Avertisment! Această traducere este prea veche, vă rugăm să vedeți originalul.

Despre Debian

Ce este Debian?

Debian este o asociație care a creat un sistem de operare (OS) free (liber) . Acest sistem pe care l-am creat se numește Debian GNU/Linux, sau, pe scurt, Debian

Un sistem de operare este un set de programe de bază și utilitare care permit computerului dumneavoastră să funcționeze. Nucleul unui sistem de operare este numit kernel. Nucleul este cel mai important program din computer, organizează și oferă funcții de bază și vă permite să lansați alte programe.

Debian folosește în momentul de față nucleul Linux sau nucleul FreeBSD. Linux a fost început de Linus Torvalds și este suportat de mii de programatori din toată lumea. FreeBSD este un sistem de operare care include un nucleu și alte programe.

Totuși se lucrează la aplicarea Debian și peste alte nuclee, în primul rând Hurd. Hurd este o colecție de servere care rulează pe un microkernel (ca Mach, de exemplu) ca să implementeze diferite proprietăți. Hurd este un program liber produs de proiectul GNU.

O mare parte a utilitarelor care vin cu sistemul de operare vin de la proiectul GNU; de unde și numele de GNU/Linux, GNU/kFreeBSD și GNU/Hurd. Aceste utilitare sunt de asemenea libere.

Bineînțeles, oamenii vor aplicații, programe de calculator care să-i ajute să obțină ceea ce au nevoie, de la editarea documentelor la desfășurarea unei afaceri, de la jucat jocuri la scrierea mai multor programe. Debian vine cu peste 59000 pachete (programe precompilate și îmbinate într-un format ușor de instalat în mașina dumneavoastră) — toate libere.

Sistemul de operare este ca un turn. La bază este nucleul. Peste nucleu sunt utilitarele de bază. Apoi sunt toate programele ce rulează în computer. La vârful turnului este Debian — care organizează și potrivește totul cu grijă astfel încât toate să funcționeze împreună.

Este în întregime „free” (gratuit)?

Este de mirare: de ce oamenii ar pierde ore din timpul lor să scrie programe, să le împacheteze cu grijă și apoi să le dea altora pe gratis? Răspunsul este variat, la fel ca și oamenii care contribuie. Unora le place să-i ajute pe alții. Mulți scriu programe ca să învețe mai mult despre computere. Din ce în ce mai mulți oameni caută modalități de evitare a prețurilor umflate ale programelor comerciale și non-GPL. O mulțime contribuie ca mulțumire pentru toate programele gratuite primite de la alții. Mulți din mediul academic crează programe libere ca să-și promoveze rezultate obținute în cercetare și implementarea lor pe scară largă. Firme ajută la menținerea programelor gratuite, astfel încât să aibă influență asupra direcției de dezvoltare -- nu există cale mai rapidă de a avea o funcție nouă decât dacă ți-o implementezi singur! Bineînțeles, pentru mulți dintre noi este distractiv.

Debian este atât de angajat față de software liber încât am crezut că ar fi util dacă acest angajament ar fi scris într-un document. Astfel s-a născut contractul social.

Deși Debian crede în software liber, sunt cazuri când unele persoane vor sau au nevoie să instaleze programe non-GPL în computerele lor. Debian suportă aceasta dacă este posibil. Există chiar un număr în creștere de pachete care nu fac decât să instaleze aplicații non-GPL în sisteme Debian.

Gratuit? Dar CD-urile/conexiunea internet costă!

Ați putea să vă întrebați: dacă programele sunt gratuite, de ce trebuie să plătesc pentru un CD? Mai întâi, nu trebuie să cumpărați un CD. Îl puteți descărca de pe internet și atunci aveți Debian fără nici o cheltuială.

Pe de altă parte, dacă cumpărați un CD, plătiți pentru timpul celui care a creat CD-ul, pentru prețul suportului (CD-ul în sine) și pentru risc (dacă nu se vând toate).

„Free” este folosit în sensul de libertate de a copia și distribui, nu în sensul de fără costuri (deși aceasta aduce în general o scădere a prețului). Pentru mai multe informații uitați-vă la la paginile web Free Software Foundation.

Cele mai multe programe costă peste 100 de dolari americani. Cum le puteți da pe nimic?

O întrebare mai bună este cum reușesc companiile să ceară așa de mult? Programele de calculator nu sunt ca și cum ai produce o mașină. Odată ce ai o copie a programului, costurile de producție pentru a obține un milion sunt foarte mici (este un bun motiv de ce Microsoft are atâtea miliarde la bancă).

Încercați să priviți altfel: dacă ați avea o cantitate infinită de nisip în curte, ați fi dispus să-l dați pe gratis. Totuși, ar fi prostesc să plătiți pentru un camion să-l ducă la altcineva. I-ați determina să vină să și-l ia singuri (echivalent cu descărcarea de pe internet) sau să plătească ei pe cineva să-l aducă la ușa lor (echivalent cu cumpărarea unui CD). Exact așa operează Debian și motivul pentru care cele mai multe CD-uri sunt atât de ieftine (cam 12 dolari în S.U.A. pentru 4 DVD-uri).

