AMD64-port

Debian op AMD64

Deze pagina is bedoeld ter ondersteuning van gebruikers en ontwikkelaars van Debian die Debian GNU/Linux gebruiken op de AMD64-architectuur. Hier vindt u informatie over de huidige status van deze port, welke machines publiek toegankelijk zijn voor ontwikkelaars, waar de ontwikkeling besproken wordt, waar bijkomende informatie te vinden is over ontwikkelaars die Debian geschikt maken voor deze architectuur en andere verwijzingen naar extra informatie.

Huidige status

AMD64 is sinds de release van Debian 4.0 (etch) een officieel ondersteunde Debian-architectuur.

De port bestaat uit een kernel voor alle AMD 64-bits CPU's met AMD64 als extensie en alle Intel CPU's met Intel 64 als extensie, en een gemeenschappelijke 64-bits gebruikersruimte.

Een volledige 64-bits gebruikersomgeving

De port AMD64 is door en door 64-bits en laat de gebruiker genieten van alle voordelen van deze architectuur, vergeleken bij de i386:

De kernel ondersteunt een natuurlijke uitvoering van oudere 32-bits programma's en in de benodigde kernbibliotheken wordt voorzien door Debian's Multiarchitectuurmechanisme.

Minimalistische AMD64 runtime-ondersteuning in de i386

De officiële i386-distributie bevat momenteel minimalistische AMD64-ondersteuning, bestaande uit een 64-bits kernel, een gereedschapsset die 64-bits uitvoerbare bestanden kan creëren en het pakket amd64-libs om amd64-programma's van derden uit te voeren met systeemeigen gedeelde bibliotheken.

Mailinglijsten

De ontwikkeling van deze port wordt besproken op de lijst debian-amd64.

Publieke machines

Alle leden van Debian kunnen de zogenaamde porterbox-machines van Debian gebruiken om pakketten geschikt te maken voor deze architectuur.

Links