Debian Weekly News - 22 februari 1999
Välkommen till den åttonde utgåvan av Debian Weekly News, ett nyhetsbrev för Debianutvecklare.
Nu finns det en version av Debian översatt till italienska. PROSA Debian baseras på slink och säljs tillsammans med boken ”Athena Linux”. För mer information, se kungörelsen.
Linuxpower intervjuade Wichert Akkerman. Helt klart läsvärt.
Bruce Perens håller på att
ändra sig från att stöda termen ”Öppen källkod”
(eng. open source), för att återvända till att förorda
”fri programvara” (eng. free software).
”’Öppen källkod’ har tagit bort betoningen på hur
nödvändigt friheten är för fri programvara.
Det är dags att vi rättar till det.
”
Månadens Linux Journal innehåller tre Debianrelaterade artiklar. En är om Linux Router Project, en på Debian baserad minidistribution. Den andra beskriver ARGO, en autonom bil styrd av en dator körandes Debian, och den sista, skriven av Debianutvecklaren Andrew Feinberg, är en generell artikel om Linux på en high school. Debian verkar ha en hyfsad tradition bland utvecklare i high-school-åldern..
Någon föreslog en Debiandistribution baserad på FreeBSD, vilket ledde till en ansenlig debatt. De flesta som uttryckte sitt samtycke baserade sin åsikt på argumentet att det borde finnas Debiandistributioner för så många varianter av öppen källkods-UNIXar som möjligt, något som motargumenterades med att detta drastiskt skulle öka arbetsbelastningen för pakettillverkarna.
Den sista testversionen av X-paketen finns nu tillgängliga, och alla som kan bör testa dem. Dessutom finns nu X 3.3.3.1 i paketform, trots att de ännu inte är en del av distributionen. På tal om X har förslaget om att en fråga skulle ställas under xterm-installationen, efter vilken terminaltyp som ska förväljas återkommit, något som vore trevligt för folk i heterogena miljöer, och som därför föredrar xterm framför xterm-debian, trots dess nackdelar. För de som intresserade finns resonemangen om varför xterm-debian är den förvalda terminaltypen i slutet av Brandens X Strike Force-sida.
Om du undrar var alla .deb:ar för arm-arkitekturen har tagit vägen så har samtliga tagits bort från arkivet. Arm-anpassningsprojektet är inte längre binärkompatibel med de .deb-filerna, och har därför tagit bort dem allihop och börjat bygga nya.
Brian May har skrivit ett antal Perlskript för att konfigurera och underhålla NFS-avbildningar för disklösa klienter, och har frågat om de kan inkluderas i Debiandistributionen. Det finns några problem som måste lösas, exempelvis hur man jämför två paket för att hitta uppgraderingar, och hur man räknar modulberoenden när /lib/modules är monterat skrivskyddat.
Javier Fdz-Sanguino Peña har skrivit en artikel om Slink till Open Resources och söker kommentarer. Bland annat diskuterar artikeln de problem som distributionen var tvungen att överkomma, och några problem som uppstod vid uppgraderingen av gcc-kompilatorn.
Vad gäller säkerhetshål har det varit fullt upp under veckan:
- Debian 2.0r5 har släppts, innehållet är primärt säkerhetsrättningar, men inkluderar även några andra felrättningar.
- En ny version av mutt som fixar mailcap-säkerhetshålet har släppts. Detta är dock inte det sista vi ser av det säkerhetshålet, pine och andra e-postprogramvaror kan fortfarande vara sårbara. Det arbetas på en mer generell rättning för mailcap.
- Ett buffertspillprogram i lsof är rättat.
- Ett trivialt sätt att få rootbehörighet hittades i eterm och fixades fort. Det påverkade bara potato.
- wget-versionen i slink och potato har ett problem med att det försöker chmod:a symboliska länkar som lätt kan utnyttjas, detta har fixats.
- Även zgv har ett säkerhetshål, säkra källor säger att fixen finns i Incoming.
Det är alltid trevligt att för omväxlings skull träffa andra Debianutvecklare ansikte mot ansikte, något det har förekommit flera möjligheter till på sistone.
- Nio utvecklare, bland andra Wichert Akkerman, Enrique Zanardi, och nästan alla utvecklare i .nl möttes i Amsterdam på middag förra veckan.
-
Den 6 februari var det en Debiansammankomst i San Fransisco.
Ian Jackson och Dale Scheetz var där, och flera lokala Debianutvecklare
och många användare dök upp på ett improviserat möte, kallat det
”
Första Debian User Group-mötet någonsin
”, med omkring 17 personer närvarande totalt. Några sammanfattningar av evenemanget finns här.
Nästa stora chans att möta utvecklarkollegor är på LinuxWorld Expo nästa vecka, i Debians monter.
Nya paket som lagts till Debian denna vecka är bland andra:
- synaptics, ett konfigurationsverktyg för Synaptics TouchPad.
- gnome-metatris, en gnome-tetris.
- gtick, gtk-baserad metronom.
- En icecast-server och -klient.
- midentd, en identd-ersättning med stöd för maskering.
- Dessutom finns ett paket med säkerhetsskannern satan i Incoming.
Hjälp sökes:
- Havoc Pennington kommer inte att kunna arbeta på gnome-apt på ett tag. Han har en lista över små, åtskilda uppgifter som andra kan hjälpa till med under tiden.
Servernyheter
- Ett arkiv över alla gamla versioner av Debian funns nu tillgängligt. För vissa av de äldre versionerna finns bara källkod tillgängligt.
Uppföljningar till tidigare nyheter:
- Daniel Burrows skrev ett skript som automatiskt översätter Windowmaker-teman till .deb-filer. Frozen Rose skrev om ett liknande skript, såväl som en GTK-tema-till-deb-konverterare. Dessa kommer så småningom att dyka upp som paket.
Tack till veckans bidragslämnare: Michael Dahlberg och Brandon Mitchell.
För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.
Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.
Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Joey Hess.
Det översattes av Peter Karlsson.