Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Siirrokset ] [ Debian PowerPC:lle ] [ Asennus ] [ Dokumentaatio ] [ Kehitys ]

Debian PowerPC:lle

PPC-750-suoritin PowerPC on IBM:n, Motorolan (nykyään Freescale) ja Applen kehittämä RISC-suoritin. PowerPC-arkkitehtuuri mahdollistaa sekä 64-bittiset että 32-bittiset toteutukset (64-bittinen sisältää 32-bittisen). Ensimmäinen PowerPC-suoritin oli 601, vuonna 1992 julkaistu 32-bittinen versio. Sen jälkeen on julkaistu useita muita 32-bittisiä versioita, mukaanlukien 603, 604, 750 (G3), 7400 (G4) ja sulautettuihin järjestelmiin tarkoitettu PowerQUICC-suoritin. 64-bittisiin versioihin kuuluvat 620, POWER4, POWER5 ja 970 (G5).

Linux PowerPC:lle julkaistiin ensi kertaa 2.2.x version ytimen yhteydessä. Merkittävin resurssi PowerPC Linuxin kehitykselle on penguinppc-sivusto. Linux-ytimen PowerPC-tuki on nykyään osa "varsinaisen" Linux-ytimen kehitystyötä kernel.org:ssä. Lisätietoa Linuxin PowerPC-laitteistotuesta löytyy yhteensopivuusluettelosta.

Debian PowerPC-siirros sai alkunsa vuonna 1997 German Linux Congress -tapahtumassa Würzburgissa. Debian-projektille lahjoitettiin PowerPC-kone (Motorola StarMax 4000, 200 MHz 604e). Lisätietoja tästä koneesta löytyy historia-sivulta.

Ensimmäistä kertaa tästä tuli virallinen julkaisuarkkitehtuuri Debian GNU/Linux 2.2:n ("potato") yhteydessä, ja se on pysynyt sellaisena siitä lähtien. Katso lisätietoja julkaisutiedotteista ja asennusoppaasta.

Asennus

PowerPC-suoritinta käyttäviä järjestelmiä on monenlaisia. Lue Asennus-sivuilta tarkemmat tiedot Debian/PowerPC:n asennuksesta sinun järjestelmääsi.

On olemassa muutamia kikkoja, jotka sinun on hyvä tietää asennettaessa iBook-, TiBook- tai iBook2-koneille, varsinkin käytettäessä kaksoiskäynnistystä Mac OS X:n kanssa. Jotkut iBook2-laitteet, erityisesti hiljattain julkaistuissa malleissa, eivät ole vielä kovin hyvin tuettuja. Tarkempia tietoja mahdollisista ongelmista ja niiden ratkaisuista löydät näiltä sivuilta:

Debian GNU/Linux ei tue virallisesti NuBus PowerPC -koneita, kuten 6100, 7100, 8100 ja useimmat Performa-sarjan koneet. Saatavilla on kuitenkin MkLinux-pohjainen ydin, jonka voi ladata Mac OS-käynnistyslataajan avulla. Tätä ydintä käyttämällä on mahdollista asentaa Debian-järjestelmä, ydin löytyy osoitteesta http://nubus-pmac.sourceforge.net/. Myös espanjankielinen selitys Debianin asentamisesta tällä ytimellä on olemassa.

Päivitettäessä Potatosta Woodyyn tai päivitettäessä todella vanhaa ydintä, on hyvä olla tietoinen näppäimistökoodeissa tapahtuneesta muutoksesta. Tämä voi säästää paljon aikaa ja vältyt ylimääräiseltä päänsäryltä!

Linkit - Dokumentaatio

Päivitettyä tietoa aiheesta Linux PowerPC:lle löytyy PenguinPPC-sivulta. Meillä on kokoelma vanhemmista PowerPC-linkeistä ja pari linkkiä myös Debian PowerPC-kehittäjille.

Laitteistotietoja Apple-tietokoneille löytyy AppleSpecistä.

Yhteystiedot

Jos tarvitset apua, kysy seuraavista paikoista:

Postilistat

Debian PowerPC-postilista on oikea paikka kysymyksille, parannusehdotuksille tai vain keskustelulle koskien Debian PowerPC-järjestelmiä. debian-user-lista on myös käytettävissä Debiania koskeville kysymyksille, jotka eivät ole PowerPC:tä koskevia.

Liittyäksesi listalle, lähetä viesti jonka aihe (subject) on "subscribe" (ilman lainausmerkkejä), osoitteeseen <debian-powerpc-request@lists.debian.org>. Listan arkistot ovat täällä.

Usenet-nyyssiryhmät

Linux PowerPC-järjestelmille

Linux-ryhmiä

IRC

irc.debian.org-palvelimen #debian-kanava on yleisille Debianiin liittyville aiheille, ja #debianppc-kanava on aiheille jotka koskevat Debiania PowerPC-suorittimilla. Löydät lähes aina jonkun joka on linjoilla ja jakaa tietonsa mielellään ja on valmis auttamaan ongelmasi ratkaisussa.


Siirrokset ] [ Debian PowerPC:lle ] [ Asennus ] [ Dokumentaatio ] [ Kehitys ]