Materiaal en reclamegoederen voor evenementen van Debian

Deze pagina bevat een lijst met al het reclamemateriaal dat mensen die Debian-stands organiseren kunnen gebruiken (zodat ze dit niet helemaal opnieuw hoeven te maken):

Posters

Posters kleden uw stand mooi aan. Neem dus de tijd om er een paar af te drukken. Als u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kunnen ze af en toe op verschillende evenementen worden gebruikt. Als u ze niet wilt houden, kunt u ze altijd weggeven tijdens een informele bijeenkomst in de marge van een of andere conferentie (bij een zogenaamde BoF - Birds of a Feather).

Arti Kumria ontwierp de volgende posters voor LinuxExpo Australia, dat in maart 2000 in Sydney plaats vond:

De voorbeeld-PDF-bestanden geven een goede weergave van hoe de poster eruitziet, behalve dat de Debian-wervel roze wordt in plaats van rood. Het ziet er wel goed uit als het wordt afgedrukt (maar zorg ervoor dat u eerst een drukproef krijgt).

De bovenstaande posters werden vrijgegeven in het publieke domein. Als u de originele gegevens wilt verkrijgen die zijn gebruikt om ze te maken, neem dan contact op met Anand Kumria.

Voor Duitsland heeft Joey enkele posters die hij u kan toesturen via de gewone post, maar alleen in bruikleen en alleen voor een Debian-stand op een tentoonstelling.

Voor de Verenigde Staten heeft Don Armstrong een aantal spandoeken.

Thimo Neubauer zorgde ook voor een wereldkaart met de coördinaten van de ontwikkelaars van Debian.

Ook Alexis Younes van 73lab.com ontwierp een aantal erg mooie posters. Men kon ze downloaden van zijn website (maar de downloadlink is niet meer beschikbaar sinds 29-08-2020). In Duitsland zijn enkele afgedrukte posters beschikbaar. Vraag ernaar op de lijst debian-events-eu. Terloops: zij verkopen zeer goed, dus misschien wil u er wel wat meer afdrukken :)

Folders en brochures

Mensen nemen graag dingen mee van een stand, en zelfs als u het zich niet kan veroorloven om duurdere dingen weg te geven (zie hieronder), kunt u altijd folders voorzien. Folders kunnen veel vragen over Debian beantwoorden, ze kunnen mensen overhalen om bij te dragen en omdat het papier is, kan men er aantekeningen op maken! Al bij al zijn ze behoorlijk nuttig.

Bronmateriaal voor een meertalige folder, evenals instructies voor het afdrukken zijn beschikbaar op de webpagina van Debian in verband met folders.

Voor brochures zijn AbiWord-bestanden beschikbaar in het Engels en het Spaans, die ook gemakkelijk vertaald kunnen worden naar andere talen.

Voor Europa onderhoudt Michael Meskes een gedrukte versie van tweetalige (Engels en Duits) folders die door Debian-mensen zijn gemaakt tijdens de voorbereiding van LinuxTag 2002. Zelfs als uw evenement plaatsvindt in een land waarvan geen van de bovenstaande talen de moedertaal is, zullen ze mensen waarschijnlijk helpen het Debian-project te begrijpen, en u kunt ze ook altijd naar uw eigen taal vertalen. Deze gedrukte folders kunnen worden aangevraagd bij Michael Meskes.

Demosystemen

Natuurlijk is het vaak een heel goed idee om een systeem op te zetten waarop Debian functioneert om te demonstreren tot wat het Debian-besturingssysteem in staat is en hoe men het kan gebruiken. Om een systeem op te zetten, hoeft u alleen maar een machine beschikbaar te hebben en Debian erop te installeren.

