De mensen: wie we zijn, wat we doen

Ontwikkelaars en medewerkers

Debian wordt gemaakt door bijna duizend actieve ontwikkelaars, verspreid over de hele wereld, die als vrijwilliger meewerken in hun vrije tijd. Slechts weinig ontwikkelaars hebben elkaar persoonlijk ontmoet. Communicatie verloopt voornamelijk via e-mail (mailinglijsten op lists.debian.org) en IRC (#debian kanaal op irc.debian.org).

De volledige lijst van officiële leden van Debian is te vinden op nm.debian.org, waar het lidmaatschapsbeheer gebeurt. Een ruimere lijst van mensen die bijdragen aan Debian, vindt men op contributors.debian.org.

Het Debian Project heeft een zorgvuldig uitgebouwde organisatiestructuur. Voor meer informatie over hoe Debian er van binnenuit uitziet, kunt u eens rondkijken in de hoek voor ontwikkelaars.

Hoe is het allemaal begonnen?

Het Debian project werd in augustus 1993 gestart door Ian Murdock, als een nieuwe distributie die openlijk ontwikkeld zou worden, in de geest van Linux en GNU. Het was de bedoeling om Debian voorzichtig en zorgvuldig op te bouwen en het even goed te onderhouden en ondersteunen. Het begon als een kleine, hechte groep ontwikkelaars van Vrije Software en groeide geleidelijk uit tot een grote, goed georganiseerde gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers. Zie de gedetailleerde geschiedenis.

Omdat veel mensen er naar vragen: Debian wordt uitgesproken als /ˈde.bi.ən/. De naam is afgeleid van de naam van de initiatiefnemer van Debian, Ian Murdock, en van die van zijn vrouw, Debra.

Individuen en organisaties die Debian steunen

Veel andere individuen en organisaties maken deel uit van de Debian-gemeenschap:

Wie gebruikt Debian?

Hoewel er geen precieze statistieken beschikbaar zijn (omdat Debian niet vereist dat gebruikers zich registreren), is er duidelijk bewijs dat een grote verscheidenheid aan organisaties, groot en klein, Debian gebruikt, net als vele duizenden individuen. Op de pagina Wie gebruikt Debian? kunt u een overzicht vinden van bekende organisaties die Debian gebruiken en die ons een korte beschrijving hebben gegeven van hoe en waarom ze Debian gebruiken.