Debians projektnyheder - 29. december 2014

Velkommen til årets syttende udgave af DPN, Debian-fællesskabets nyhedsbrev. Emner i denne udgave er blandt andre:

Onlineredigering af kildekode

Inspireret af GitHubs onlineredigering af kode samt Stefano Zacchirolis præsentation under Debconf14, har Raphael Geissert annonceret om en integreret onlineeditor til debsources. Chromium-udvidelsen gør det muligt for brugerne, at redigere debsources uden at skulle downloade kildekodepakker og uden at forlade sin browser.

Debian-kodesøgning

Med lukningen af Google Code Search i januar 2012, mistede open source-softwareudviklere (FLOSS) et værdifuldt kodeværktøj. Michael Stapelberg udviklede Debian Code Search, der gik i luften i november 2012. Debian Code Search giver Debian- og FLOSS-udviklere mulighed for at anvende en kildekodesøgemaskine på over 129 GiB FLOSS-software, som i øjeblikket er tilgængelig i Debian, søgbar ved hjælp af regulære udtryk.

Nyligt gik en ny version af Debian Code Search i luften. Michael Stapelberg fremhævede i et blogindlæg flere forbedringer, herunder gruppering af søgeresulater efter Debian-kildekodepakke. De ti vigtigste søgeresultater er tilgængelige næsten med det samme, mens søgningen fortsætter, hvilket indikeres af en ny fremdriftsbjælke. Pakker, som er uploadet til Debian, bliver søgbare i Debian Code Search efter et par minutter eller inden for en time, i stedet for at der går op til en uge. Brugerne vil lægge mærke til, at det nye Debian Code Search-websted har en moderne brugergrænseflade, som leverer mere overskuelige søgeresultater ved hjælp af CSS-animationer.

UEFI-understøttelse i Jessie

Steve McIntyre opdaterede sin blog, hvori han fortalte om fremdriften mod forbedret UEFI-understøttelse i Debian Jessie. I samarbejde med Grub-udviklerne, fortsætter Steve det hårde arbejde med at udrydde fejl. Han konstaterede hurtigt, at meget mere arbejde er nødvendigt, særligt med i386-UEFI og 32 bit-Intel Mac'er. Steve opfordrer dem, der har mulighed for det, til at teste 32 bit-UEFI, da han og andre udviklere arbejder hårdt på at forberede det til udgivelsen af Jessie.

Begrænsing af valgperiode for den tekniske komite

En generel beslutning er blevet sendt til afstemning af Debian-medlemmer, vedrørende begrænset valgperiode for medlemmer af den tekniske komite. Afstemningen er åben indtil den 8. januar klokken 23.59 UTC.

Afstemningen handler om at ændre Debians vedtægter. De er to forslag, som ligner hinanden, begge søger at indføre en begrænsning på hvor længe man kan være medlem af den tekniske komite. Forslagene er forskellige i håndteringen af den situation, hvor to eller flere medlemmer forlader komiteen inden for det samme år. Nummer et foreslå at indføre en hård begrænsning på 3,5 år, mens nummer to foreslår en mekanisme til en blød begrænsning på 4,5 år, holdende styr på de medlemmer, som har siddet længst. Standardproceduren for beslutninger styrer afstemningen.

Debian Long Term Support og Freexians fjerde rapport

Freexians fjerde rapport om Debian Long Term Support er udgivet.

Til november måned 2014 blev der afsat 42,5 timers arbejde på LTS-projektet.

Den månedlige tildeling på 45,7 timer er ikke forøget, og der er nu en debat på vej om hvordan man får tiltrukket flere sponsorer samt kontakte virksomheder, der har fortalt at de vil bidrage. Det overordnede mål er at kunne finansiere hvad der svarer til en halvtidsstilling. Hvis din virksomhed er i stand til at hjælpe, så gør hvad du kan for at opnå målet.

Freexian havde tidligere beskrevet muligheden for at rekruttere flere lønnede bidragydere til puljen, for bedre at kunne dele arbejdsmængden, og af den grund blev Ben Hutchings og Mike Gabriel kontaktet, og de takkede begge ja.

