Portovi ] [ Debian za PowerPC ] [ Instalacija ] [ Dokumentacija ] [ Razvoj ]

Povijest Debian/PowerPC-a

PowerPC port je započet 1997., nakon njemačkog Linux Kongress u Würzburgu gdje je Debian projektu poklonjen PowerPC u svrhe razvoja.

Na sreću, radeće boot i root diskete su nađene kod LinuxPPC-a i mogli smo pokušati instalirati nešto na stroj. Na nesreću, to je zahtijevalo neke programe koji su radili samo pod Mac OS-om. Jedini način da ih se instalira bio je nabaviti još jedan stroj pod Mac OS-om, koji ih ima već instalirane. Pošto je razmjena podataka s drugim ne-Mac OS strojevima bila moguća samo putem MSDOS-formatiranih disketa, to je bio problem kokoši i jajeta.

Nekako smo uspjeli priključiti još jedan disk na stroj i instalirati Linux na njega. To je bio Appleov glasoviti DR 1. Odjednom smo počeli portati dpkg i prijatelje na novi sustav. Vau, to je bilo moguće. Bilo je zapanjujuće kako su prvi paketi portani i izgrađeni. Na žalost, DR jedan nije dolazio s dinamičkim linkerom i dijeljenim libraryima. Drugi problem je bio što su libraryi i zaglavne datoteke izgledale ponešto zastarjele, a nismo odmah mogli kompajlirati novi libc. Međutim, najveći i najozbiljniji problem su bila ta sumjiva rušenja koja su također potpuno uništavala datotečne sustave. Rješivo samo ponovnom instalacijom.

Klee Dienes, još jedan Debian razvijatelj, je radio na tom problemu i odjednom pokazao mklinux tarball novijeg sustava — prilagođenog Debian GNU/Linuxa. Taj tarball je sadržavao staru 1.99 verziju libca. Otada je stroj bio stabilan na mreži i mogli smo nastaviti svoj napor. Kompajlirali smo puno paketa i primjetili kako neke zaglavne datoteke nisu ispravne, te kako obični kompajler ne može kompajlirati mnoge programe.

Zato je Joel Klecker, u to vrijeme nov Debian razvijatelj, počeo raditi na egcsu i njegovom kompajliranju na PowerPC stroju. Nakon što je to završeno, sljedeći korak je bio rad na trenutnim verzijama libca. Ispalo je da je naša libc-1.99 verzija nekompatibilna sa sljedećom pre2.1 verzijom nužnom da bi port postao stabilan.

U tom je trenutku Hartmut Koptein prešao sa m68k na powerpc port i počeo raditi na njemu. Razvojne inačice Debian/PowerPCa su bile dostupne 1998. i 1999. g.

Port je po prvi put službeno objavljen s Debian GNU/Linuxom 2.2 ("potato"), kolovoza 2000.

Razvoj porta se nastavlja. Namješten je build daemon na voltaire.debian.org, PowerPC stroju koji je donirao Daniel Jacobowitz, također Debian razvijatelj.