De mensen: wie we zijn en wat we doen

Hoe het allemaal begon

Het was augustus 1993 toen Ian Murdock begon te werken aan een nieuw besturingssysteem dat openlijk zou worden gemaakt, in de geest van Linux en GNU. Hij stuurde een open uitnodiging naar andere softwareontwikkelaars en vroeg hen om bij te dragen aan een softwaredistributie op basis van de toen nog relatief nieuwe Linux-kernel. Het was de bedoeling om Debian zorgvuldig en nauwgezet samen te stellen, en met dezelfde zorg te onderhouden en te ondersteunen, steunend op een open ontwerp, open bijdragen en met ondersteuning van de vrije-softwaregemeenschap.

Het begon als een kleine, hechte groep vrije-softwareontwikkelaars en groeide geleidelijk uit tot een grote, goed georganiseerde gemeenschap van ontwikkelaars, medewerkers en gebruikers.

Ontwikkelaars en medewerkers

Debian is een organisatie die volledig uit vrijwilligers bestaat. Meer dan duizend ontwikkelaars, verspreid over de hele wereld werken in hun vrije tijd aan Debian. Weinigen onder ons hebben elkaar persoonlijk ontmoet. In plaats daarvan communiceren we voornamelijk via e-mail (mailinglijsten op lists.debian.org) en IRC (kanaal #debian op irc.debian.org).

De volledige lijst van officiële leden van Debian is te vinden op nm.debian.org, en contributors.debian.org toont een lijst van alle medewerkers en teams die aan de Debian-distributie werken.

Het Debian Project heeft een zorgvuldig uitgebouwde organisatiestructuur. Voor meer informatie over hoe Debian er van binnenuit uitziet, kunt u eens rondkijken in de hoek voor ontwikkelaars.

Individuen en organisaties die Debian steunen

Naast ontwikkelaars en medewerkers zijn er nog vele andere individuen en organisaties die deel uitmaken van de Debian-gemeenschap:

Gebruikers van Debian

Debian wordt gebruikt door een grote verscheidenheid van organisaties, groot en klein, net als door vele duizenden individuen. Op onze pagina Wie gebruikt Debian? vindt u een lijst van educatieve, commerciële en non-profitorganisaties en overheidsinstellingen die een korte beschrijving hebben gegeven van hoe en waarom ze Debian gebruiken.