Debian Installer lenny beta 1

17. marts 2008

Debian Installer-holdet er stolte over at kunne annoncere den første betaudgave af Debian lennys installeringsprogram.

Det er den første udgave siden etch, og hele holdet har de sidste elleve måneder arbejdet hårdt på nye funktioner og fejlrettelser.

Vi har brug for din hjælp til at finde fejl og yderligere forbedre installeringsprogrammet, vær derfor venlig at afprøve det.

Forbedringer i denne udgave af installeringsprogrammet

En omfattende changelog over hvad der er ændret siden udgivelsen af etch er tilgængelig på wikien.

Understøttelse af cd-/dvd-sæt er tilbage

Understøttelse af læsning af yderligere cd'er og dvd'er fra et sæt (funktionalitet der manglede i etch) er blevet tilføjet igen. Da der ikke er plads til alle sprogrelaterede pakker på den første cd, forbedrerer det i høj grad situationen for ikke-engelsktalende brugere, der udfører installeringer uden internetadgang.

Ursynkronisering ved hjælp af NTP

Som standard forsøger installeringsprogrammet nu at synkronisere systemuret ved hjælp af Network Time Protocol (NTP), når en netværksforbindelse er blevet opsat. Hardwareuret vil blive opdateret før systemet genstartes.

Dette sikrer en gyldig systemtid under installeringen, hvilket forhindrer underlig opførelse i forbindelse med kryptografiske signaturerer eller filsystemskontroller.

Understøttelse af volatile er tilføjet

Installeringsprogrammer understøtter nu tilføjelse af filarkivet volatile.debian.org, når der tilføjes yderligere APT-kilder. På samme måde som med security.debian.org, vil det blive opsat som standard når den stabile distribution installeres.

Desuden er det muligt at deaktivere security- og volatile-kilder, når installeringsprogrammet kører i eksperttilstand, og security.debian.org vil blive opsat som standard ved installering af testing.

Læs debian-volatiles hjemmeside for flere oplysninger om volatile-projektet.

Start af installeringsprogrammet fra Microsoft Windows

Med integreringen af pakken win32-loader er det nu muligt at starte installeringsprogrammet direkte fra Microsoft Windows, uden at skulle ændre BIOS-indstillinger. Ved indsættelse af en cd-rom, dvd-rom eller USB-nøgle, vil et autorun-program blive startet, som tilbyder en trin for trin-proces til start af Debian Installer. Nogle få indstillinger af installeringsprogrammet (deriblandt sprog) vil være forudindstillet fra denne proces.

Eksperimentel understøttelse af Serial ATA RAID (dmraid)

Som tidligere annonceret indeholder Debian Installer nu eksperimentel understøttelse for installering af Debian på systemer med Serial ATA RAID, der understøttes i Linux gennem værktøjet dmraid. Se den uddybende wikiside for flere oplysninger.

Andre nævneværdige ændringer

Ikke længere understøttet

Kendte problemer i denne udgave

Planer for den næste betaudgave

Den næste betaudgave vil primært fokusere på at få installeringsprogrammet til at virke med Linux 2.6.24.

Andre bidragydere har ikke desto mindre nævnt at de arbejder på understøttelse af ikke-fri firmware, forbedringer af partitioneringsprogrammet, locale-understøttelse og filspejlsvalg samt forbedringer af det grafiske installeringsprogram.

Debian Installer-holdet søger stadig aktive bidragydere til ny funktionalitet, fejlundersøgelser og -udryddelse, forbedringer af vejledningen og udviklerdokumentationen. Ønsker du at lenny skal udgives til tiden, så hjælp til!

Installerings-cd'er, andre medier og alt andet du vil få brug for, er tilgængelige fra vores websted.