Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

A filozófiánk: hogyan csináljuk és miért csináljuk

Mi a Debian?

A Debian Project egyének egyesülete, akik közös egy ügyet hoztak létre a szabad operációs rendszer megalkotására. Az operációs rendszert, amit létrehoztunk, Debian-nak hívják.

Az operációs rendszer alavető porgramok és segédprogramok gyűjteménye, amik használható teszik a számítógépedet. Az operációs rendszer magja a kernel. A kernel a legalapvetőbb program a számítógépeden, alapvető háztartási munkákat végez és lehetővé teszi más programok elindítását.

A Debian jelenleg a Linux kernelt vagy a FreeBSD kernelt használja. A Linux egy szoftver, amit Linus Torvalds kezdett el és programozók ezrei támogatják szerte a világon. A FreeBSD egy operációs rendszer, ami tartalmazza a kernelt és más szoftvereket.

Azonban, dolgozunk azon, hogy más kernelekkel is kínáljuk a Debiant, elsősorban a Hurd-el. A Hurd szerverek gyűjteménye, amik a mikrokernelen futnak (mint a Mach), hogy megvalósítsanak különböző funkciókat. A Hurd szabad szoftver, amit a GNU projekt hozott létre.

Az alapvető eszközök nagy része, ami kitölti az operációs rendszert, a GNU projekttől származik; ennél fogva a neveik: GNU/Linux, GNU/kFreeBSD, és GNU/Hurd. Ezek az eszközök mind szabad szoftverek.

Természetesen, felhasználói programokat szeretnének: programok, amik segítenek nekik abban, hogy megtegyék, amit meg kell tenniük, dokumentumok szerkesztésétől kezdve, az üzlet működtetésén és játékokon át, egészen további szoftverek megírásáig. A Debian több, mint 59000 csomaggal (előre lefordított program, tetszetős köntösbe csomagolva, hogy könnyen telepíthesd a számítógépeden), csomagkezelővel (APT) és más segédprogramokkal érkezik, amik lehetővé teszik, hogy több ezer csomagot kezelhessünk több ezer számítógépen, olyan könnyen, mint ahogy egy alklamazást telepítünk. És ez mind szabad.

Ez kicsit olyan, mint egy torony. A kernel az alap. Azon vannak azok a szoftverek, amik működtetik a számítógéped. A torony csúcsán pedig a Debian — gondosan szervezve és összehangolva, szóval ez az egész együtt működik.

És ez mind szabad?

Ha a "szabad" szót használjuk, akkor a szoftverek szabadságára utalunk. Még többet olvashatsz arról, mire gondolunk a "szabad szoftverrel" és mit mond a Free Software Alapítvány erről a témáról.

Talán csodálkozol: miért töltenek emeberek órákat a saját idejükből azzal, hogy programokat írjanak, gondosan csomagolják őket és aztán tovább adják az egészet? A válaszok annyira sokfélék, mint az emberek, akik közreműködnek. Több és több ember keresi a módját, hogy ne kelljen kifizetnie a szoftverek felfújt árát. Sokan programokat írnak, hogy többet tudjanak a számítógépekről. Közreműködök egyre növekvő tömege köszönetként teszi az összes nagyszerű szabad szoftverért, amit másoktól kapott. Sokan az egyetemeken készítenek szabad szoftvereket, hogy a kutatásukban széleskörű segítséget kaphassanak. Vállalkozások segítenek karbantartani szabad szoftvereket, így beleszólhatnak a fejlődésükbe. -- nincs annál gyorsabb módja egy új funkció megalkotásának, minthogy megcsinálod magad! Természetesen, sokunk nagyon szórakoztatónak tartja.

A Debian nagyon elkötelezett a szabad szoftver iránt és azt gondoltuk, hasznos lenne, ha ez az elkötelezettség irásos dokumentumba lenne foglalva. Ígyhát, a Társadalmi Szerződésünk megszületett.

Habár a Debian hisz a szabad szoftverben, vannak helyzetek, amikor az emberek szerenének vagy muszáj, hogy nem-szabad szoftvert tegyenek a számítógépükre. Amikor csak lehetséges, a Debian támogatja ezt. Egyre több olyan csomag van, melynek egyetlen feladata nem-szabad szoftverek telepítése a Debian rendszerbe.

Hogy tud a közösség úgy működni, mint egy projekt?

A Debian szerte a világon több ezer, a saját idejét feláldozó önkéntes fejlesztő közreműködésével jött létre. Néhányan a fejlesztők közül már találkoztak személyesen. A kommunikáció elsődlegesen e-mail-en keresztül (a levelező listák megtalálhatóak a lists.debian.org oldalon) és IRC-n (#debian csatorna az irc.debian.org-on) zajlik

A Debian Projekt gondosan szervezett struktúrával rendelkezik. A Debian belső felépítésével kapcsolatos további inforációkért ne habozz felkeresni a fejlesztők sarkát.

A közösség működését bemutató legfőbb dokumentumok a következők:

Mindez hogyan kezdődött?

A Debian-t 1993-ban Ian Murdock indította, mint egy olyan új disztribúció, ami szabadon készül, a Linux és a GNU szellemében. A Debian-t gondosan és lelkiismeretesen szerették volna összerakni és hasonló módon karbantartni és támogatni. Szabad szoftver fejlesztők egy kicsi és jól szerevett csoportjaként indult és folyamatosan nőve fejlődött a fejlesztők és felhasználók jól szervezett közösségévé. Itt megtalálod a részletes történetet.

Mivel sokan kérdezték, a Debian így kell kiejteni: /ˈde.bi.ən/. A Debian létrehozójának, Ian Murdock-nak és feleségének, Debra-nak a nevéből jött létre.