Thorsten Alteholz udførte 14,25 timers lønnet LTS-arbejde, med fokus på nye versioner af blandt andre pakkerne curl, imagemagick og wget. Han spekulerede også på, hvorfor der lader til at være en mangel på LTS-brugere, når udgivelser skal afprøves før de kommer i arkivet, mens der lader til at være mange af dem, når der klages over en upload.

Raphael Hertzog udførte 18 timers lønnet LTS-understøttelse, herunder CVE-fejlsøgning med 19 commits til sikkerhedstrackeren, og sikkerhedsopdateringer af dbus, libgcrypt11 og openjdk-6. En stor del af tiden var afsat til at opdatere kernen til opstrømsversion 2.6.32.64, med integrering af nye patches og fjernelss af nogle gamle. Kernepatchen openvz flavour krævede en del tilpasning og manuel konfliktløsning. Raphael kontaktede Ben Hutchings, og bad ham om at deltage i projektet, som en lønnet LTS-bidragyder, med ansvar for kernen, hvilket Ben takkede ja til. Før Bens involvering havde der ikke været arbejdet på kernen siden juli; det ændrer sig nu, hvor der er en person, som er i stand til at arbejde prioriteret på det område. Tak, Ben!

Holger Levsens LTS-arbejde i november havde fokus på sikkerhedsopdateringer af ruby1.8, tomcat6 og tomcat-native. Han skrev også om den nyeste bidragyder på holdet, samt arbejdet med at finde et problem i openvz-patchen.

Læserne mindes om, at LTS-projektet har brug for støtte, testere og donationer og hjælp, for at kunne fortsætte arbejdet. Se LTS-postlisten for flere oplysninger. Der er i øjebliket behov for testere til opstrømsversion 2.6.32.64 af kernen.

LTS' sikkerhedssituation er forbedret med 27 pakker, som venter på en sikkerhedsopdatering, og en liste over åbne sårbarheder i Squeeze på i alt 58. Backlog'en bliver langsomt mindre og der efterspørges løsninger af SSLv3 POODLE-problemet.

Foredrag, bemærkninger og anvendelse af C++11 i Jessie

Enrico Zini delte eksempler fra et foredrag han har holdt om C++ samt ny funktionalitet indført i C++11. Han forklarer hvordan man arbejder med wrapper-interfaces, library-exceptions og cast-operators, som transparent kan overføres til de underliggende biblioteker. Han offentliggjorde også sine foredragsnotater, der beskriver hvordan man arbejder med essentielle værktøjer, tips og funktioner, foruden mange eksempler.

Enrico bemærkede også, at man som minimum skal have g++ 4.8 eller clang 3.3, for at få den komplette C++11-understøttelse. Begge vil være tilgængelige i Jessie; Wheezy-brugere kan anvende det natligt opdaterede clang-pakkearkiv.

Fejlrapporter i Jessie

Niels Thykier bloggede om at pr. 8. december, havde Jessie halvt så mange udgivelseskritiske fejl sammenlignet med Wheezy. Han fulgte op med et link til RC-fejlstatistikgrafen, der også viser historiske data.

Richard Hartmann opdaterede rapporten over udgivelseskritiske fejl for uge 51. Fejlgrænsefladen viser 1.095 RC-fejl af hvilke 180 direkte påvirker Jessie. Vi skal have bragt det tal ned på nul, før udgivelsen kan finde sted. 55 fejl i unstable er rettet og skal migrere til Jessie. Brugerene opfordres til at undersøge og indsende unblock-forespørgsler vedrørende disse pakker. Det skete kort efter Lucas Nussbaum spekulerede på, om vi vil være i stand til at udgive Jessie før FOSDEM 15 begynder. Kan vi?

DPN spørger: Auditører, hvad laver I?

Debian er et stort og gobalt fælleskab, bestående af et stort antal små aktører, projekter og hold. I denne måned, som del af et særligt tema, fortæller vi om et projekt eller hold, der arbejder i Debian, men som man måske ikke er opmærksom på.

Når man læser Debian Auditor-holdets wikiside, som opremser deres ansvar og pligter, kan man ikke undgå at spekulere på, hvordan et så travlt hold lader til at arbejde i ubemærkethed.

