Pažnja! Ovaj prijevod je jako zastario, molimo pogledajte original.

Portovi ] [ Debian GNU/Hurd ] [ Novosti ] [ Configuration ] [ Hurd CDi ] [ Dokumentacija ] [ Razvoj ] [ Kontakt ]

Debian/GNU Hurd

Uvod

Hurd je skup translatora povrh GNU Mach mikrokernela. Zajedno čine osnovu GNU operativnog sustava.

Trenutno, Debian je dostupan samo za Linux, ali smo Debian GNU/Hurdom počeli nuditi i GNU/Hurd kao razvojnu platformu. Debian GNU/Hurd još nije službeno objavljen, niti će biti još neko vrijeme.

Razvoj

Hurd je u aktivnom razvoju, ali ne nudi performanse i stabilnost koje biste očekivali od sustava za normalan rad. Također, tek otprilike svaki drugi Debian paket je portiran na Hurd. Ima još puno posla prije nego napravimo izdanje.

Do tada, ako želite, možete sudjelovati u razvoju. Ovisno o vašem iskustvu i raspoloživom vremenu, možete nam pomoći na mnoge različite načine. Na primjer, potrebni su nam iskusni C hakeri za razvoj i implementiranje novih mogućnosti, a trebaju nam i za nalaženje i ispravljanje bugova. Ako niste vrlo iskusni u programiranju C-om, još uvijek možete pomoći: ili testiranjem postojećih sustava i prijavljivanjem bugova, ili pokušavanjem kompajliranja još programa s kojima imate iskustva. Također je važno pisanje dokumentacije i održavanje WWW stranica.

Kako se mogu pridružiti?

Kako biste počeli s razvojem Hurda, morate instalirati Debian GNU/Hurd, i naviknuti se na njega. Također, pretplatite se na mailing liste i probajte osluhnuti stanje razvoja. Ponudite svoju pomoć i reći ćemo vam što je potrebno učiniti.