Ports ] [ Debian per a PowerPC ] [ Instal·lació ] [ Documentació ] [ Desenvolupament ]

Història de Debian per a PowerPC

El port a PowerPC començà al 1997 durant el Congrés de Linux d'Alemanya en Würzburg, durant el transcurs del qual es va cedir un PowerPC per a les qüestions del desenvolupament.

Afortunadament es varen trobar discs d'arrencada i discs arrel en LinuxPPC i ja varem poder instal·lar alguna cosa en la màquina. Per desgracia aquest mètode requeria d'alguns programes que sols funcionaven sota el Mac OS. Pel que la única manera d'instal·lar fou aconseguint una altra màquina executant a Mac OS que tingués aquells programes instal·lats. Donat que l'intercanvi de dades entre d'altres màquines no Mac OS sols era possible amb disquets formatejats amb msdos això es va convertir amb el problema de l'ou i la gallina.

D'alguna manera varem aconseguir que s'instal·lés Linux en un disc d'una altra màquina. Era el famós d'Apple DR 1. De seguida varem començar a portar el dpkg i companyia al nou sistema. Ep! Va ser possible. Va ser impressionant com els primers paquets eren portats i construïts. Desafortunadament DR no venia amb un enllaçador dinàmic i llibreries compartides. Un altre problema fou que aquestes llibreries i les capçaleres dels fitxers semblaven desactualitzades i no varem poder compilar una nova libc directament. Encara que, els problemes més seriosos foren aquelles sospitoses caigudes que també corrompien totalment el sistema de fitxers. Només es podien arreglar amb una reinstal·lació.

En Klee Dienes, un altre desenvolupador de Debian, treballà en aquest problema i de seguida ens vingué amb una tarball mklinux d'un sistema més recent - una Debian GNU/Linux. Aquest tarball venia amb una antiga versió 1.99 de la libc. Des d'aquest moment, la màquina va funcionar estable sobre la xarxa i varem poder seguir amb el nostre esforç. Estàvem compilant un munt de paquets i ens varem adonar de que algunes de les capçaleres dels fitxers no eren les adequades i que molts dels programes no podien compilar-se amb el compilador normal.

De manera que en Joel Klecker, que en aquell temps era un nou desenvolupador de Debian, començar a treballar en egcs i la seva compilació en la màquina PowerPC. Després d'això la següent passa fou treballar en les versions actuals de la libc. Ens varem trobar amb que la nostra versió libc-1.99 era incompatible amb la següent versió pre2.1, la qual era necessària per a moure el port fins a un estat estable.

En aquella fase en Hartmut Koptein canvià des del port per a m68k al de powerpc i començà a desenvolupar per a aquest últim. Estigueren disponibles unes versions de desenvolupament de Debian/PowerPC al 1998 i 1999.

El port fou oficialment llançat per primera vegada amb Debian GNU/Linux 2.2 ("Potato"), l'agost del 2000.

El desenvolupament d'aquest port continua. S'ha configurat un dimoni de construcció en voltaire.debian.org, una màquina PowerPC donada per en Daniel Jacobowitz, que també és un desenvolupador de Debian.