Debians projektnyheder - 17. maj 2011

Velkommen til årets ottende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emnerne i denne udgave er blandt andre:

Afsluttende rapport om DebConf10 udgivet

DebConf-organiseringsholdet har udgivet deres afsluttende rapport om 2010's Debian Conference, som fandt sted i New York City, USA, på Columbia University. Ifølge DebConf-bloginlægget: Det er et dokument på 46 sider, som giver læseren en indtryk af konferencen som en helhed. Det indeholder beskrivelser af foredrag, DebCamp- og Debian Day-aktiviteter, personlige indtryk, antal deltagere og økonomiske tal, de forskellige holds arbejde, sociale arrangementer, sjove billeder osv. Der er to PDF-versioner tilgængelige, indeholdende den afsluttende rapport, som kan hentes fra webstedet DebConf Media.

DNS-sikkerhedsudvidelser er nu tilgængelige vedr. Debians zoneregistreringer

Debian-projektets domæner debian.org og debian.net er nu sikret af DNS Security Extensions (DNSSEC). Hermed er det muligt for brugere med sikkerhedsopmærksomme DNS-resolvere, på sikker vis at hente oplysninger fra domænenavnsystemet.

Rapport om Build it-arrangement

Margarita Manterola sendte en rapport om Build it-arrangementet, som blev organiseret af Debian Women-projektet i samarbejde med Open Hatch-projektet og afholdt i IRC-kanalen #debian-women lørdag den 7. maj. Begge seancer – planlagt til klokken 11.00 UTC og 22.00 UTC for at passe ind i forskellige tidszoner – gik rigtig godt, med mindst 10-15 deltagere. En log er tilgængelig for dem, der ikke kunne være til stede under arrangementet, foruden en Building Tutorial baseret på loggen, som allerede er oversat til spansk – frivillige til at foretage flere oversættelser er velkomne til at melde sig!

Debians gruppe på Identi.ca når 10.000 medlemmer

Som Kipngetich Ibrahim Ngeno har gjort opmærksom på, har Debian-gruppen på Identi.ca nået 10.000 medlemmer. Ud over Debian-gruppen, oprettet i januar 2009, er der også en officiel Debian-konto (hvorfra forskellige nyheder og annonceringer udsendes) samt nogle konti og grupper til specifikke hold.

Den nyeste officielle Identi.ca-konto tilhørende et Debian-hold, er Debian Women-kontoen.

Fjernelse af tilpasningerne alpha og hppa fra ftp-master.debian.org

Jörg Jaspert annoncerede at tilpasningerne til alpha og hppa vil blive fjernet fra ftp-master.debian.org. Brugere af disse arkitekturer, bør sikre sig at deres sources.list peger på den nye placering af tilpasningerne til alpha hhv. hppa, bortset fra brugere af Lenny, da disse arkitekturer stadig vil have officiel understøttelse indtil dens ophørsdato (End Of Life).

Hvorfor deltage i DebConf

Stefano Zacchiroli skrev et interessant indlæg om DebConf11, som forklarer hvorfor det i sandhed er en FOSS-begivenhed: der er intet eventbureau bag DebConf – hele arbejdet udføres af frivillige (DebConf Team). Desuden kommer en stor del af værdien ved DebConf selv fra programmet, der laves af alle DebConf-deltagere, ved at de indsender forslag til foredrag, BoF'er, konkurrencer osv. Stefano skriver: Tager du til DebConf med lyst til at deltage i en konference med et spændende program? Fint, så begynd med selv at foreslå en spændende begivenhed!.

Ikke nok med det, i år inviterer Debian-projektet nybegyndere og ikke-faste deltagere til at være med i DebConf. Til disse to kategorier af deltagere, er der en ekstra rejsefond. Enhver Debian Developer eller Maintainer, der aldrig har deltaget i DebConf eller som sidst deltog i 2007 eller tidligere, kan ansøge om penge fra denne særlige fond. For at søge, eller for at anbefale andre projektmedlemmer, send en engelsksproget mail til DebConf Newbies Team før den 18. juni, indeholdende et overslag over rejseomkostningerne, hvor du rejser fra, det beløb du ikke selv kan dække og datoerne for ankomst og afgang. Hvis du planlægger at deltage i DebConf, så glem ikke at tilmelde dig via DebConfs tilmeldingssystem.