Vi bad auditørholdet om et indblik; Brian Gupta svarede:

Historisk har auditørholdet kun været ansvarligt for regnskabsføring og holden styr på aktiver.

I øjeblikket er holdets ansvarsopgaver ved at blive udvidet, til også at indeholder hjælp til DPL med at holde styr på godtgørelsesforespørgsler, samarbejde med Trusted Organizations (organisationer, der er tillid til), samt deltagelse i projektets overordnede fundraising.

Da Debian ikke har et generelt fundraisinghold, som kun tager sig af det område, har vi hjulpet med at koordinere fundraising, senest med hjælp til at finansiere Debians deltagelse i Outreach Program for Women. Det supplerer DebConfs fundraisinghold, som vi har nogle medlememr til fælles med.

Vi har også hjulpet med at muliggøre godtgørelser af forskellige udgifter, som Debians projektleder har godkendt, så som sprinter, fejludryddelsesfester og minikonferencerne. Vi hjælper også med at holde styr på hardwareudgifter.

Personligt har jeg sammen med Paul Wise arbejdet på at effektivisere donationssiden, Paul har været ubetalelig i arbejdet, og man kan se resultatet på den nye donationsside.

Når det er sagt, mener jeg at auditør-holdet er en misvisende benævnelse, og måske ville økonomi-holdet var bedre, forstået på den måde at det bare er et navn, og alle Debians værdier ikke er økonomiske.

En anden opgave, som vi har arbejdet på, er Software in the Public Interest (SPI), for at gøre det muligt for dem, at modtage donationer via Paypal. Det skulle snart blive løst.

Jeg forventer, at som tiden går, vil auditør-/økonomiholdet komme til at arbejde mere og tættere sammen med Trusted Organizations. Vi har allerede to medlemmer af auditørholdet, Philip Hug i bestyrelsen for Debian.ch samt Martin Michlmayr i SPI's bestyrelse, der også er medlemmer af bestyrelsen for Trusted Organizations.

Vores hold har virkelig brug for hjælp. I særdeleshed har vi virkelig brug for hjælp til at forbedre arbejdsgangen i forbindelse med godtgørelser, da det i øjeblikket er en alt for tidskrævende, manuel proces, og der lader ikke til at være mange indlysende fri software-værktøjer, der kan hjælpe med at gøre processen mere enkel, ej heller har de nuværende medlemmer af holdet tid til at håndtere det problem.

Desuden har vi også brug for nogen, der har tiden og evnerne til at hjælpe os med at implementere og administrere et CRM-system til koordinering af fundraisingarbejdet for både Debian som helhed og DebConfs fundraising. (Formentlig CiviCRM, men det er ikke en endegyldig beslutning.)

Vi håber, at du har haft fornøjelse af at læse om auditørholdet; for flere oplysninger om dem, eller hvis du er interesseret, og har mulighed for at hjælpe dem, bedes du kontakte dem på engelsk pr. mail.

Andet nyt

Til ferietiden har Gregor Herrmann en række korte blogindlæg (begyndende her), et pr. dag, for at vise Debians positive side, og hvorfor det for ham er sjovt at bidrage.

Gregor Herrmann bloggede om RC-fejl, som han på det seneste har arbejdet på, i november og december.

Raphael Hertzog nævnte i sin rapport over aktiviteter i november, at han havde lavet et udkast til anbefalet layout til Git-pakningsarkiver, som blev sendt til debat på postlisten debian-devel.

Jingjie Jiang, Debian OPW-praktikant, begyndte at blogge om sit arbejde på debsources. Hun ser frem til at arbejde på projektet og er allerede begyndt på fejl nummer 763921 vedrørende visningen af mappelister.

Tomasz Buchert rapporterede om Munich 2014 Bug Squashing Party, som blev sponseret LiMux, der også var værter for begivenheden, der samlede folk fra KDE, Kolab og LibreOffice. Blandt mange udryddede fejl var der nummer 768673 angående ruby-httpclient, nummer 768695 angående statsmodels og nummer 768690 angående latex-mk. Tomasz gjorde også opmærksom på en anden fordel for ham ved at deltage i en fejludryddelsesfest, der ikke blot er et samarbejde eller møde og arbejde med Debian Developers, men også GPG-signering og indsamling af flere signaturer på hans GPG-nøgle.

