Tilpasninger ] [ Debian til PowerPC ] [ Installering ] [ Dokumentation ] [ Udvikling ]

Debian/PowerPC-historie

Tilpasningen til PowerPC begyndte i 1997 efter den tyske Linux Kongress i Würzburg, hvor Debian-projektet fik stillet en PowerPC til rådighed til udvikling.

Heldigvis blev der fundet fungerende start- og roddisketter på LinuxPPC og vi kunne prøve at installere noget på maskinen. Desværre krævede dette nogle programmer som kun kører under Mac OS. Den eneste måde at installere dem på, var at få fat på en anden maskine som kørte Mac OS, hvor de allerede var installeret. Da dataudveksling med andre ikke-Mac OS-maskiner kun var muligt ved hjælp af MS-DOS-formatterede disketter var dette et hønen og ægget-problem.

På en eller anden måde lykkedes det at få tilsluttet en anden disk til maskinen og installere Linux på den. Det var Apples berømte DR 1. Pludselig kunne vi begynde at tilpasse dpkg og venner til det nye system. Wow, det var muligt! Det var imponerende hvordan de første pakker blev tilpasset og oversat. Desværre fulgte der ikke en dynamisk linker eller delte biblioteker med DR 1'eren. Et andet problem var, at bibliotekerne og header-filerne lad til at være noget forældede, og vi kunne ikke uden videre oversætte en ny libc. Det største og mest alvorlige problem var dog nogle mistænkelige systemnedbrud, der også fuldstændig ødelagde filsystemet. Det kunne kun rettes ved at installere igen.

Klee Dienes, en Debian-udvikler, arbejdede på dette problem og kom pludselig med en mklinux-tarball indeholdende et nyere system - en haxor'et Debian GNU/Linux. Denne tarball indeholdt en gammel version 1.99 af libc. Fra da af kørte maskinen stabilt på netværket og vi kunne fortsætte vores arbejde. Vi oversatte mange pakker og bemærkede at nogle header-filer var forkerte og at mange programmer ikke kunne oversættes med den almindelige oversætter.

Joel Klecker, en ny Debian-udvikler på det tidspunkt, begyndte at arbejde på egcs, så den kunne oversættes på en PowerPC-maskine. Da det var gjort, var det næste skridt at arbejde på aktuelle versioner af libc. Det viste sig at vores version 1.99 af libc var inkompatibel med den næste version, per2.1, som var påkrævet for at gøre tilpasningen stabil.

På dette tidspunkt skiftede Hartmut Koptein fra m68k- til powerpc-tilpasningen og begyndte at udvikle til den. Udviklingsversioner af Debian/PowerPC blev gjort tilgængelige i 1998 og 1999.

Tilpasningen blev officielt udgivet for første gang med Debian GNU/Linux 2.2 ("potato"), i august 2000.

Arbejdet med tilpasningen fortsætter. En build-dæmon er blevet installeret på voltaire.debian.org, en PowerPC-maskine doneret af Daniel Jacobowitz, også en Debian-udvikler.