Onze filosofie: waarom we het doen en hoe we het doen

Onze Missie: Een vrij besturingssysteem maken

Het Debian-project is een vereniging van individuen die een gemeenschappelijk doel nastreven: wij willen een vrij besturingssysteem maken dat vrij beschikbaar is voor iedereen. Welnu, wanneer we het woord "vrij" gebruiken, hebben we het niet over geld, maar over software-vrijheid.

Misschien vraagt u zich af waarom zoveel mensen ervoor kiezen om vele uren van hun eigen tijd te besteden aan het schrijven van software, deze zorgvuldig te verpakken en te onderhouden, om dit vervolgens allemaal weg te geven zonder er geld voor te vragen. Welnu, er zijn genoeg redenen, hier zijn er enkele:

Hoewel wij geloven in vrije software, respecteren wij dat mensen soms niet-vrije software op hun machines moeten installeren - of ze dat nu willen of niet. We hebben besloten om deze gebruikers waar mogelijk te ondersteunen. Er is een groeiend aantal pakketten dat niet-vrije software installeert op een Debian systeem.

Onze waarden: hoe de gemeenschap werkt

Het Debian-project heeft meer dan duizend actieve ontwikkelaars en medewerkers, verspreid over de wereld. Een project van deze omvang heeft een zorgvuldig uitgewerkte organisatiestructuur nodig. Dus, als u zich afvraagt hoe het Debian-project werkt en of de Debian-gemeenschap regels en richtlijnen heeft, bekijk dan eens de volgende verklaringen:

 • De statuten van Debian:
  Dit document beschrijft de organisatiestructuur en legt uit hoe het Debian-project formele beslissingen neemt.
 • Het sociaal contract en de richtlijnen voor vrije software:
  Het sociaal contract van Debian en de richtlijnen voor vrije software (Debian Free Software Guidelines - DFSG) als een onderdeel van dit contract, beschrijven onze toewijding aan vrije software en de aan vrije-softwaregemeenschap.
 • De diversiteitsverklaring:
  Het Debian-project verwelkomt iedereen en moedigt iedereen aan om mee te werken, ongeacht hoe u zichzelf identificeert of hoe anderen u zien.
 • De gedragscode:
  Wij hebben een gedragscode aangenomen voor wie deelneemt aan onze mailinglijsten, IRC-kanalen, enz.
 • De referentiehandleiding voor ontwikkelaars:
  Dit document geeft een overzicht van de aanbevolen procedures en de beschikbare bronnen voor ontwikkelaars en onderhouders van Debian.
 • Het beleidshandboek van Debian:
  Een handleiding die de beleidsvereisten voor de Debian-distributie beschrijft, bijv. de structuur en inhoud van het Debian-archief, technische vereisten waaraan elk pakket moet voldoen om te worden opgenomen, enz.