Debian på Motorola 680x0

Motorola 680x0-processorserien har været anvendt i personlige computere og arbejdsstationer siden midt-80'erne. Debian kører pt. på 68020-, 68030-, 68040- og 68060-processorene: Det er en uofficiel tilpasning, hvilket betyder at der ikke længere er en officiel og udgivet m68k-tilpasning, men tilpasningen er under udvikler.

Bemærk at en hukommelseshåndteringsenhed (MMU) er krævet; dette udelukker "EC"-varianterne af disse processorer. Flydende komma-emulering er tilgængelig, men det virker dog ikke på nogle Mac-modeller på grund af fejl i nogle udgaver af 68LC040-processoren (68LC040-processorer i andre underarkitekturer virker fint, kun Macintosh'er lader til at være blevet leveret med den defekte 68LC040-processor).

Status

Debians m68k-tilpasning blev udgivet officielt første gang med Debian 2.0 (hamm) og var en officiel udgivelse indtil Debian 4.0 (etch). Der arbejdes nu på at genoplive tilpasningen.

I øjeblikket understøtter Debian/m68k-tilpasningen Atari, Amiga, VMEbus og nogle Macintosh-systemer.

For flere oplysninger om den aktuelle status på m68k-tilpasningen, besøg vores wikiside.

Vi har altid brug for hjælp, og den er altid velkommen! Det ville være specielt rart med kerner og boot-images som understøtter andre tilpasninger af Linux/m68k-kernen, såsom Q40/Q60 og Sun 3.

Hvis du har lyst til at hjælpe, så vedligeholder vi TODO-lister på Debians wiki vedrørende Debian/m68k-systemet og tilpasningen af Debian-installer til m68k-arkitekturen.

Debian/68k autoopbygningssystemet indeholder ajourførte oplysninger om tilpasningsarbejdet. Hvis man har spørgsmål og/eller problemer i forbindelse med autoopbygningssystemet kontaktes debian-68k@lists.debian.org med "[buildd]" som emnelinje.

Tak

Her er en liste over folk der arbejder på Debian/m68k-projektet. Den inkluderer nogle betydningsfulde bidragsydere som har "gået videre" til andre ting. Giv mig besked hvis dit navn mangler på listen!

Frank Neumann
Igangsatte Debians m68k-tilpasning.
Martin "Joey" Schulze
Stillede infrastruktur hos Infodrom til rådighed så "kullervo", den primære build-dæmon, kunne komme på Internet. Hjalp også med at organisere Linux-hackermøder i Oldenburg.
Roman Hodek
Skabte sammen med James Troup buildd, den automatiske build-dæmon til m68k-tilpasningen. buildd anvendes nu også af de fleste arkitekturer.
James Troup
Skrev quinn-diff og andre værktøjer til automatisering af pakkeopbygningen.
David Huggins-Daines
Vedligeholdt m68k-understøttelsen på startdiskette-teamet. Understøtter også opstrøms-Mac-kernen.
Michael Schmitz
Opbyggede og testede installeringssystemet til 2.1.
Christian T. Steigies
Vedligeholder Debian/68k-kernepakker
Stephen R. Marenka
Tilpassede sammen med Wouter Verhelst debian-installer (Debian 3.1 og højeres installeringssystem) til m68k-arkitekturen.
Wouter Verhelst
Tilpassede sammen med Stephen Marenka debian-installer (Debian 3.1 og højeres installeringssystem) til m68k-arkitekturen.
Thorsten Glaser
Opsamlede rettelser (patches) fra Debian/m68k-udviklere, Linux m68k-udviklere og andre; førte Debian/m68k gennem overgangen fra linuxthreads til NPTL med TLS ved at integrere disse i Debian-pakkerne og var en menneskelig buildd længe nok til at sid blev bootstrap'et igen. Finn Thain, Andreas Schwab og Geert Uytterhoeven leverede værdifulde oplysninger hertil, ud over dem der allerede er nævnt.

Kontaktoplysninger

Projektets postliste er debian-68k@lists.debian.org. Tegn abonnement ved at sende en e-mail med ordet "subscribe" som emne til debian-68k-request@lists.debian.org, eller anvend postlistewebsiden. Du kan også kigge og søge i listearkivet.

Postlisten for m68k-tilpasserne var tidligere på adressen m68k-build@nocrew.org. Den var også kontaktadresse vedr. autobuild-systemet til m68k. Dog foretrækkes det i dag, når man ønsker at kontakte m68k-tilpasserne, at anvende postlisten debian-68k@lists.debian.org med [buildd] som emne.

Send kommentarer vedrørende disse websider til postlisten Debian/m68k.

Links

Der er en side med nogle opsamlede links med relation til m68k-tilpasningen.