker, som installeres derfra.

Volatile erstattet af ny updates-suite

Arkivet Debian Volatile er blevet erstattet af en ny updates-suite: Begyndende i denne stabile udgave (Squeeze), vil pakker som hidtil har været håndteret i Volatile-arkivet, blive en del af den officielle udgave via squeeze-updates-suiten. Opdaterede pakker vil også blive medtaget i den stabile punktopdatering jf. annonceringen offentliggjort på postlisten debian-stable-announce.

Bits fra Debians projektleder

Debians projektleder Stefano Zacchiroli har udsendt endnu en bits fra DPL-rapport. Deri kommer han ind på samarbejde med andre (via eksempelvis Debian-derivatiattællingen eller tværdistributionsmødet) og kommunikation med folk fra andre projekter og virksomheder (via hans seneste Who the bloody hell cares about Debian?-foredrag). Han kommer også ind på forholdet mellem Debian og DebConf hvad angår for eksempel målsætninger, der nyligt blev offentliggjort, og eftersøger frivillige til DebConfs bemanding.
Stefano har også været interviewet til Linux Outlaws Podcast.

DebConf-kommunikationskanaler og -beslutninger

Richard Darst bloggede på Debian Administration om de forskellige kommunikationskanaler i DebConfs organisation. DebConf er den gruppe, som står for den årlige Debian-konference. Han nævnte de forskellige onlinemedier, som DebConf-holdet anvender, blandt andre IRC, wiki og postlister, og beskriver hvordan de hver især anvendes og hvordan man bidrager.

Håndtering af Debian-reklameartikler

Har du nogen sinde spekuleret på, hvor Debian-t-shirts og lignende kommer fra? Hvordan får man fingre i en lækker Squeeze-t-shirt? Svaret ligger hos Debian Merchandising-holdet, som koordinerer Debian-reklameartikler for de forskellige begivenheder, hvor Debian er repræsenteret. Luca Capello, kendt som Gismo, skrev om Merchandising-holdet, for at forklare hvordan det fungerer. Du kan også tage et kig på oversigten over hvad Debian tilbyder.

Debian Google Code-in 2010-2011-rapport

Ana Guerrero López bloggede om Debians deltagelse i årets Google Code-in. Selv om forberedelserne til konkurrencen begyndte ret sent, og få opgaver var åbne for folk uden en Debian-installation, fik vi en moderat succes. Som Ana fortæller: Omkring 30 studerende deltog, udførte 39 opgaver primært i forbindelse med oversættelser, fejlundersøgelser og skrivning af dokumentation.

Yderligere This week in Debian-interview

Siden sidste udgave af Debian Project News, er der offentliggjort to nye udgaver af podcasten This week in Debian: med Andreas Tille, fra Debian Med-holdet, som taler om Debian Pure Blends; og med Raphaël Hertzog, medvedligeholder af dpkg.

Der har også været yderligere to People behind Debian-interview: med Mike Hommey, Firefox-/Iceweasel-vedligeholder; og med Maximilian Attems, medlem af kerneholdet.

Andet nyt

Den 24. udgave af forskelligt nyt til udviklere er udgivet, dækkende følgende emner:

Cyril Brulebois udgav den tredje, fjerde, femte, og sjette udgave af Debian XSF News, med et resume af mange nylige begivenheder vedrørende pakning af X.org i Debian – ny version-uploads til distributionerne experimental, unstable og stable; initiel afprøvning af Wayland; fjernelsesforespørgsler vedrørende ikke-vedligeholdte drivere; forberedelse af referencedokumentation om afhængighedshåndtering mellem X-serveren og driverne; og meget mere. Han takkede også indsenderne for deres fejlrapporter.

David Paleino har rapporteret, at efter næsten seks år siden den oprindelige ITP-fejl, er Code::Blocks nu tilgængelig i Debian.

Nye Debian Contributors

To ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, en ansøger er blevet accepteret som Debian Maintainer og 19 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Stefano Rivera, Frédéric-Emmanuel Picca, Javier Merino Cacho, Pedro Ribeiro, Julien Viard de Galbert, Markus Schulz, Nik Lutz, Thomas Krennwallner, Qijiang Fan, Rafael Kitover, Andy Bailey, Andrey Rahmatullin, David Kalnischkies, Damian Johnson, Dmitry Eremin-Solenikov, Benoît Knecht, Nicolas Dandrimont, Alessandro Ghedini, Simon Ochsenreither, Julian Taylor, Pierre Saramito og Olaf van der Spek velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians sikkerhedshold har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: pcscd, postgresql-8.3, postgresql-8.4 og postgresql-9.0, cgiirc, vlc, tomcat6, openjdk-6, openssl, python-django, shadow, ffmpeg-debian, chromium-browser, phpmyadmin, openafs, telepathy-gabble, mailman, asterisk, moodle, pam-pgsql og avahi. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians backportshold her udgivet bulletiner vedrørende disse pakker: git og openafs. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og nævneværdige pakker

Følgende pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv (blandt andre):

Pakker der har brug for hjælp

I øjeblikket er 379 pakker forældreløse og 139 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Francesca Ciceri, Jeremiah C. Foster, Alexander Reshetov og David Prévot.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.