Debian Weekly News - 8 oktober 2002
Välkommen till årets 39:e utgåva av DWN, veckonyhetsbrevet för Debianfolk. Den här veckan har vi med glädje med två artiklar av både Matt Black och Richard Wale. Ny när Free Standards Group har släppt specifikationen för Linux Standard Base 1.2 (LSB) söker de vad som saknas från den, vilket troligen även påverkar Debian.
OpenSSL med processoroptimering.
Christoph Martin
tillkännagav att han sänt in nya paket för OpenSSL-biblioteket.
Den nya versionen utnyttjar att programmet för att ladda delade bibliotek kan
hantera specialkataloger beroende på processorarkitektur.
Optimeringar är för tillfälligt tillgängliga för i486, i586, i686, sparc-v8,
sparc-v9, alpha-ev4 och alpha-ev5.
För detaljer, se filen README.optimizations
i
/usr/share/doc/openssl/
.
Problematisk BitKeeperlicens.
Branden Robinson
påpekade att några av oss kan ha utsatts för kränkande krav från BitMover
Inc., företaget som producerar BitKeeper, programvaran som är huvudsakligen
källkodshanteringsverktyg för Linuxkärnan.
Din licens att använda BitKeeper utan kostnad upphävs om du eller din
arbetsgivare utvecklar, producerar, säljer eller återsäljer ett
källkodshanteringsverktyg.
Debian distribuerar åtminstone rcs
, cvs
,
subversion
och arch
och det verkar vara ett
annat läge.
Ben Collins, som arbetar på både Linuxkärnan och subversionprojektet, fick dock
sin licens att använda BitKeeper utan kostnad
annulerad.
Ulrich Drepper har upplevt liknande
problem.
Detta har även tagits upp på
Slashdot och
diskuterats på
debian-devel.
LWN-prenumeration för Debianprojekt? För ett tag sedan fick Linux Weekly News (LWN) finansiella svårigheter vilka de avhjälpte genom att påbörja en prenumerationstjänst som man måste betala för. Branden Robinson frågade huruvida LWN vore intresserade av att donera en prenumeration på LWN till Debianprojektet, då Debian genererar en hyfsad andel nyheter för LWN att täcka. Henrique de Moraes Holschuh bad dock om att en sådan licens istället skulle köpas, för att stöda LWN.
KDE 3 hettar till. Under veckan släppte KDE-projektet KDE 3.1 beta2. Målet med denna utgåva är att ge nya funktioner och samtidigt lösa flera kända problem. Paket för Woody är tillgängliga för Debiananvändare som inte vill vänta på de officiella Debianpaketen. David Pastern gav dessutom råd om hur man installerar KDE3.
Kryptografi i Sydafrika. Lukas Geyer tog upp strävanden hos den sydafrikanska staten att reglera distributionen av ”kryptografiprodukter”. Lagen skulle kräva att de som tillhandahåller ”kryptografiproduktere” registrerar sig hos, och betalar en avgift till, staten. Detta skulle åtminstone ställa till problem för Debianspeglarna i Sydafrika.
XFree86 4.2.1 i unstable. Efter en hel del testning och förberedelser har Branden och hand kollegor från X Strike Force (XSF) slutligen släppt XFree86 4.2.1 löst i incomingkatalogen. Stort tack till Branden och XSF för allt sitt hårda arbete med att göra detta verklighet.
GNOME 2-övergång. Colin Walters tillkännagav på sändlistan debian-gtk-gnome att han börjat underhålla en webbsida om att använda GNOME 2 i Woody, Sarge och Sid under tiden övergången sker. Denna sida visar på möjliga scenarier och kända problem.
Inkompatibelt nytt Bogofilterpaket. Clint Adams sände en varning till användarna av bogofilter. Programmet använder ett nytt databasformat och konverterar inte filer automatiskt. Hans brev innehåller uppgraderingsinstruktioner för användare som vill behålla sina skräpbrevsdatabaser med den nya versionen. Alternativt kan du kasta de gamla filerna och bygga om dem med den nya versionen.
Debianarkiv för borttagna paket? Drew Scott Daniels försökte skapa ett arkiv över borttagna Debianpaket på SourceForge. Frågan har diskuteras flera gånger eftersom övergivna paket som ingen vill underhålla med stor sannolikhet tas bort i all tysthet. Sourceforge förklarade dock att deras uppdrag är att underhålla program med öppen källkod och inte bara stå värd för ett rent arkiv.
Debianminikonferens på LCA2003. Jonathan Oxer sände en påminnelse om den Debianminikonferens som kommer att äga rum vid den kommande Linux Conference Australia. Jonathan behöver fortfarande folk som är villiga att hålla presentationer. Han har hittills redan fått 39 registreringar för minikonferensen.
Perlövergång migrerar inte. En del personer har redan noterat att den nya Perl 5.8 inte migrerar till uttestningsutgåvan. Detta beror, som Joey Hess påpekade, på att flera paket fortfarande beror på äldre versioner av Perl. Skojigt nog bidrar Pythonövergången till detta problem eftersom PostgreSQL är föråldrat på de flesta arkitekturerna på grund av ett fel i Python.