Debian nu realizează profituri din vânzarea de CD-uri. În același timp avem cheltuieli cum ar fi înregistrarea domeniului și echipamente. Vă rugăm să cumpărați de la unul din distribuitorii de CD-uri care donează o parte din vânzări către Debian.

Ce arhitecturi sunt suportate?

Debian va funcționa pe aproape orice computer personal, inclusiv modelele mai vechi. Fiecare nouă versiune suportă mai multe arhitecturi. Pentru o listă completă vedeți documentația pentru versiunea stabilă.

Aproape toate componentele uzuale sunt suportate. Pentru a avea siguranță că toate componentele conectate la calculatorul dumneavoastră sunt suportate, vă rugăm să verificați la Linux Hardware Compatibility HOWTO.

Sunt câteva companii care fac dificil suportul deoarece nu fac publice specificațiile componentelor produse. Chiar dacă aveți un driver comercial, puteți avea probleme în cazul în care compania dă faliment sau oprește suportul pentru driverul pe care îl aveți. Nu putem decât să vă recomandăm să cumpărați componente care sunt însoțite de drivere libere.

Caut mai multe informații.

Poate ar trebui să citiți FAQ - Întrebări frecvente.

Încă nu sunt convins.

Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, puteți încearca Debian. De când spațiul pe disc a devenit mai ieftin, probabil dispuneți de aproximativ 2GB. Dacă nu doriți sau nu aveți nevoie de interfață grafică, 600MB sunt deajuns. Debian se poate instala ușor pe acest spațiu disponibil și poate coexista cu sistemul de operare pe care îl aveți deja. Dacă ulterior veți avea nevoie de mai mult spațiu puteți să ștergeți unul din sistemele de operare (și după ce veți vedea puterea unui sistem Debian, suntem încrezători că nu va fi al nostru).

Cum încercarea unui nou sistem de operare va consuma din timpul dumneavoastră, este de înțeles că aveți rezerve. Pentru aceasta am compilat o listă pro și contra Debian. Aceasta ar trebui să vă ajute să vă decideți dacă merită. Sperăm să ne apreciați cinstea și franchețea.

Cum obțin Debian?

Metoda cea mai răspândită de instalare este de pe CD-uri care pot fi cumpărate de la unul din numeroșii noștri distribuitori. Dacă aveți o conexiune internet bună, puteți descărca și instala Debian prin internet.

Vedeți pagina despre cum să obțineți Debian pentru mai multe informații.

Dacă nu ați făcut-o încă, poate ați vrea acum să aruncați o primă privire la Linux Hardware Compatibility HOWTO.

Nu uitați să aruncați o privire la pachetele pe care le oferim (sperăm că nu veți fi intimidat de cantitatea mare).

Nu pot să instalez totul singur. Cum obțin suport pentru Debian?

Puteți citi documentația disponibilă pe situl web și în pachetele pe care le instalați pe sistemul dumneavoastră (în limba engleză). Ne puteți contacta prin listele de email sau prin IRC. Puteți chiar angaja un consultant să lucreze pentru dumneavoastră.

Vedeți paginile de documentație și suport pentru mai multe informații.

Dacă nu vă descurcați prea bine cu limba engleză, există liste de discuții în limba română, deși nu sunt specializate pe Debian. Puteți întreba însă orice referitor la Linux. Sunt destui utilizatori Debian care vă vor putea răspunde și la întrebări specifice. Încearcați: list RLUG, sau chiar lista traducătorilor de limba română Debian.

Totuși cine sunteți voi?

Debian este produs de peste o mie de dezvoltatori împrăștiați în toată lumea, care participă voluntar în timpul lor liber. Puțini dintre ei s-au întâlnit personal. Comunicarea se face primordial prin poștă electronică (liste de poștă electronică la lists.debian.org) și IRC (canalul #debian la irc.debian.org).

Proiectul Debian este o organizație bine structurată. Dacă vreți să știți cum arată Debian, mergeți la colțul programatorilor.

Cine folosește Debian?

Deși nu există statistici precise (deoarece Debian nu cere utilizatorilor să se înregistreze), exisța indicii clare că Debian este folosit de o gamă largă de organizații, mici și mari, precum și multe mii de utilizatori individuali. Vedeți pagina Cine folosește Debian pentru o listă de organizații importante care au trimis scurte descrieri despre cum și de ce folosesc Debian.

Cum a început totul?

Debian a fost pornit în August 1993 de Ian Murdock, ca o nouă distribuție deschisă, în spiritul Linux și GNU. Debian a fost destinat să fie asamblat cu grijă și conștiinciozitate și să fie întreținut și suportat cu grijă similară. A început ca un grup restrăns și programatori de programe libere și treptat a crescut devenind o comunitate mare, bine organizată de dezvoltatori și utilizatori. Vedeți istoria detaliată.

Deoarece mulți oameni au întrebat, Debian se pronunță ca în românește debian. Denumirea provine de la numele creatorului Debian, Ian Murdock, și soția lui Debra.