Mocht het systeem niet bemand kunnen worden, zet er dan gewoon een mooie demo op. Er zijn tal van demo's in het Debian-archief; Mesa- of OpenGL-demo's kunnen behoorlijk flitsend zijn. Een screensaver waarin Debian-ontwikkelaars worden vermeld, kan eenvoudig worden samengesteld door een tekstbestand te genereren met alle leden van het project met behulp van het commando: grep-available -n -s Maintainer '' | sort -u, en daarna de screensaver FlipText, Fontglide, Noseguy, Phosphor of Starwars te gebruiken. Een andere mogelijkheid is mensen te laten surfen op het Internet met een Debian Desktop.

U kunt ook een BabelBox-demo opzetten, wat iets complexer maar indrukwekkender is. De Babelbox-demo, ontwikkeld door Christian Perrier, is een systeem dat gebruikmaakt van de automatiseringsmogelijkheden van het Debian-installatieprogramma om Debian automatisch op een systeem te installeren in (facultatief) één na één alle verschillende talen waarnaar het installatieprogramma is vertaald. Lees de wiki-pagina voor alle details over hoe u het systeem moet opzetten (u heeft twee verschillende machines nodig).

Indien er behoefte is aan hardware, kunnen we de Debian evenementenkoffer naar u opsturen.

Stickers

Eén van de dingen die mensen het meest waarderen op een stand zijn stickers. Debian-stickers zijn heel handig omdat ze kunnen gebruikt worden om de afbeelding van uw favoriete besturingssysteem op laptops, monitors of servers te plakken (Opmerking: stickers met een transparante achtergrond zijn veel toffer dan deze met een witte achtergrond).

U kunt zowel de logo's (onder de vermelde voorwaarden) als een van de beschikbare stickers gebruiken. In de onderliggende map pagina's vindt u de bron voor het maken van een pagina vol met logo's die u handig kunt gebruiken om af te drukken met een normale (kleuren)printer op zelfklevend papier.

Daarnaast heeft de Free Software Foundation een aantal toffe stickers waarop staat: GNU protected, GNU & Linux – the dynamic duo en GNU/Linux inside, die niemand mag missen, echt waar.

Foliestickers

Stickers zijn geweldig om op een stand te gebruiken. Maar de meeste daarvan zijn gewoon op papier gedrukt en worden vaak door zonlicht afgebroken, of vernietigd door water of vuil. Een folie-etiket is een gelijmde folie die met een speciaal soort plotter in zijn vorm wordt gesneden. Er is dus helemaal geen sprake van een witte, transparante, of wat dan ook, achtergrond – alleen maar de folie. Daarom zijn ze ideaal om aan te brengen op laptops, op auto's, op voor het publiek bedoelde demonstratiecomputers in de stand, in het algemeen op de stand zelf of op wat dan ook.

Een ander voordeel is de variabele schaal. De meest gebruikelijke maten variëren van ongeveer 3 cm tot 1,20 m, afhankelijk van de grootte van de plotter.

De stickers kunnen worden gebruikt om de stand er beter uit te laten zien; u kunt ook kleinere stickers gebruiken om weg te geven aan bezoekers, enz.

Stickers zijn goedkoop te produceren, maar hun emotionele waarde is hoog, zodat het heel goed is om ze te verkopen of om ze weg te geven in ruil voor een donatie.

Op heel diverse Linux-conferenties en -tentoonstellingen, waaronder Debconf - de conferentie van Debian, is gebleken dat bezoekers ze erg leuk vinden en bereid zijn een donatie te geven.

In de map met stickers kunt u aanvullende informatie, voorbeelden en bestanden vinden. U kunt bijvoorbeeld één enkele pagina op folie afdrukken met veel verschillende stickers. Hiervoor kunt u gebruik maken van de afdruk op één enkele pagina.

Debian-visitekaartjes voor ontwikkelaars

Aangezien de mensen (ontwikkelaars of niet) in hun vrije tijd heel wat tijd aan Debian besteden, is het leuk om een cadeautje voor ze klaar te maken. Een Debian-visitekaartje is een leuk dingetje om te laten zien en vervult de mensen die er een bezitten met een zekere trots!