Nye Debian Contributors

3 ansøgere er blevet accepteret som Debian Developers, 2 ansøgere blevet accepteret som Debian Maintainer og 7 personer er begyndt at vedligeholde pakker siden den foregående udgave af Debian Project News. Hils Chen Baozi, Simon Kainz, Simon Josefsson, Joachim Wiedorn, Sébastien Noel, Jochen Sprickerhof, Vincent Prat, Matanya Moses, Andrew Deason, Joao Pedro Avelino Lara, Cameron Norman og Frank Brehm velkommen i vores projekt!

Statistik over udgivelseskritiske fejl i den kommende udgivelse

Ifølge Bugs Search-grænsefladen i Ultimate Debian Database, er den kommende udgivelse, Debian Jessie, i øjeblikket påvirket af 147 udgivelseskritiske fejl. Hvis man ignorerer fejl, der er lette at løse eller er ved at blive løst, er der rundt regnet 72 udgivelseskritiske fejl tilbage, som skal løses for at udgivelsen kan finde sted.

Der er også en mere udførlig statistik, foruden nogle tips til hvordan man kan fortolke tallene.

Vigtige Debian Security Advisories

Debians Security Team har udgivet bulletiner vedrørende (blandt andre) disse pakker: openvpn, wordpress, tcpdump, qemu, qemu-kvm, jasper, iceweasel, getmail4, icedove, linux, bind9, xorg-server, pdns-recursor, unbound, graphviz, dbus, mediawiki, c-icap, libyaml, libyaml-libyaml-perl, bsd-mailx, heirloom-mailx, jasper, subversion, ntp, firebird2.5, mediawiki, cpio, sox, unzip og mime-support. Læs dem omhyggeligt og gør det fornødne.

Debians Stable Release Team har udgivet en sikkerhedsopdateringsbulletin vedrørende denne pakke: spamassassin. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Debian-holdet med ansvar for langtidsunderstøttelse af squeeze, har udgivet sikkerhedsopdateringsbulletiner vedrørende disse pakker: openvpn, clamav, flac, mutt, jasper, tcpdump, linux-2.6, pdns-recursor, graphviz, getmail4, unbound, nfs-utils, libyaml, libyaml-libyaml-perl, cpio, bind9, bsd-mailx, heirloom-mailx, ntp, qt4-x11, linux-2.6, subversion, xorg-server, jasper, eglibc, firebird2.5 og unzip. Læs den omhyggeligt og gør det fornødne.

Bemærk at dette er et udvalg af de mere vigtige sikkerhedsbulletiner fra de seneste uger. Hvis du ønsker at være ajour med sikkerhedsbulletiner udsendt af Debians sikkerhedshold, så tegn abonnement på sikkerhedspostlisten (og den separate backports-liste, listen med opdateringer til stable og opdateringer til langtidsunderstøttelse) for at modtage annonceringerne.

Nye og bemærkelsesværdige pakker

124 pakker er nyligt blevet føjet til Debians ustabile arkiv. Blandt mange andre er der tale om:

Pakker, der har brug for hjælp

I øjeblikket er 658 pakker forældreløse og 146 pakker kan adopteres: se den komplette liste over pakker, der har brug for din hjælp.

Ønsker du fortsat at læse DPN?

Hjælp os med at fremstille nyhedsbrevet. Vi har stadig behov for flere frivillige skribenter, som overvåger Debian-fællesskabet og rapportere om hvad der sker. Se bidragssidenfor at finde ud af hvordan man hjælpertil. Vi ser frem til at modtage din mail (på engelsk) på debian-publicity@lists.debian.org.


For at modtage dette nyhedsbrev som mail, kan man abonnere på postlisten debian-news.

Tidligere udgaver af nyhedsbrevet er tilgængelige.

Denne udgave af Debians projektnyheder blev redigeret af Cédric Boutillier, Jean-Pierre Giraud, Carl J Mannino, Donald Norwood, Justin B Rye og Paul Wise.
Den blev oversat af Kåre Thor Olsen.