Notícies setmanals de Debian - 30 de juliol de 2002

Benvinguts al vint-i-nové número d'enguany de les DWN, el butlletí de notícies per a la comunitat de Debian. Si alguna vegada us heu preguntat com podríeu financiar el desenvolupament del Programari Lliure, mireu-vos el que en Drew Scott Daniels ens envia. També podeu veure la excel·lent tasca en el Regne Unit, on recentment s'ha fomentat una política per a usar el Programari Lliure en el govern britànic.

Nou howto per a Jigdo. Aquesta setmana hem descobert que en Peter Jay Salzman habia escrit un Debian Jigdo mini-Howto que recentment fou afegit al projecte de documentació de Linux. Aconseguir les ISO de Debian sempre ha estat un procés dolorós, lent i supremament ineficaç. Jidgo és una nova utilitat per a obtindre les imatges iso de Debian d'una manera fàcil, ràpida i extremadament eficaç. Aquest HOWTO descriu perquè hauríeu d'usar jigdo, així com una petita explicació de com funciona i de com s'empra per a actualitzar imatges iso de Debian.

La política per a les versions puntuals de Woody. A diversos desenvolupadors els agradaria que els afegir afegir nous paquets i actualitzacions (dels paquets que mantenen) a la recent distribució stable de Debian. Afegir nous paquets i actualitzacions a l'atzar dins de la distribució stable anularia tota la idea d'aconseguir el llançament d'una distribució stable, tal i com ens explica en Joey. De manera que, es seguirà usant la mateixa política per a les versions puntuals de Woody.

Gnome2 per a Woody. En Gustavo Noronha Silva ha anunciat el backporting de Gnome2 per a Woody. Per a instal·lar els seus paquets, tindreu que afegir la línia deb http://gluck.debian.org/~kov/debian woody gnome2 al vostre /etc/apt/sources.list. Aquest backporting també disposa d'algunes aplicacions. Aquí estan les captures de pantalla de gdm2 i Gnome2.

Una revisió del procés de llançament. L'Anthony Towns escriu una revisió a sobre del procés del llançament de woody. Ell va fer un petit resum de la bitàcola del llançament i va anotar els punts que bloquejaven el procediment: els sis mesos de retard abans d'intentar el llançament, els dotze mesos de desenvolupament de boot-floppies, el fet de que els Cd no estiguessin llestos a temps i les notícies d'última hora de que la seguretat no estava a punt. La seva wishlist per a sarge inclou menys temps perdut, millor comunicació i transparència, a més d'una distribució testing quer es mantingui permanentment en un estat de llançament.

Es necessita ajuda amb els errors de GIMP. En Martin Michlmayr investiga els informes d'error contra els paquets GIMP 1.0 i 1.1. En el seu dia tots dos foren trets amb Debian, però encara hi han diversos informes d'error oberts. En Martin està cercant a algú que disposi d'una mica de temps i que conegui el GIMP per a pasar-li aquests informes d'error i tancar-los amb un missatge adequat si ja estan arreglats en el 1.2 o reasignar-los al paquet corresponent de gimp1.2.

Solventar el problema de libpng. En Marcelo Magallon investiga la situació de libpng versions 2 i 3, així com també llista els paquets de desenvolupament que depenen de la versió més antiga d'aquesta biblioteca. En Junichi Uekawa va proposar una actualització de les adreces per a les biblioteques que depenen del paquet antic. Tot i així hi ha gent que difereix sobre la necessitat de canviar el SONAME de les biblioteques quan es canvia la versió de la dependència d'una biblioteca.

Es suspèn el suport per a Linux 2.0 en Glibc. En Ben Collins anuncia que suspendrà el suport dels nuclis Linux anteriors al 2.2.0 en el pròxim llançament de glibc per a Debian unstable. Aquest canvi sols afectarà a les arquitectures i386 i m68k. Totes les altres ja estan en aquesta situació per defecte. Això vol dir que si teniu una màquina que executi un nucli 2.0.X i Debian unstable, llavors fora millor que estigueu en Woody o que actualitzeu el nucli.

