Anpassningar ] [ Debian för PowerPC ] [ Installation ] [ Dokumentation ] [ Utveckling ]

Debian/PowerPC Historia

Anpassningen till PowerPC började 1997 efter den tyska Linux Kongress i Würzburg då Debianprojektet fick en sponsrad PowerPC för utvecklingsarbete.

Som tur var hittade vi fungerande root- och bootdisketter på LinuxPPC och vi kunde börja försöka installera något. Tyvärr krävde detta några program som bara kunde köras under Mac OS. Det enda sättet att installera dem var att ha en annan maskin med Mac OS som redan hade dem installerade. Eftersom datautbyte med icke-Mac OS maskiner bara var möjligt med msdos-formatterade floppydiskar, var detta ett hönan-och-ägget-problem.

På något sätt lyckades vi hänga på en annan disk på maskinen och installerade Linux på den. Det var Apples berömda DR 1. Helt plötsligt höll vi på och anpassa dpkg m fl till det nya systemet. Wow, det gick! Det var imponerande att se de första paketen blev anpassade och byggda. Tyvärr hade inte DR 1 en dynamisk länkare och delade bibliotek. Ett annat problem var att bibliotek och header-filer verkade vara gamla och vi kunde inte kompilera ett nytt libc "out of the box". I vilket fall så var det största och allvarligaste problemet att systemet kraschade mystiskt och förstörde filsystemet fullständigt. Enda sättet att fixa det var att installera om från början.

Klee Dienes arbetade på problemet, och kom plötsligt med en mklinux tar-boll med ett nyare system -- ett "haxor":at Debian GNU/Linux. Den tar-bollen innehöll en gammal libc, version 1.99. Från den här tiden gick maskinen stabilt med nätverk och vi kunde fortsätta arbetet. Vi kompilerade en massa paket och märkte att en del header-filer var felaktiga och många program kunde inte kompileras med den vanliga kompilatorn.

Då började Joel Klecker, på den tiden en ny Debianutvecklare, att arbeta på egcs och att kompilera den på PowePC-maskinen. När det var gjort var det dags att arbeta på en aktuell version av libc. Det visade sig att vår version 1.99 var inkompatibel med nästa pre2.1-version som behövdes för att få PowerPC-anpassningen stabil

Hartmut Koptein övergick nu från m68k till powerpc och började utveckla för den. Utvecklingsversioner av Debian/PowerPC fanns tillgängliga 1998 och 1999.

Anpassningen släpptes officiellt första gången med Debian GNU/Linux 2.2 ("potato"), i augusti 2000.

Utvecklingen av anpassningen fortsätter. En automatisk paketbuggare är igång på voltaire.debian.org, en PowerPC donerad av Daniel Jacobowitz, även en Debianutvecklare.