Debian-Accessibility
Projektbeskrivning
Debian-Accessibility (Debian-Tillgänglighet) är ett internt projekt till för att utveckla Debian till ett operativsystem som är speciellt väl lämpat för att möta kraven från personer med funktionshinder. Målet med Debian-Accessibility är ett helt tillgängligt system som ger användare med funktionshinder största möjliga frihet, helt byggt på fri programvara.
Vi ser framför oss att Debian-Accessibility kommer göra existerande paket mer värda genom att tillhandahålla patchar för att rätta problem som är väldigt specifika för vissa användargrupper, eller utföra tillgänglighetsvalideringstest och tillhandahålla förslag till ändringar baserat på resultaten.
Sändlista
Sändlistan Debian-Accessibility är den knutpunkten för kommunikation inom Debian-Accessibility. Den tjänar som ett forum för potentiella, såväl som nuvarande, användare av Debiansystemet som har speciella behov. Dessutom används den för att samordna arbetet på de olika områdena inom tillgänglighet. Du kan prenumerera på och avbeställa listan genom att använda listans webbsida och även läsa listarkiven.
Relevant programvara
Det första försöket att kategorisera programvara kanske inte är det bästa. Sänd alla förslag till förbättringar till sändlistan eller till Samuel Thibault.
- Talsyntes och relaterade APIn
- Skärmläsare för konsolen (textläge)
- Skärmövervakningsutökningar för Emacs
- Grafiska användargränssnitt:
Projektets mål
- Tillhandahålla information och dokumentation om tillgänglighet.
- Tillse att hjälpmedelsprogramvara såsom drivrutiner för specialiserade yttre enheter vid behov kan läsas in så tidigt som möjligt under systemstarten, inräknat Debians installationsprocedur. Detta är för att försäkra oss om att personer med speciella behov kan behålla en hög grad av självständighet vid underhåll av sina egna system.
- Verifiera och försäkra oss om att Debians grundläggande infrastruktur, såsom vår webbplats, följer tillgänglighetsriktlinjer.
- Sammanföra författare inom olika projekt med liknande målsättningar.
- Hjälpa uppströmsförfattare att få sina produkter paketerade för Debian.
- Visa tillverkare av kommersiell hjälpmedelsteknik styrkan hos system baserade på fri programvara och göra så att de överväger att anpassa sin programvara till Linux eller till och med går över till öppen källkod.
Hjälpa till
- Arbeta med att förbättra och översätta dessa webbsidor.
- Skapa en logotyp.
- Dokumentation och översättning.
- Internationell anpassning (som är mycket mer än bara översättning, se internationellt anpassad talsyntes för idéer).
- Verifiera att webbplatsen debian.org är tillgänglig enligt etablerade tillgänglighetsriktlinjer och sända in förslag till förbättringar baserat på resultaten. Det kan i slutändan vara värt att ansöka om något i stil med ”Bobby Approval” någon gång i framtiden.
Länkar
- Debian Accessibility Wiki.
- Debian Accessibility Wiki för alla Debian maintainers.
- Debian Accessibility Wiki för utvecklare.
- Free Standards Group Accessibility Workgroup.
- GNOME Accessibility Project.
- KDE Accessibility Project.
- Ubuntu Accessibility.
- BLINUX: Förbättra användbarheten för operativsystemet GNU/Linux för blinda användare.
- Linux Speakup Project.
-
W3C:s Web Accessibility Initiative (WAI):
- Web Content Accessibility Guidelines förklar i detalj hur man gör en webbplats tillgänglig för personer med olika sorters funktionsnedsättningar.
- Authoring Tool Accessibility Guidelines förklarar hur man gör olika verktyg för dokumentframställning att stöda produktion av tillgängligt webbinnehåll, och även hur man gör själva programvaran tillgänglig.