Забележка: Оригиналният документ има по-нова версия от превода.

За Дебиан

Какво е Дебиан?

Проектът Дебиан е асоциация от ентуасиасти, които имат обща цел – създаване на свободна операционна система. Тази операционна система се нарича Дебиан.

Операционната система е съвкупност от базови програми и инструменти, които са нужни на Вашия компютър за да работи. Най-важната част на ОС се нарича ядро (kernel). Ядрото има за задача да управлява всички ресурси на системата, както и да стартира други програми.

Дебиан използва ядро Linux или ядрото на FreeBSD. Разработката на Linux е започната от Линус Торвалдс и се поддържа от хиляди програмисти по цял свят. FreeBSD е операционна система с ядро и разнообразен друг софтуер.

Работи се по адапирането на Дебиан към други ядра, основно към ядрото Хърд. Хърд е колекция от сървъри, които се стартират върху т.нар. микроядро (например Mach), за да реализират различните функции на ядрото. Hurd е свободен софтуер, създаден в рамките на проекта ГНУ.

Голяма част от базовите инструменти, които са част от операционната система са създадени от проекта ГНУ. Оттук идват имената ГНУ/Линукс, ГНУ/kFreeBSD и ГНУ/Хърд. Тези инструменти също се разпостраняват като свободен софтуер.

Естествено, потребителите имат нужда от приложен софтуер – програми, които им помагат в ежедневието – текстообработка, управление на предприятие, игри или разработка на софтуер. С Дебиан получавате над 59000 пакета (готов компилиран софтуер, подготвен за инсталиране и използване), софтуер за управление на пакетите (APT) и други помощни програми, помагащи за управлението на хиляди пакети на хиляди компютри все едно са едно. И всичките – свободни.

Общата схема прилича на кула. В основата е ядрото, а върху него са всички базови програми и инструменти. След тях идват всички ежедневно използвани програми. На върха на кулата Дебиан организира взаимодействието между отделните части.

Напълно безплатна ли е?

Сигурно се чудите: защо хора биха губили часове от свободното си време за да пишат програми, внимателно да ги пакетират и след това да ги подаряват? Отговорите са различни за всеки човек. Някои просто обичат да помагат на другите. Много хора пишат програми за да научат повече за компютрите. Все повече потребители търсят начини да избягнат раздутите цени на софтуера. Много хора допринасят в знак на благодарност за добрия софтуер, който са получили от други. Голяма част от свободния софтуер е създаден в академичните кръгове с цел по-голямо разпространение на резултатите от дадено проучване. Бизнес сферата също подпомага свободния софтуер, за да може да взима участие в решенията за развитието му – няма по-бърз начин да реализираш нова функционалност от това сам да го направиш! Разбира се, голяма част от нас го правят просто защото е много забавно.

Проектът Дебиан е толкова посветен на свободния софтуер, че решихме да формализираме това в писмен документ. Така беше създаден нашия обществения договор.

Въпреки, че Дебиан вярва в свободния софтуер, има случаи, когато потребителите желаят или имат нужда да инсталират софтуер, който не е свободен. Когато е възможно, Дебиан ще поддържа това. Има все повече пакети, чиято цел е инсталирането на несвободен софтуер на системи с Дебиан.

Твърдите, че е безплатен, но дисковете и трафикът в Интернет струват пари!

Може би ще попитате: Ако софтуерът, който предлагате е безплатен, тогава защо трябва да плащам на някой търговец за компактдиск или на доставчика на Интернет за изтеглянето му?

Когато си купувате компактдиск, Вие плащате за вложените време и труд на някой, който е свалил и е записал тези дискове, както и за поетия от него риск (в случай, че не успее да продаде всички вече записани дискове). С други думи, Вие плащате за физическия носител, а не за самия софтуер.

Когато използваме думата „свободен“ (free) за софтуера, ние имаме предвид свободата за използването му, а не че не струва нищо. Можете да прочетете повече за това какво имаме предвид под „свободен софтуер“ и какво казва Фондацията за свободен софтуер по въпроса.

Повечето софтуерни продукти струват стотици долари. Как е възможно да подарявате вашите?

По-добър въпрос би бил как е възможно на софтуерните компании да им се разминава с толкова високи цени. Софтуерният продукт съвсем не е като кола. Веднъж създаден, цената за разпространение е много ниска (има си причина Microsoft да има толкова милиарди в банката).

Погледнете го от друг ъгъл: да речем, че имате неизчерпаем източник на пясък в задния двор и нямате против да го подарявате на хората. Би било глупаво обаче да плащате за транспорта. По-скоро бихте позволили на всеки да дойде и да си вземе колкото му е необходимо (аналогично на изтеглянето през Интернет). А може и желаещите да платят на камион за доставката (аналогично на купуването на компактдиск). По същия начин процедира и Дебиан и затова цената на дисковете е толкова ниска (само около 12 USD за 4 DVD диска).

