Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Emberek: kik vagyunk, mit csinálunk

Fejlesztők és közreműködők

A Debian szerte a világon több ezer, a saját idejét feláldozó önkéntes fejlesztő közreműködésével jött létre. Néhányan a fejlesztők közül már találkoztak személyesen. A kommunikáció elsődlegesen e-mail-en keresztül (a levelező listák megtalálhatóak a lists.debian.org oldalon) és IRC-n (#debian csatorna az irc.debian.org-on) zajlik

A hivatalos Debian fejlesztők listája megtalálható a nm.debian.org oldalon, ahol a tagságukat nyilvántartjuk. A közreműködők hosszabb listája megtalálható a contributors.debian.org oldalon.

A Debian Projekt gondosan szervezett struktúrával rendelkezik. A Debian belső felépítésével kapcsolatos további inforációkért ne habozz felkeresni a fejlesztők sarkát.

Hogy kezdődött ez az egész?

A Debian-t 1993-ban Ian Murdock indította, mint egy olyan új disztribúció, ami szabadon készül, a Linux és a GNU szellemében. A Debian-t gondosan és lelkiismeretesen szerették volna összerakni és hasonló módon karbantartni és támogatni. Szabad szoftver fejlesztők egy kicsi és jól szerevett csoportjaként indult és folyamatosan nőve fejlődött a fejlesztők és felhasználók jól szervezett közösségévé. Itt megtalálod a részletes történetet..

Mivel sokan kérdezték, a Debian így kell kiejteni: /ˈde.bi.ən/. A Debian létrehozójának, Ian Murdock-nak és feleségének, Debra-nak a nevéből jött létre.

A Debian-t támogató személyek és szervezetek

Nagyon sok ember és szervezet része a Debian közösségnek:

Ki használ Debian-t?

Habár pontos statisztika nem létezik (mivel a Debian nem kéri a felhasználókat, hogy regisztráljanak), elég erős bizonyítékok vannak, hogy a Debian széles körben használt kis és nagy szervezetek és több ezer személy által. Lásd a Ki használ Debian-t? oldalunkat a nagy horderejű cégek listájáért, akik röviden leírták, hogy hogyan és miért használnak Debian-t.