Mer om Debian FreeBSD. Nathan Hawkins sände in en uppdaterad statusrapport om Debiananpassningen till FreeBSD. I grund och botten har han varit väldigt upptagen med att arbeta på glibc och har bidragit med patchar till paketet. Han har även fått en del av de grundläggande BSD-verktygen att bygga med glibc och fortsätter arbeta med resten. Det mesta av detta arbetet är att jobba med systemhuvudfilerna som glibc inte inkluderar. Senare rapporterade han att glibc fungerar bra förutom DNS-uppslagning. Även X bygger nästan allting förutom servern, vilket redan är till stor hjälp.
BTS stöder MIME. Colin Watson tillkännagav att en ny version av e-postroboten för Debians felrapporteringssystem (BTS) har installerats. Nytt i denna version är MIME-stöd för de inkommande felrapporterna, vilket betyder att du nu utan risk kan sända in felrapporter med bilagor utan att behöva vänta på att felnumret kommer tillbaka, GPG-signering av felrapporter och styrmeddelanden, och så vidare.
W3Cs patentpolicy. Bruce Perens rapporterar att efter ett års argumentering och vacklande än hit och än dit har patentgruppen inom World Wide Web Consortium (W3C) rekommenderat en roylatyfri patentpolicy. Bruce inbjöds att komma med i W3Cs patentpolicygrupp som representant för Software in the Public Interest och fick senare sällskap av Eben Moglen från Free Software Foundation samt Larry Rosen från Open Source Initiative.
Debianprojektet vid UK Linux Expo. Det kommer finnas ett Debianmonter vid UK Linux Expo i London kommande onsdag och torsdag (9-10 oktober). Registrering krävs, men inga entréavgifter förekommer. Folk från Debian kommer sälja Woody-cd på mässan och Debian kommer demonstreras på flera arkitekturer (kanske till och med NetBSD).
Säkerhetsuppdateringar. Ni kan rutinen, se till att uppdatera era system om ni har något av dessa paket installerade.
- ht://Check – Serveröverskridande skriptproblem.
- Tomcat4 – Avslöjande av källkod.
- fetchmail – Buffertspill.
- tkmail – Osäkra temporära filer.
Nya eller anmärkningsvärda paket. Följande paket har nyligen lagts till Debianarkivet eller innehåller viktiga uppdateringar.
- apg – Automatisk lösenordsgenerator - fristående version.
- atitvout – Stödprogram för ATI-tv-ut.
- colloquy – Kraftfullt NILEX-liknande Internetpratserver.
- debian-goodies – Små verktygsliknande program för Debiansystem.
- exiftags – Verktyg för att läsa Exifmärken från JPEG-filer från digitalkameror.
- fragroute – Testa en NIDS genom att försöka undgå att använda fragmenterade paket.
- ggzd – Huvudserver för GGZ Gaming Zone.
- gloo – Tvåvägsrör och serie-/nätverk-till-STDIO-rör.
- imapfilter – Filtrera brev på ditt IMAP-konto.
- kobodeluxe – Rymdstridsspel.
- lbt – Konvertera LTL-formler till Buechiautomater.
- lemon – Lemons parsergenererare.
- mcplay – C-klon av programmet ”cplat”, skal runt flera ljudspelare.
- outguess – Universellt steganografiskt verktyg.
- phpwiki – Hantera informella kollaborativa webbplatser.
- postman – Högpresterande webbaserde IMAP- och NNTP-klienter.
- quelcom – Kommandoradsredigeringsverktyg för MP3- och WAV-filer.
- rioutil – Tala med USB-baserade Diamond MM-produkter.
- rpld – RPL-/RIPL-fjärruppstartsserver.
- sablevm – Fri implementation av Javas virtuella maskin (JVM) andra utgåvan.
- screentest – Verktyg för att testa kvalitén på CRT-skärmar.
- stegdetect – Detektera och extrahera steganografimeddelanden inuti JPEG.
- texpower – Makron för att skapa professionella presentationer med LaTeX.
- xsteg – Grafiskt skal runt stegdetect.
Vill du läsa DWN även i framtiden? Hjälp oss att skapa detta nyhetsbrev. För närvarande är det huvudsakligen en enmansföreställning, något som inte kommer att fungera i längden. Vi behöver frivilliga skribenter så snabbt som möjligt. Se bidragssidan om hur du kan hjälpa till. Vi ser fram emot ditt brev som du sänder till dwn@debian.org.
För att få det här nyhetsbrevet tillsänt dig per e-post varje vecka, prenumerera på sändlistan debian-news.
Tidigare utgåvor av nyhetsbrevet finns att tillgå.
Detta nummer av Debian Weekly News redigerades av Martin "Joey" Schulze.
Det översattes av Peter Karlsson.