Дебиан не печели от продажбата на дискове. В същото време, за плащането на разходите по хардуер и регистрация на домейни са нужни пари. За това Ви молим при възможност да купувате дисковете от тези търговци, които даряват част от стойността на покупката на Дебиан.

Какъв хардуер се поддържа от Дебиан?

Дебиан може да бъде инсталиранa на почти всички персонални компютри, включително повечето стари модели. Всяко ново издание на Дебиан поддържа по-голям брой компютърни архитектури. За пълния списък вижте документацията на стабилното издание.

Почти всичкият масово разпространен хардуер се поддържа. Ако искате да сте сигурни, че всички устройства, свързани към вашата машина се поддържат, разгледайте страницата DebianOn в нашето уики.

Някои компании затрудняват поддръжката на хардуера като не публикуват документация. Това означава, че има вероятност да не можете да използвате техния хардуер с ГНУ/Линукс. Някои компании предлагат „затворени“ драйвери за хардуера си, но прооблемът си остава, защото производителят може да реши да се оттегли от този пазар или да не поддържа повече конкретния модел. Препоръчваме да купувате хардуер от производители, които предоставят свободни драйвери за продуктите си.

Преди да реша имам нужда от повече информация.

За повече информация може да прочетете нашия документ с често задавани въпроси.

Все още не съм убеден.

Не приемайте нашите думи на доверие – просто опитайте Дебиан сами. Твърдите дискове са все по-евтини и вероятно можете да отделите 2ГБ за целта. Ако нямате нужда от графична среда и 600MБ ще стигнат. Дебиан се инсталира лесно дори на толкова малко място, без да пречи на вече инсталираната Ви и работеща операционна система. Ако имате нужда от повече дисково пространство, можете просто да изтриете една от операционните си системи (а след като видите мощта на Дебиан сме сигурни, че няма да изтриете нея).

Тъй като тестването на нова операционна система отнема ценно време, напълно е разбираемо да сте скептично настроени. За това ние направихме списък с предимствата и недостатъците на Дебиан. Той вероятно би помогнал да решите дали си заслужава или не. Надяваме се, че ще оцените откритостта и честността ни.

Как да получа копие на Дебиан?

Най-разпостранения метод за инсталиране на Дебиан е от компактдиск, който можете да закупите на цената на носителя от някой от многото търговци. Ако имате добра връзка можете да изтеглите и инсталирате Дебиан по Интернет.

За повече информация вижте страницата ни за изтегляне на Дебиан.

Не мога сам да конфигурирам системата. Къде мога да получа помощ?

Можете да получите помощ от документацията, достъпна както от нашия сайт, така и в пакети, които можете да инсталирате. Можете също така да се свържете с нас чрез пощенските списъци или IRC. Може дори да си наемете консултант.

За повече информация вижте разделите документация и поддръжка.

Кои все пак сте вие?

Дебиан се прави от почти хиляда разработчици, пръснати по цял свят, които отделят от свободното си време. Малко от тях са се срещали лице в лице. Основната комуникацията се осъществява чрез e-mail (например пощенските списъци на lists.debian.org) и IRC (канала #debian на irc.debian.org).

Проектът Дебиан има добре организирана структура. За повече информация относно вътрешната организация разгледайте раздела за разработчици.

Пълният списък на официалните членове на Дебиан е дистъпен на nm.debian.org, сайта за управление на членството в проекта. По-широк списък с хората, които са допринесли с нещо за проекта се намира на contributors.debian.org.

Кой използва Дебиан?

Въпреки че няма точни статистики (Дебиан не изисква от потребителите си да се регистрат), смята се, че Дебиан се използва от всякакви организации, малки и големи, както и от многохилядни индивидуални потребители. Прегледайте страницата Кой използва Дебиан? за списък от известни организации, които са изпратили кратко описание за това как и защо използват Дебиан.

Как започна всичко?

Проектът Дебиан е започнат през август 1993г. от Иан Мърдок (Ian Murdock) като нова дистрибуция, която да бъде разработвана открито, в духа на Linux и GNU. Основна цел на Дебиан е била внимателният и грижлив подбор на компоненти и технологии, които да работят добре заедно и възможността за лесна поддръжка. Всичко започва от една малка, сплотена група от хакери на свободен софтуер, която прогресивно нараства през годините, за да стане голяма, добре организирана общност от програмисти и потребители. За повече информация прочетете страницата с подробна история на Дебиан.

Тъй като много хора питат как се произнася Дебиан, отговорът е /ˈде-би-ан/. Произхожда от имената на създателя на Дебиан, Иан Мърдок и съпругата му Дебра.