Защо да предпочетете Дебиан

Има много причини да изберете Дебиан за операционна система като потребители, разработчици или в корпоративна среда. Повечето потребители оценяват стабилността на системата и гладкия процес на обновяване на пакетите и цялата дистрибуция. Дебиан е широко разпространена сред разработчиците на софтуер и хардуер заради големия набор от поддържани архитектури и устройства, наличието на публична система за проследяване на проблемите и други удобни инструменто. За корпоративните потребители има допълнителни ползи като издания с удължена поддръжка и облачни инсталации.

Дебиан за потребители

Дебиан е свободен софтуер.
Дебиан се прави със свободен софтуер с отворен код и винаги ще бъде 100% свободна. Свободна за използване, промяна и разпространение. Това е главното, което обещаваме на нашите потребители. Освен това е и безплатна.
Дебиан е стабилна и сигурна.
Дебиан е операционна система, базирана на Линукс и предназначена за широк кръг устройства - преносими, настолни компютри и сървъри. Всеки софтуерен пакет идва с подходящи настройки по подразбиране и редовни обновления по сигурността.
Поддръжка на широк набор от хардуер.
Поддръжката на по-голямата част от хардуера е вградена в ядрото Линукс, което автоматично я прави налична за Дебиан. Възможна е и работа със затворени драйвери, когато няма работещ свободен аналог.
Гъвкаво инсталиране.
Нашето Живо CD е за всички, които искат да опитат Дебиан преди да я инсталират. Включен е и инсталатора Calamares, чрез който може лесно да се инсталира Дебиан от живата система. По-опитните потребители могат да използват стандартния инсталатор, който предлага повече възможности за фина настройка и автоматично инсталиране по мрежата.
Лесно обновяване
Много е лесно да поддържате оперрационната система актуална, независимо дали обновявате цялата система или индивидуални пакети.
Дебиан е в основата на много други дистрибуции.
Много от най-популярните дистрибуции на Линукс като Ubuntu, Knoppix, PureOS, и Tails са базирани на Дебиан. Предоставяме всички необходими инструменти за разширяване на софтуерните пакети от архива с допълнителни пакети, покриващи специфични нужди.
Дебиан е общност.
Всеки може да стане част от общността; не е нужно да сте програмист или системен администратор. Дебиан има демократична структура на управление. Понеже всчки членове на Дебиан имат равни права, не е възможно поемането на контрола от една компания. Нашите членове се простират в 60 страни, а инсталаторът е преведен на повече от 80 езика.

За разработчици

Множество хардуерни архитектури
Дебиан поддържа дълъг списък от процесорни архитектури, включително amd64, i386, няколко варианта на ARM и MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z и RISC-V. Дебиан е достъпна и за специализирани архитектури.
IoT и вграждане.
Дебиан поддържа широк набор от малки устройства като Raspberry Pi, варианти на QNAP, мобилни устройства, домашни мрежови рутери и множество едноплаткови компютри.
Огромен набор от софтуерни пакети
Дебиан съдържа голям брой пакети (към момента в стабилното издание има 59000 пакета) във формат deb.
Избор на издание
Освен стабилното издание, имате достъп до по-нови версии на софтуера в тестовото и нестабилното издания.
Отворена система за следене на грешките
Системата за проследяване на проблеми на Дебиан е достъпна за всички. Ние не се опитваме да крием проблемите в софтуера и всеки може да докладва за проблем или да се включи в дискусиите.
Специализирани политики и инструменти
Дебиан предлага висококачествен софтуер. За да научите повече за нашите стандарти, прочетете за политиките, които описват техническите изисквания към пакетите в дистрибуцията. Системата за следене на интеграцията използва Autopkgtest (тестване на инсталираните пакети), Piuparts (тестване на инсталирането, обновяването и премахването на пакети) и Lintian (автоматични проверки на пакетите за несъответствия и грешки).

Корпоративни среди

Надеждност.
Ежедневно Дебиан доказва стабилността си по целия свят — от единични преносими компютри до супер-компютри, стокови борси и автомобилната индустрия. Висока е популярността в академичния свят, сред научните среди и в публичния сектор.
Експертиза.
Отговорниците на пакетите не просто се грижат за интеграцията и обновяването. Те често са експерти в работата със софтуера и допринасят директно за неговото развитие.
Сигурност.
Дебиан предоставя поддръжка на сигурността в стабилните си издания. Системата за следене на проблемите в сигурността се използва от множество други дистрибуции и изследователи.
Дългосрочна поддръжка.
Безплатната дългосрочна поддръжка удължава живота на стабилното издание до минимум 5 години. В допълнение, инициативата Разширена дългосрочна поддръжка удължава този срок за ограничен набор пакети.
Облачни платформи.
Предлагат се официални образи за всички големи облачни платформи. Предлагаме инструменти и готови настройки за създаване на специализирани облачни инсталации. Дебиан работи във виртуални машини и контейнери.