Onze filosofie: waarom we het doen en hoe we het doen

WAT is Debian?

Het Debian-project is een vereniging van individuen die zich als gemeenschappelijk doel hebben gesteld om een vrij besturingssysteem te maken. Dit door ons gecreëerd besturingssysteem heet Debian.

Een besturingssysteem is de verzameling basisprogramma's en hulpprogramma's die zorgen dat uw computer werkt. De kern van een besturingssysteem is de kernel. De kernel is het meest fundamentele programma op de computer en doet de basishuishouding en laat u andere programma's starten.

Debian-systemen gebruiken momenteel de Linux-kernel of de FreeBSD-kernel. Linux is een stuk software dat is gestart door Linus Torvalds en wordt ondersteund door duizenden programmeurs over de hele wereld. FreeBSD is een besturingssysteem met een kernel en andere software.

Er wordt echter gewerkt aan het beschikbaar stellen van Debian voor andere kernels, in de eerste plaats voor de Hurd. De Hurd is een verzameling servers die bovenop een microkernel (zoals Mach) draaien om verschillende functies te implementeren. De Hurd is door het GNU-project geproduceerde vrije software.

Een groot deel van de basishulpmiddelen die het besturingssysteem vervolledigen, komen uit het GNU-project, vandaar de benamingen GNU/Linux, GNU/kFreeBSD en GNU/Hurd. Ook deze hulpmiddelen zijn vrij.

Wat mensen willen is natuurlijk toepassingssoftware: programma's die hen helpen om gedaan te krijgen wat ze willen doen, van het bewerken van documenten over het beheren van een bedrijf tot het spelen van spelletjes of het schrijven van meer software. Debian wordt geleverd met meer dan 59000 pakketten (voorgecompileerde software die gebundeld is in een mooi formaat voor een eenvoudige installatie op uw machine), een programma voor pakketbeheer (APT) en andere hulpprogramma's die het mogelijk maken om duizenden pakketten op duizenden computers net zo gemakkelijk te beheren als het installeren van één enkele applicatie. En dat allemaal vrij.

Het is een beetje als een toren. Aan de basis is de kernel. Daarbovenop komt al het basisgereedschap. Vervolgens komt alle software die u op de computer gebruikt. Bovenaan de toren bevindt zich Debian — alles zorgvuldig aan het organiseren en aan het inpassen zodat het allemaal samenwerkt.

Alles is vrij beschikbaar?

Als we het woord "vrij" ("free" in het Engels, wat zowel voor vrij als voor gratis/vrij beschikbaar kan gebruikt worden) gebruiken, bedoelen we de vrijheid van software. U kunt meer lezen over what we mean by "vrije software" en wat de Free Software Foundation over dat onderwerp zegt.

Misschien vraagt u zich af: waarom investeren mensen uren van hun eigen tijd in het schrijven en zorgvuldig verpakken van software, om deze vervolgens weg te geven? De antwoorden zijn zo verschillend als de mensen die bijdragen leveren. Sommigen zijn graag behulpzaam. Velen schrijven programma’s om meer te leren over computers. Steeds meer mensen zoeken naar manieren om de opgeblazen prijs van software te vermijden. Een groeiende groep helpt mee als dank voor al de prachtige vrije software die ze van anderen hebben gekregen. Velen in de academische wereld maken vrije software om het gebruik van de resultaten van hun onderzoek op grotere schaal te bevorderen. Bedrijven helpen met het onderhouden van vrije software om inspraak te hebben in de verdere ontwikkeling ervan -- er is geen snellere manier om een nieuwe functie te verkrijgen dan die zelf te implementeren! En natuurlijk zijn er velen onder ons die het gewoon leuk vinden.

Debian is zo toegewijd aan vrije software dat het ons nuttig leek om deze toewijding te formaliseren in een schriftelijk document. Zo is ons Sociale Contract geboren.

Hoewel Debian gelooft in vrije software, zijn er gevallen waarin mensen niet-vrije software op hun computer willen of moeten gebruiken. Waar mogelijk ondersteunt Debian dit. Er is een groeiend aantal pakketten die als enige taak hebben om niet-vrije software te installeren op een Debian systeem.

Hoe werkt de gemeenschap als project?

Debian wordt gemaakt door bijna duizend actieve ontwikkelaars, verspreid over de hele wereld, die als vrijwilliger meewerken in hun vrije tijd. Slechts weinig ontwikkelaars hebben elkaar persoonlijk ontmoet. Communicatie verloopt voornamelijk via e-mail (mailinglijsten op lists.debian.org) en IRC (#debian kanaal op irc.debian.org).

Het Debian Project heeft een zorgvuldig uitgebouwde organisatiestructuur. Voor meer informatie over hoe Debian er van binnenuit uitziet, kunt u eens rondkijken in de hoek voor ontwikkelaars.

De belangrijkste documenten waarin wordt uitgelegd hoe de gemeenschap werkt, zijn de volgende:

Hoe is het allemaal begonnen?

Het Debian project werd in augustus 1993 gestart door Ian Murdock, als een nieuwe distributie die openlijk ontwikkeld zou worden, in de geest van Linux en GNU. Het was de bedoeling om Debian voorzichtig en zorgvuldig op te bouwen en het even goed te onderhouden en ondersteunen. Het begon als een kleine, hechte groep ontwikkelaars van Vrije Software en groeide geleidelijk uit tot een grote, goed georganiseerde gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers. Zie de gedetailleerde geschiedenis.

Omdat veel mensen er naar vragen: Debian wordt uitgesproken als /ˈde.bi.ən/. De naam is afgeleid van de naam van de initiatiefnemer van Debian, Ian Murdock, en van die van zijn vrouw, Debra.