Bemærk: Originalen er nyere end denne oversættelse.

Debians etiske regler

Version 1.0 stadfæstet den 28. april 2014. Dette er en oversættelse, for de officielle regler, se den originale engelsksprogede version.

Debian-projekter, som fremstiller Debian-systemet, har indført et sæt etiske regler gældende for deltagere på dets postlister, IRC-kanaler og projektets andre kommunikationsmåder.


Debians etiske regler

 1. Udvis respekt

  I et projekt af Debians størrelse er det uundgåeligt, at der er personer, som man er uenig med, eller som man har svært ved at samarbejde med. Accepter det, men vær alligevel respektfuld. Uenighed er ikke en undskyldning for dårlig opførsel eller personangreb, og et fællesskab hvori personer føler sig truet, er ikke et sundt fællesskab.

 2. Antag god tro

  Debian-bidragydere har mange måder, at opfylde vores fælles mål om et frit styresystem, som kan være anderledes end ens egne mål. Antag at andre personer arbejder mod målet.

  Bemærk at mange af vore bidragydere ikke har engelsk som modersmål eller har andre kulturelle baggrunde.

 3. Vær samarbejdende

  Debian er et stort og komplekst projekt; der er altid mere at lære inden for Debian. Det er i orden at bede om hjælp, når man har brug for det. På tilsvarende vis skal tilbud om hjælp ses i sammenhæng med at opfylde vores fælles mål med at forbedre Debian.

  Når man foretager sig noget, der er til fordel for projektet, skal man være villig til at forklare andre, hvordan det fungerer, så de kan basere sig på ens arbejde og gøre det endnu bedre.

 4. Prøv at være kortfattet

  Husk på, at hvad man skriver en gang, vil blive læst af hundredvis af personer. At skrive en kort mail, betyder at folk kan forstå konversationen så effektivt som muligt. Når en lang forklaring er nødvendig, så overvej at tilføje et resume.

  Prøv at bidrage med nye argumenter til en konversation, således at alle mails tilføjer noget unikt til tråden, samtidig med at man husker på, at resten af tråden stadig indeholder de andre beskeder, med allerede benyttede argumenter.

  Bliv ved emnet, især i debatter, som allerede er ganske store.

 5. Vær åben

  De fleste måder, som anvendes til kommunikation inden for Debian, tillader offentlig og privat kommunikation. Jævnfør paragraf tre i den sociale kontrakt, bør man foretrække offentlige kommunikationsmåder til Debian-relaterede beskeder, med mindre der skrives om noget følsomt.

  Dette gælder også ønsker om hjælp og Debian-relateret support; ikke blot er det mere sandsynligt, at offentlige ønsker om support, medfører et svar på spørgsmålet, men det sikrer også at eventuelle fejltagelser blandt dem, der besvarer spørgsmålet, vil være lettere at bemærke og korrigere.

 6. I tilfælde af problemer

  Selv om alle deltagere skal leve op til de etiske regler, er vi klar over, at folk nogle gange kan have en dårlig dag eller ikke er opmærksomme på nogle af retningslinjerne i disse etiske regler. Når det sker, kan man besvare og gøre opmærksom på disse etiske regler. Sådanne beskeder kan være offentlige eller private, alt efter hvad der er mest passende. Men uanset om beskeden er offentlig eller ej, skal den stadig leve op til de relevante afsnit i disse etiske regler; i særdeleshed må det ikke være uhøfligt eller respektløst. Antag god tro; det er mere sandsynligt, at deltagere ikke er opmærksomme på deres dårlige opførsel, end at de bevidst forsøger at forringe diskussionen.

  Alvorlige eller vedholdende overtrædelser, vil medføre midlertidig eller permanent bandlysning fra kommunikation gennem Debians systemer. Klager sendes (privat) til administratorerne, af Debians pågældende kommunikationsforum. For at finde kontaktoplysninger til administratorerne, kan man se siden om Debians organisatoriske struktur.


Mere læsestof

Nogle af linkene i dette afsnit henviser ikke til dokumenter, som er en del af disse etiske regler, ej heller er de autoritative inden for Debian. Men de indeholder alle nyttige oplysninger om hvordan man begår sig i vores kommunikationskanaler.

Ændringer af disse etiske regler bør følge den almindelige fremgangsmåde før GR (generelle beslutninger). Men DPL'en (eller en af dennes delegater) kan tilføje eller fjerne links til andre dokumenter i afsnittet "Mere læsestof", efter at have konsulteret projektet, og uden at kræve en GR.