Push-spiegelen

Push-spiegelen (push mirroring) is een vorm van spiegelen die de tijd minimaliseert die nodig is voordat wijzigingen in het archief de spiegelservers bereiken. De hoofdserver gebruikt een triggermechanisme om de client-spiegelserver onmiddellijk te informeren dat deze moet worden bijgewerkt.

Push-spiegelen kost meer moeite om op te zetten omdat de beheerders van de bovenstroomse en de benedenstroomse spiegelserver informatie moeten uitwisselen. Het voordeel is dat de bovenstroomse spiegelserver het spiegelingsproces onmiddellijk start nadat zijn archief is bijgewerkt. Hierdoor kunnen wijzigingen in het archief zich snel verspreiden.

Toelichting bij de methode

Het triggeren gebeurt met behulp van ssh. De pushende server meldt zich via ssh aan bij het spiegelserveraccount van de gepushte server met behulp van authenticatie via een publieke sleutel. De sleutel is zo ingesteld dat deze actie alleen een mirror run kan activeren, geen andere commando's. De gepushte server voert dan zoals gebruikelijk ftpsync uit om het archief bij te werken met rsync.
Het uitwisselen van publieke sleutels en het verlenen van een mogelijke toegang tot begrensde rsync-servers vereist een coördinatie tussen de operator van een spiegelserver en diens bovenstroomse bron.

Een spiegelserver opzetten als push-client

Om een push-client te worden voor het FTP-archief, moet u spiegelen instellen met onze standaard ftpsync scriptset.
Zodra dat werkt, voegt u de publieke ssh-sleutel van uw bovenstroomse spiegelserver toe aan uw ~<gebruiker>/.ssh/authorized_keys met de restrictie command="~/bin/ftpsync. (Mogelijk heeft u ftpsync in een andere map staan; pas dit dan daaraan aan.)

Sites die als primaire push-clients fungeren

Primaire push-client-spiegelservers, ook wel Tier-1 spiegelservers genoemd, zijn de push-client-spiegelservers die rechtstreeks synchroniseren vanaf het interne syncproxy-netwerk van Debian.

Als uw site zeer goed verbonden is (zowel een zeer goede bandbreedte als goed verbonden met de belangrijkste backbones) en u bent bereid om andere sites te laten spiegelen vanaf uw site, dan kunt u ons dat laten weten zodat we u als push-spiegelserver in overweging kunnen nemen. Neem contact op met het spiegelserverteam van Debian voor meer informatie over de opzet. Merk echter op dat we niet alle verzoeken om een primaire push-spiegelserver te worden kunnen accepteren, omdat we al een behoorlijk aantal Tier-1 spiegelservers hebben.

Een push-spiegelserver opzetten

Gezien het grote aantal spiegelservers en de omvang van het Debian-archief, is het niet haalbaar om alle spiegelservers de interne syncproxy's van Debian te laten gebruiken als bovenstroomse bron voor Debian. Het is veel efficiënter als de belasting wordt verdeeld over een aantal push-spiegelservers die over de hele wereld verspreid zijn.

Daarom zijn een aantal primaire push-clientsites op hun beurt push-servers voor hun benedenstroomse clients. Als u uw site wilt configureren als een push-server voor uw benedenstroomse sites, raadpleeg dan de informatie over het instellen van een push-server.