Siirrokset ] [ Debian PowerPC:lle ] [ Asennus ] [ Dokumentaatio ] [ Kehitys ]

Debian/PowerPC:n historia

PowerPC-siirros sai alkunsa vuonna 1997 Würzburgissa järjestetyn German Linux Kongress-tapahtuman yhteydessä, jolloin Debian-projektille sponsoroitiin kehitystöihin tarkoitettu PowerPC.

Onneksi toimivat käynnistys- ja root-levykkeet löydettiin LinuxPPC:ltä ja pystyimme kokeilemaan joidenkin ohjelmien asennusta koneelle. Valitettavasti tähän tarvittiin ohjelmia jotka toimivat vain Mac OS:illa. Ainoa keino niiden asentamiseen oli hankkia toinen Mac OS-kone, jolla ne olivat jo asennettuna. Koska datan siirto muiden ei-Mac OS-koneiden välillä oli mahdollista vain msdos-alustettujen levykkeiden kautta, tästä kehkeytyi kana-muna-ongelma.

Jotenkin onnistuimme kytkemään toisen levyn koneeseen ja asensimme Linuxin sille. Kyseessä oli Applen kuuluisa DR 1. Hetimiten aloitimme siirtämään dpkg:tä ja ystäviä uuteen järjestelmään. Wau, se oli sittenkin mahdollista. Ensimmäisten pakettien siirtäminen ja rakentaminen sai aikaan suuren vaikutuksen. Valitettavasti DR-1:n mukana ei tullut dynaamista linkittäjää ja jaettuja kirjastoja. Lisäksi ongelmana oli että kirjastot ja otsaketiedostot olivat hieman vanhentuneita, emmekä pystyneet kääntämään uutta libc:tä. Suurin ja vakavin ongelma olivat kuitenkin epäilyttävät kaatuilut, jotka myös sekoittivat tiedostojärjestelmät totaalisesti. Korjattavissa vain uudelleenasennuksella.

Klee Dienes, Debian-kehittäjä hänkin, työskenteli tämän ongelman parissa ja toi pian julki mklinux-tarrapallon tuoreemmasta järjestelmästä - hakkeroidusta Debian GNU/Linuxista. Tämän tarrapallon mukana tuli vanha 1.99-versio libc:stä. Sen jälkeen kone pyöri vakaasti verkossa ja pystyimme jatkamaan ponnistelujamme. Käänsimme lukuisia paketteja ja huomasimme että muutamat otsaketiedostot eivät olleet kunnollisia ja että monia ohjelmia ei pystytty kääntämään normaalilla kääntäjällä.

Niinpä Joel Klecker, tuolloin vielä tuoreehko Debian-kehittäjä, aloitti työskentelyn egcs:n ja sen PowerPC:llä tapahtuvan kääntämisen parissa. Kun tämä oli valmis, seuraavana työlistalla oli sen hetkiset libc-versiot. Kävi ilmi että libc-1.99-versio ei ollut yhteensopiva tulevan pre2.1-version kanssa, jota tarvittiin, jotta siirros voitaisiin siirtää vakaalle asteelle.

Tässä vaiheessa Hartmut Koptein siirtyi m68k-siirroksen parista powerpc-siirrokseen ja aloitti sen kehitystyön. Kehitysversioita Debian/PowerPC:stä on ollut saatavilla vuosina 1998 ja 1999.

Siirros julkaistiin virallisesti ensi kertaa Debian GNU/Linux 2.2:n ("potato") yhteydessä, elokuussa 2000.

Siirroksen kehittäminen jatkuu. build-taustasovellusta ajetaan voltaire.debian.org-palvelimella, Debian-kehittäjä Daniel Jacobowitzin lahjoittamalla PowerPC-koneella.