Pažnja! Ovaj prijevod je jako zastario, molimo pogledajte original.

Informacije o tome kako koristiti Debian pretraživački uređaj

Debian pretraživački uređaj na https://search.debian.org/ podržava različite vrste pretraživanja, ovisno o tome što biste željeli učiniti.

Jednostavna potraga

Najjednostavniji način je upisati jednu riječ u polje za pretraživanje i pritisnuti enter (ili kliknuti na dugme Pretraživanje). Pretraživački uređaj će tada vratiti sve stranice na web poslužitelju koje sadrže tu riječ. Ovo će vam dati dobre rezultate prilično često.

Sljedeći, viši nivo jest potraga za više od jedne riječi. Imate izbor:

pretraga za svim riječima
koja će vratiti stranice koje imaju sve riječi koje ste upisali
pretraga za bilo kojom od riječi
koja će vratiti stranice koje imaju bilo koju od riječi koje ste upisali

Booleova potraga

Ako jednostavna potraga nije dovoljna, onda bi booleova mogla `upaliti' za vas. Imate izbor: and (i), or (ili), not (ne) i kombinaciju ovih triju.

& - logički I će vratiti rezultate gdje su obje riječi na stranici. Naprimjer, "gcc & patch" će naći sve URL-ove koji sadrže i "gcc" i "patch".

| - logički ILI će vratiti rezultate gdje je bilo koja od riječi na stranici. Naprimjer, "gcc | patch" će naći sve URL-ove koji sadrže "gcc" ili "patch".

~ - logički NE isključuje riječ iz rezultata. Ovo ćete obično koristiti s logičkim I ( & ) jer on miče rezultate iz popisa. Naprimjer, "gcc & ~patch" će naći sve URL-ove koji sadrže "gcc" a koji ne sadrže "patch". Traženje samo "~patch" neće vratiti ništa jer ste tako tražili ništa, što vraća ništa, i onda maknuli stranice koje sadrže riječ "patch" iz praznog popisa, što naravno opet vraća ništa.

() - grupiranje dodaje još više kompleksnosti jer sad možete grupirati logičke blokove. Naprimjer, "(gcc | make) & ~patch" će naći sve URL-ove koji sadrže "gcc" ili "make" ali ne sadrže "patch".