Om at gøre testing brugerorienteret

Efter CUT-forslaget, dukkede et nyt ord op i diskussionen, med det formål at gøre testing brugerorienteret: rolling (rullende). Selv om nogle personer var imod eller endda først morede sig, forsøgte andre at indsamle nogle grundideer og begyndte at foreslå seriøse mekanimser til at implementere dem. De forskellige forslag diskuteres stadig. En af de interessante grundideer, var at give brugerne mere ajourført software, give dem mulighed for tidligere i processen at komme med tilbagemeldinger, før stable udgives; samt en af de største, formodede risici, at udviklerne måske kan miste selve fokus på udgivelsen af stable. Der kunne faktisk være nogle løsninger på, hvordan man gør rolling tilgængelig som en pseudosuite, hvorved forstyrrelser undgås i udgivelsesprocessen og gør det muligt for udviklerne at omgå migreringsprocessen til testing, for direkte at levere rettelser til rolling.

Yderligere interview

Siden sidste udgave af Debian Project News, er der offentliggjort en ny This week in Debian-podcast: med Phillip Newborough, fra CrunchBang-distributionen.

Der har også været et yderligere People behind Debian-interview: med Steve Langasek, udgivelsestroldmand og medlem af den tekniske komite.

Andet nyt

Ana Guerrero nævnte at Qt3 søger nye vedligeholdere. Biblioteket kan adopteres eller man kan hjælpe med at finde ud af, hvad der skal gøres ved pakker, som er afhængige af Qt3.

Fernando González de Requena Redondo, som har brugt de sidste to år på en entografisk undersøgelse af Debian, præsenterede en kandidatafhandling om emnet: The spaces of community: a preliminary ethnographic study on the Debian Project. Hans flere end 150 sider lange rapport (på spansk) er tilgængelig fra UNED's arkiv.

Florian Weimer bemærkede at folk ikke længere bruger virksomhedskonti til at sende mail til Debians-projektets postlister, som det tidligere var tilfældet, og spekulerede på om det kunne være som følge at virksomhedsmæssigt pres eller postlisteregler. Russ Allbery svarede, at det formentlig er på grund af at det er let at få en privat mailadresse samt den forøgede opmærksomhed på – sammenlignet med for ti år siden – onlineidentiteter. Tony Travis tilføjede, at han foretrækker at anvende en privat mailadresse, for at have friheden til at udtrykke sine holdninger, der kan være i konflikt med virksomhedsregler.

Martin Zobel-Helas spekulerede på, om Debian bør implementere RFC4941 som standard i den næste stabile udgave, Wheezy. RFC4941 beskriver en udvidelse til autoopsætning af tilstandsløse IPv6-adresser til interfaces, hvis interfaceidentifikation er afledt fra en IEEE-identifikation; uden dette, anvendes IPv6 opsat via routerudstilling hardwareadressen fra Ethernet-kortet, til at bestemme IPv6-adressen, hvilket giver privatlivsproblemer, da brugere så kan spores via deres enheder.

Nye Debian Contributors

7 personer er blevet accepteret som Debian Maintainers og 11 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden sidste udgave af Debian Project News. Hils Liang Guo, Nicolas Boulenguez, Nicolas Lopez de Lerma Aymerich, Olivier Sallou, Sven Eckelmann, Thomas Krennwallner, YunQiang Su, Alexander Holupirek, Vsevolod Velichko, Emilien Klein, Ming-Ting Yao Wei, Tobias Hansen, Torquil Macdonald Sørensen, Madhu Donepudi, Stephan Gerhard, Stefan Tomanek, Vladimir Kotov og Tobias Winchen velkommen i vores projekt!

Vigtige Debian Security Advisories

Debians sikkerhedshold har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: otrs2, exim4, postfix, zodb, icedove, exim4 og apr. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Backports Team har udgivet bulletiner om disse pakker: iceweasel og exim4 (to gange). Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet bulletiner om disse pakker: clive og pianobar. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, og listen med opdateringer til stable eller volatile-listen, til Lenny, den gamle stabile distribution) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

270 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 301 pakker forældreløse og 145 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstillet nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssiden for at finde ud af hvordan man hjælper. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Tiago Bortoletto Vaz, Mark Caglienzi, Francesca Ciceri, Jeremiah C. Foster, David Prévot, Alexander Reichle-Schmehl, Alexander Reshetov og Justin B. Rye.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.