Debians projektnyheder - 2. maj 2011

Velkommen til årets syvende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emnerne i denne udgave er blandt andre:

Debian-projektet sørger over tabet af Adrian von Bidder

Debian-projektet mistede Adrian von Bidder, der var involveret i Debian, repræsenterede projektet ved utallige lejligheder og var en af grundlæggerne af og nuværende sekretær for debian.ch. Han grundlagde også NTP Pool (crowdsourced-tidssynkronisering), som vores projekt siden helt har indført.

Kommende ændringer til Linux-kernerne på i386-arkitekturen

Ben Hutchings orienterede om nogle kommende ændringer til Linux-kernerne til i386-arkitekturen (også kendt som 32-bit PC). Den mest bemærkelsesværdige ændring i forbindelse med 2.6.39-kernepakkerne er at varianten 686 droppes, selv om det er den mest udbredte. Ben forklarer, at der kun er et meget begrænset antal processorer, som ikke er i stand til at anvende varianten 686-bigmem, som har færre begrænsninger og understøtter mere end 4 gigabye RAM (ud over nogle andre fordele). Han gør også opmærksom på, at disse processorer, som ikke er understøttet af varianten 686-bigmem, lader til at få forbedret ydeevne med varianten 486. Uden varianten 686 vil 686-bigmem blive omdøbt til 686-pae.

Han forklarede også, at varianten amd64 vil blive droppet så snart migreringen fra et 32-bit-userland med 64-bit-kernel til et 64-bit-userland med 64-bit-kernel er implementeret og testet.

Tidligere havde Ben blogget om ændringer indført i forbindelse med 2.6.38-kernerne. En ændring er indførelsen af en brugerrumsdæmon, som til kernen leverer landespecifikke regulativer om anvendelse af trådløshed, fra en database.

Bits fra DPL

Mens han ignorerede resultatet af sit genvalg, sendte Stefano Zacchiroli sine sidste bits fra DPL'en, hvor han var glad for at kunne henvise til projektet Debian Derivatives Exchange, der nyligt blev sat i værk samt den høje aktivitet på postlisterne debian-devel og debian-project. Han glædede sig over, at sprede Debian-budskabet i Bosnien, Taiwan og Frankrig; og ser frem til LinuxTag i Berlin, konferencen Greek Free and Open Source Software Society og Ubuntu Developer Summit. Stefano kom ind på forholdet til andre: GNOME Foundation inviterede Debian til GNOME.Asia summit, hvor Josselin Mouette deltog på vegne af Debian, John Sullivan, der er blevet ny leder af FSF, samt Graziano Sorbaioli, fællesskabsleder i gNewSense. Slutteligt orienterede han om forberedelserne til den kommende DebConf, sprints og andre udgifter.

Efter at være blevet genvalgt som Debians projektleder, sendte Stefano Zacchiroli sine første bits fra DPL'en i denne valgperiode: Tak! Jeg er smigreret over støtten og den tillid, I har vist mig. Det er en ære at blive bekræftet som Debians projektleder, og det er også en ære at repræsentere Debian for Debian-fællesskabet og i verdenen derude. Jeg vil bestræbe mig kraftigt på ikke at skuffe nogen af jer. Stefano beskrev hvori DPL-rollen består og hvordan folk kan hjælpe og kontakte ham.

Berkeley Database-planer for fremtiden

Ondřej Surý rapporterede om planer fra Berkeley DB-vedligeholderne om at reducere antallet af BDB-versioner som er indeholdt i en stabil udgave. Debian 5 Lenny og Debian 6 Squeeze indeholdt begge tre forskellige versioner, som var nødvendige at understøtte under udgivelsen så vel som under opgraderinger, hvilket ofte var ganske besværligt. I fremtiden bør hver stabile udgave kun have en version som standard, foruden værktøjerne til den foregående, for at sikre problemfrie opgraderinger.

Mono 2.10.1 nu i experimental

Mirco Bauer gjorde os opmærksom på, at han nyligt har uploadet Mono 2.10.1 til Debians experimental-gren. Den største ændring fra en pakningssynsvinkel, er at gøre Mono mere modulær, med et bibliotek pr. pakke. Det reducererer størrelsen på installationen.