Ook kunnen mensen die evenementen en stands organiseren en tijdens sociale evenementen in contact komen met veel andere projectleiders en coördinatoren hun visitekaartjes uitwisselen. Het uitdelen van visitekaartjes met het Debian-logo draagt bij aan het imago van Debian en is handig voor het overhandigen van belangrijke informatie die u normaal gesproken op een papiertje moet krabbelen (zoals uw e-mailadres, uw OpenPGP-vingerafdruk...).

Er bestaat een prototype voor visitekaartjes dat u kunt gebruiken. Dit aanpassen is eenvoudig, aangezien u alleen het bestand card.tex met de persoonlijke gegevens hoeft te bewerken en gewoon latex card.tex hoeft uit te voeren. Bekijk het resultaat.

Beeldpresentatie

Als u inderhaast een spreekbeurt moet houden over “Wat is het Debian Project?”, maakt u zich dan geen zorgen. U kunt de beeldpresentatie ophalen of in de bronnen ervan zoeken naar ideeën. U kunt ook een kijkje nemen in de lijst met voordrachten die door verschillende mensen zijn gegeven over Debian of over bepaalde aspecten van het project. Joey heeft ook een algemeen kader voor een voordracht in verband met Debian opgesteld, waar u uw eigen voordracht misschien op kunt baseren.

Er zijn ook enkele mooie achtergrondafbeeldingen beschikbaar die u kunt gebruiken om uw beeldpresentatie te verfraaien, bijvoorbeeld dit mooie Debian Gel Logo van Patrick McFarland. Als u meer geschikte afbeeldingen kent, laat het ons dan weten.

T-shirts

T-shirts zijn vrij duur om te maken, maar zijn goede geschenken voor mensen die helpen in de stand of bij de organisatie van het evenement (als ze echt zo behulpzaam zijn). U kunt wat grafisch materiaal bekijken dat voor t-shirts wordt gebruikt.

Als u van uw stand een verkooppunt van reclamegoederen wilt maken, kunt u (als het evenement dat toelaat) T-shirts proberen te verkopen. Er staan een aantal winkels op de pagina over reclamegoederen met wie u kunt samenwerken. Als u meer ideeën nodig hebt, kunt u ernaar vragen op de passende evenementenmailinglist of, als dat niet vruchtbaar bleek, op events@debian.org.

cd's

Als u lege cd's koopt om cd's weg te geven, wil u misschien wat meer geld uitgeven en wat cd's branden. Vergeet niet om te proberen ze er mooier te laten uitzien dan een gewone lege cd (gebruik hiervoor illustratiemateriaal). De belangrijkste bron van informatie over Debian cd's zijn de Debian cd-pagina's die het proces van het downloaden in detail beschrijven. Ze bevatten ook behoorlijk mooi illustratiemateriaal dat u kunt gebruiken als omslag en als label. Neem alle nodige maatregelen om in overeenstemming te blijven met de bijbehorende licentie van de software.

Andere bronnen

Een goede bron van ideeën en beeldmateriaal welke u kunt gebruiken om reclame te maken voor Debian is http://gnuart.onshore.com/.

Ander afdrukbaar advertentiemateriaal zoals de Referentiekaart of de Debian spiekkubus is beschikbaar op de wiki-pagina over gedrukt advertentiemateriaal.

Opmerking: Sommige bronnen (zoals folders, brochures of beeldpresentaties) zijn mogelijk verouderd sinds ze werden opgesteld. Als u ze gebruikt voor een nieuw evenement, controleer dan of de informatie up-to-date is en werk deze zo nodig bij. Als u dat doet, kunt u de wijzigingen doorgeven door een bug te sturen naar debian-www of door een mail te sturen naar events@debian.org.

Dankbetuiging

Het materiaal dat hier beschreven is en waarnaar verwezen werd, is de bijdrage van veel mensen die hiervoor bedankt moeten worden, omdat dit het leven van andere mensen gemakkelijker maakt. Dank gaat uit naar