Advarsel! Denne oversættelse er for gammel, benyt venligst originalen.

Hvordan www.debian.org er organiseret

Debians "webtræ", en samling mapper og filer som udgør vores websted, befinder sig i mappen /org/www.debian.org/www på www-master.debian.org. Størstedelen af siderne er normale, statiske HTML-filer (dvs. ikke fremstillet dynamisk ved hjælp af for eksempel et CGI- eller PHP-script), fordi webstedet spejles.

Webstedet genereres på en af tre måder:

En automatisk opdatering (fra Git-arkivet og andre kilder til webtræet) kører seks gange i døgnet.

Hvis du har lyst til at bidrage til webstedet, skal du ikke bare tilføje eller redigere filer i mappen www/. Kontakt først webmasterne.

Alle filer og mapper ejes af gruppen debwww og er skrivbare af den gruppe, så webteamet kan redigere filerne i webmappen. 'Mode 2775' på mapper betyder at enhver fil oprettet i den mappe vil arve gruppen - i dette tilfælde debwww. Alle i gruppen debwww forventes at sætte 'umask 002' så filerne oprettes med skriverettigheder.


Ens udseende

Vi giver siderne det samme udseende ved at lade WML tage sig af det detajlerede arbejde med at tilføje sidehoveder og -fødder til siderne. Selvom en .wml-side kan ligne HTML ved første øjekast, er HTML kun en form for ekstra oplysninger som kan anvendes i en .wml-fil. Efter WML er færdig med at køre sine filtre på en fil, er det færdige resultat ægte HTML. For at give dig et indtryk af styrken ved WML, kan man for eksempel bruge Perl-kode i en side hvilket betyder at man kan lave hvad som helst, eller næsten hvad som helst.

Bemærk dog, at WML kontrollerer (og nogle gange automagisk korrigerer) den mest grundlæggende korrekthed af din HTML-kode. Du bør installere weblint og/eller tidy til at validere din HTML-kode.

For tiden følger vore websider standarden HTML 4.01 Strict.

Alle der arbejder på mange sider bør installere WML så de kan sikre sig at resultatet er som de ønsker. Hvis du kører Debian kan du nemt installere pakken wml. Læs siderne om brug af WML for flere oplysninger.

Kildekode

Kildekoden til websiderne gemmes i Git. Git er et versionsstyringssystem som giver os mulighed for at føre en log over hvad, hvem, hvornår og hvorfor en ændring blev foretaget, osv. Det er en sikker måde at kontrollere den løbende redigering af kildekode-filer med mange forfattere, noget der er vigtigt for os fordi Debians webteam er temmeligt stort.

Hvis du ikke er vant til dette program, skal du læse siderne om brug af Git.

Den allerøverste webwml-mappe i CVS-arkivet indeholder mapper navngivet efter de sprog webstedet oversættes til, to makefiler og flere scripts. Oversættelsesmappernes navne skal være på engelsk og skrives med små bogstaver (for eksempel deutsch, ikke Deutsch).

Den vigtigste af de to makefiler er Makefile.common, der som navnet antyder indeholder fælles regler som anvendes ved at inkludere filen i de andre makefiler.

Alle sprogmapperne indeholder makefiler, WML-kildekodefiler og undermapper. Filer og mapper har ikke forskellige navne, dette er for at sikre at sprogs links er korrekte. Mapperne kan også indeholde .wmlrc-filer, der indeholder oplysninger som WML anvender.

Mappen webwml/english/template indeholder specielle WML-filer som vi kalder skabeloner (templates), fordi der refereres til dem fra andre filer ved hjælp af kommandoen #use.

For at ændringer til skabelonerne spreder sig til filerne som anvender dem, har filerne makefile-betingelser. Da størstedelen af filerne anvender "template"-skabelonen, ved øverst at indeholde linien "#use wml::debian::template", er den standardiserede afhængighed (den som alle filer anvender) den selvsamme skabelon. Der er selvfølgelig undtagelser til denne regel.

Skripter

Scriptene er for de flestes vedkommende skrevet i shell eller Perl. Nogle af dem er fritstående, andre er integreret i WML-kildekodefiler.

Kildekoden til de primære www-master-genopbygningsscripts er i webmaster-team/cron i git-arkivet.

Kildekoden til packages.debian.org-genopbygningsscriptene er i Git-arkivet webmaster-team/packages.

Hvordan du kan hjælpe til

Alle som er interesserede i at hjælpe os med at gøre Debians websted så godt som muligt, er velkomne. Hvis du har værdifulde oplysninger relateret til Debian som du mener mangler på vores sider, så del dem med os og vi vil sørge for at få dem tilføjet. Husk at skrive på engelsk.

Vi har altid brug for hjælp til at designe siderne (med hensyn til grafik og layout), og også sørge for at vores HTML-kode er korrekt. Vi kører jævnligt følgende kontroller mod hele vores websted:

Hjælp til at læse ovennævnte logfiler og rette problemerne, er altid velkommen.

Webstedets aktuelle opbygnings-logfiler findes på https://www-master.debian.org/build-logs/.

Hvis du forstår engelsk flydende, må du meget gerne læse korrektur på vores engelsksprogede sider og rapportere alle fejl til os.

Hvis du taler et andet sprog, har du måske lyst til at hjælpe os med at oversætte sider til dit sprog. Hvis en oversættelse allerede findes, men indeholder fejl, så kig på listen over oversættelseskoordinatorer og kontakt dit sprogs koordinator for at få rettet fejlene. Hvis du selv har lyst til at oversætte sider, så kig på siden om emnet for flere oplysninger.

Hvordan man ikke hjælper

[Sp] Jeg ønsker at føje en smart webting til www.debian.org, må jeg det?

[Sv] Nej. Vi ønsker at www.debian.org er så tilgængelig som muligt, derfor

[Sp] Jeg har en denne her gode idé. Vil I slå FOO til i www.debian.org's HTTPD?

[Sv] Nej. Vi ønsker at det skal være let for administratorer at spejle www.debian.org, derfor ingen specielle HTTPD-funktioner, tak. Nej, heller ikke SSI. En undtagelse har været nødvendig med hensyn til indholdsforhandling (content negotiation) fordi det er den eneste robuste måde at kunne håndtere mange sprog på.