Status del debian-installer. En Tollef Fog Heen va escriure un informe de l'estat del que es suposa que serà el nou instal·lador per a sarge. En Tollef en liderarà el desenvolupament i diu que ja funciona per als usuaris de i386 si els dius quins botons han de prèmer. L' Anthony Towns va afegir algunes petites notes interessants. Per als que desitgin probar-lo, aquí estan les instruccions passa a passa per a construir el sistema.

Futur manteniment de glibc. En Ben Collins anuncia que ha copiat la part de Debian del paquet glibc en el CVS. Per a usar-lo, també necessitareu el tarball original glibc_2.2.5.orig.tar.gz de l'arxiu. Els missatges de bitàcola dels commits del codi són enviats a la llista debian-glibc per tal de que la gent estigui al dia.

Perl 5.8.0. En Raphaël Hertzog ens reporta el llançament de Perl 5.8.0 i que altra vegada tenen una incompatibilitat amb els mòduls binaris. Amb Debian en constant creixement això afecta a més paquets que la última vegada. En Brendan O'Dea, l'actual mantenidor de Perl, intenta fer una àrea d'esbarjo en el seu directori home de people.debian.org que hauria d'ajudar a una suau transició. Per tal d'accelerar aquest esforç, s'està discutint fer pujades per desenvolupadors que no són els mantenedors (NMU).

Resurrecció de SuperH. Sembla que la gent de Debian SuperH vol reviure aquest port i afegir-hi quatre noves arquitectures. En Takeshi Yaegashi (八重樫剛史) va demanar la creació de directoris binaris per a les arquitectures sh3, sh4, sh3eb i sh4eb. Encara hi ha una discussió sobre de la incompatibilitat entre SH3 i SH4.

Cessar /usr/doc/. En Joey Hess es pregunta el que pensen els altres desenvolupadors sobre si el tragués el codi en debhelper que fa que els scripts postinst gestionin els enllaços a /usr/doc. En Joey afegeix que posats a recompilar tots els paquets per la transició a gcc 3.0, perdrem els enllaços en /usr/doc una cosa essencial per a alliberar-nos. D'altra manera, l'Adam Heath s'objecta a aquesta proposta per tal de mantindre la compatibilitat cap a enradera.

Actualitzacions de seguretat. Ja ho sabeu. Si us plau, si teniu cap d'aquests paquets instal·lats, assegureu-vos que teniu els vostres sistemes actualitzats.

Paquets nous o dignes d'ésser esmentats. S'han afegit darrerament els següents paquets a l'arxiu de Debian o contenen importants actualitzacions.

Paquets orfes. Aquesta setmana han quedat 15 paquets orfes i requereixen d'un nou mantenidor. Això fa un total de 97 paquets orfes. Moltes gràcies als anteriors mantenidors per contribuir amb la comunitat del Programari Lliure. Si us plau, vegeu les pàgines WNPP per a la llista completa, i si us plau si preteneu adoptar algun paquet afegiu una nota a l'informe d'error i canvieu-ne el títol amb ITA:

Heu vist res d'interessant? Si us plau envieu-nos una nota sempre que observeu alguna cosa significativa que penseu hauria de ser inclosa en les DWN. Desafortunadament, nosaltres no podem veure-ho tot. Per descomptat també estem agraïts pels articles totalment escrits per escriptors voluntaris. Si us plau mireu-vos la pàgina de contribucions. Esperarem tot treballant a rebre el vostre correu en dwn@debian.org.


Per a rebre aquest butlletí setmanal en la vostra bústia, subscriviu-vos a la llista de correu debian-news.

Els números anteriors d'aquest butlletí estan disponibles.

Els editors d'aquest número de les notícies setmanals de Debian són Yooseong Yang and Martin 'Joey' Schulze.