Rapport fra FAI-udviklermøde

Michael Prokop bloggede om FAI-udviklermødet, der fandt sted i sidste måned i Köln, Tyskland. Mødet var en stor succes: som Michael rapporterede, at i løbet af de to dage blev der foretaget 134 Subversion-commits angående den nye udgivelseskandidatversion, forskellige webstedsforbedringer og dokumentationen. Holdet diskuterede også udgivelseshåndteringen (besluttede at anvende 3.4.x-versionen som den langtidstabile udgave og 4.x som udviklerversion) og har defineret sine fremtidige mål.

Popcon-problemet

Joey Hess skrev et interessant indlæg om popcon, hvor forskellige problemstillinger vedrørende anvendelse af Debian Popularity Contest analyseres. Først og fremmest bemærkede Joey, at der er et opmålingsproblem: popcon-enheder er ukendte og den eneste måde at løse denne tvetydighed på, er at anvende forholdstalsværdier. Desuden er det vildledende at sammenligne popcon-resultater fra pakker med forskellig funktionalitet og målsætning: faktisk er nogle pakker installeret som standard på et bredt udvalg af maskiner, mens andre er mere specifikke. Slutteligt bemærkede Joey, at et af de mest interessante aspekter ved Debian, er at man kan finde selv usædvanlige og specifikke – men ikke nødvendigvis populære eller udbredte – programmer: derfor, enhver fjernelse af en pakke på grund af et lavt popconresultat giver risiko for i stilhed at formindske den generelle værdi ved Debian.

Yderligere interview

Siden sidste udgave af Debian Project News er der offentliggjort et nyt People behind Debian-interview: med Meike Reichle, pressetalskvinde og medlem af projektet Debian Women.

Andet nyt

Alexander Reichle-Schmehl bemærkede at arkivet, som anvendes til udkastene til dette nyhedsbrev, netop har haft sit 2000. commit.

Tom Marble bemærkede, at ifølge popcon, overgik antallet af openjdk-6-jre-installationer på Debian sun-java6-jre. Godt klaret, OpenJDK Team!

Russel Coker bloggede om gyldige retningslinjer for Security-Enhanced Linux (SELinux).

Efter sit nylige People behind Debian-interview, fulgte pressetalskvinde Meike Reichle op i sin blog om Hvordan det er at lave pressearbejde for Debian.

Jan Hauke Rahm bad om hjælp til Debians tilstedeværelse på den kommende LinuxTag i Berlin.

Daniel Kahn Gillmor bloggede som sin erfaring med de nye systemd-pakker, som er tilgængelige i Debian Sid og experimental. Mens han er enig i, at systemd lader til at gøre nogle ting rigtigt, er han lidt bekymret over systemds Linux-orientering og dets generelle bloat.

Det lader til, at Mike Hommey allerede arbejder på iceweasel 5-pakker.

Bastien Roucaries spurgte om Debian har i sinde at foretage en konsolidering af kryptografiske biblioteker svarende til Fedora. I den efterfølgende diskussion, blev man enig om at det er en god ide, men man skal sikre sig, at der ikke opstår nogen regressioner.

Christian Perrier aktiverede sproget uyghur i Debian Installer, som er det sprog, der tales i Xinjiang eller Østturkestan af næsten ni millioner mennesker.

Nye Debian Contributors

16 personer er begyndt med at vedligeholder pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Robin Sheat, Gabriel de Perthuis, Andriy Beregovenko, Koichi Akabe, Denis Roio, Arno Töll, Onur Aslan, Keith Lawson, Shravan Aras, Swapnil Kulkarni, Sana Khan, Bill Cox, Luciana Fujii Pontello, Geoffroy Youri Berret, Sebastian Bator og Luboš Novák velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians sikkerhedshold har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: xmlsec1, request-tracker3.6 og request-tracker3.8, libmojolicious-perl, tinyproxy, doctrine, openjdk-6, asterisk, libmodplug, iceape, iceweasel, spip og qemu-kvm. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner om disse pakker: request-tracker3.8. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

402 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 312 pakker forældreløse og 151 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Justin B. Rye, Francesca Ciceri, Jeremiah C. Foster, David Prévot og Alexander Reichle-Schmehl.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.